NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: Swing state of mind - het leven in een electoraal wingebied

21 okt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
Lailaportret
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Swing state of mind: het leven in een electoraal wingebied
Door: Laila Frank in Florida
Van druk telefonerende politieke professionals in Washington DC naar flamingo’s, palmbomen, Harley rijders, surfers en mannen die op Hulk Hogan lijken. Ik rijd door de  I4corridor , electoraal het meest bevochten stuk van Florida. Dit deel van de staat is vernoemd naar het gebied rondom de snelweg  Interstate 4  die zich van kust tot kust uitstrekt. De corridor kent het hoogste aantal onbesliste kiezers. Wie hier de grootste wordt, wint hoogst waarschijnlijk de essentiële 29 kiesmannen ( electoral votes ) van Florida. Vluchten voor de verkiezingen is onmogelijk, de campagnes zijn overal.  Tot grote wanhoop van sommige bewoners. 
Het is eerder regel dan uitzondering dat je hier dagelijks gebeld wordt of een campagnemedewerker aan je deur hebt. Je kan je geen honderd meter verplaatsen zonder geconfronteerd te worden met  yard signs  (borden in de tuin met steun aan een van de kandidaten). Langs de kant van de weg overstijgt het aantal campagneborden dat van fastfoodketens. Er gaat geen reclameblok op de radio voorbij zonder spotjes van beide kandidaten (en een spot voor de oplossing tegen erectieproblemen – nogal veel pensionados in Florida). 
Campagnekantoren schieten hier dan ook als paddenstoelen uit de grond. Ik tref de hoogste baas van de grondoperatie in Florida ( state field director ), Samantha Hebert Eubanks als ik het kantoor van Trump in het paradijselijk stadje Sarasota binnen loop. Ze trekt 20 minuten uit voor een gesprek met mij als (fictieve) onbesliste stemmer waarna ze me haar kaartje geeft voor het geval ik nog eens van gedachten wil wisselen. Ik krijg ook nog een  yard sign , een bord en een folder mee. Dezelfde dag nog word ik gebeld om me te bedanken voor mijn bezoek en me uit te nodigen voor een  Trump training,  met aansluitend een  phone bank . En een gratis tshirt. Als dit – tegen alle berichten in - exemplarisch is voor de operatie van Trump in Florida, zou het zomaar nog eens wat kunnen worden voor de Republikeinen hier.
Diezelfde dag liep ik langs bij Hillary’s kantoor. Het was er druk, ik werd te woord gestaan door een vrijwilliger die me na 5 minuten afpoeierde met een folder en me vroeg mijn gegevens achter te laten. Het is drie dagen later en ik ben nog steeds niet gebeld. De grondoperatie van de Democraten staat bekend om efficiency en een strakke organisatie. Maar er is altijd een foutmarge als je met mensen werkt.  In de  I4corridor   kan elke fout beslissend zijn. Deze fictieve onbesliste stem glipt op deze manier door de vingers van de Democraten. Reken maar dat ik naar Trump training ga.  
TIP: Wie niet genoeg kan krijgen van cijfers, bijvoorbeeld over het aantal campagnekantoren in de verschillende staten kan zijn lol op met ‘ 538 Elections ’, van statisticus Nate Silver. 538 Elections is niet alleen website voor absolute nerds maar ook een (gratis) podcast die de moeite waard is als je je wilt verliezen in cijfers en statistieken. De cijfers over de veldkantoren vind je hier .

Meer over:

, , , , , , ,