Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: Trump heeft gelijk: “Election is rigged”

26 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Schermafbeelding 2016-09-14 om 21.02.09
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren.  Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Trump heeft gelijk: “Election is rigged” 
Door: Ivo van Breukelen in Chicago, Illinois
Ik ben sinds twee weken woonachtig in Chicago. De verkiezingen zijn geen actueel onderwerp op straat, wel non-stop in de media. De afgelopen weken stonden in het teken van de seksuele opmerkingen (en acties) van Trump en daarnaast blijft Trump telkens hameren op het feit dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen.
Laat ik vooropstellen dat ik geen Trump-supporter ben, maar hij heeft hier wel een punt. Ik bedoel niet het feit dat aanhangers van de democraten valse stembiljetten gebruiken of iets dergelijks. Nee, ik heb het over het stelselmatig manipuleren van het verkiezingsproces. Wat blijkt als daar toch een kern van waarheid inzit?
Er zijn gedocumenteerde stukken naar buiten gekomen waaruit blijkt dat de top van de democratische partij aanstuurde op een overwinning van Clinton in plaats van Sanders. Een ander obstakel voor Clinton was het schandaal over het gebruik van haar privé-server voor het versturen van vertrouwelijke emails. Clinton is hiervoor mondeling veroordeeld door het hoofd van de FBI, maar dat heeft nooit geresulteerd in een formele aanklacht. Ik betwijfel wat hiermee gebeurd was als een ‘gewone’ ambtenaar dit had gedaan. Dat was hoogstwaarschijnlijk einde carrière geweest.
Daarnaast heeft WikiLeaks aangetoond dat vele ‘journalisten’ indirect werken voor de democraten, John Harwood van CNBC werkte als informele adviseur voor Clinton terwijl hij zich voordeed als neutrale moderator tijdens het eerste republikeinse debat. Een andere ‘journaliste’, Glenn Thrush, werd gesnapt met het overhandigen van haar artikel aan afgevaardigden van het Clinton-kamp. Alvorens publicatie plaatsvond werd goedkeuring gegeven door het Clinton kamp. Een voormalig CNN ‘journaliste’,  Donna Brazile, werd betrapt met het verschaffen van vragen voor het presidentiële debat aan het Clinton kamp. Zij is nu overigens in het bestuur van de democratische partij. Dit zijn feiten, schrikbarende feiten voor de positie van meest invloedrijke politicus ter wereld. De kandidaten zouden van onbesproken gedrag moeten zijn.
Het onbesproken gedrag, leiderschap en charisma dat Obama de afgelopen acht jaar heeft laten zien daarentegen is opzienbarend. Daar kunnen zowel Clinton als Trump nog wat van leren...

Meer over:

, , , ,