Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over amerika kiest: Staking openbaar vervoer Philadelphia bedreiging voor Clinton

7 nov 2016
  •  
leestijd 4 minuten
Gerald van Wilgen
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Staking openbaar vervoer Philadelphia bedreiging voor Clinton
Door: Gerald van Wilgen in Philadelphia
De ‘Southeastern Pennsylvania Transportation Authority’, de 'Septa', vervoert elke werkdag circa 400.000 mensen naar werk en naar school. Afgelopen maandag, een week voor de verkiezingen, stelde de Transportation Workers Union, TWU, Local 234, die de 4700 werknemers van Septa vertegenwoordigt, dat ze bot vingen bij de werkgevers in de CAO onderhandelingen en ze geen ander keuze hadden dan te gaan staken. 
Het belangrijkste punt van geschil is dat de “arbeiders” - om die oude term maar eens van stal te halen, maximaal $30.000 per jaar aan pensioen uitkering krijgen. Ongeacht hun laatstverdiende loon, waar de berekening van het pension op is gebaseerd, zullen ze de rest van hun leven na pensionering dat bedrag krijgen. Daarmee worden met name de oudgedienden benadeeld die op basis van die pensioenberekening op een hogere uitkering in aanmerking zouden moeten komen. Management heeft - zoals je mag verwachten - géén ‘cap’ op de pensioen uitkering. Waar het volgens volgens TWU Local 234 president Willy Brown op neer komt is dat de arbeiders zich benadeeld voelen in vergelijking met het management en het geen punt van onderhandeling is. De arbeiders worden als inferieur beschouwd zei Brown tegen de Philadelphia Inquirer, het voelt als “een klap in het gezicht.”
Additionele eisen betreffen alleszins redelijke verzoeken tot betere time management. Veel buschauffeurs zitten te lang achter het stuur, raken vermoeid en creëren hiermee potentieel gevaarlijke wegsituaties.
Volgens de website dailykos.com zit er een luchtje aan de staking. Het is namelijk wel héél toevallig dat een week voor de verkiezingen het openbaar vervoer plat gaat en het voor veel mensen moeilijk of zelfs onmogelijk maakt te stemmen. Het bestuur van Septa, dat een semi-overheids bedrijf is, bestaat uit vertegenwoordigers van de regio die bediend wordt en afgevaardigden van de staat. Elke regio levert twee bestuursleden. Philadelphia heeft twee stemmen, net zoveel als elk van de omliggende counties: Bucks, Delaware, Montgomery en Chester. Dit zijn allemaal republikeinse bolwerken. Met name Delaware County is bekend vanwege de effectieve Republican Machine. De Republikeinen hebben een duidelijke meerderheid in het Septa bestuur.
Septa heeft een kort geding aangespannen tegen de vakbond, om de staking te verbieden omdat het gevaar zou opleven voor de samenleving; mensen kunnen bijvoorbeeld niet naar de dokter. Staken is echter een grondrecht en moeilijk te verbieden, dus dat wordt een moeilijke beslissing. Ook het gemeentebestuur van de stad Philadelphia heeft een rechtszaak aangespannen en eist een tijdelijke onderbreking van de staking zodat mensen kunnen stemmen. Beide uitspraken komen op de dag voor de verkiezingen.
Pennsylvania is zo’n belangrijke staat voor Hillary dat op de laatste avond van deze campagne zowel Hillary én Bill én de Obamas én Bruce Springsteen én Bon Jovi en vele anderen acte de presence geven op de meest heilige grond van deze republiek: Independence Mall in Philadelphia. Hier werd de revolutie ingeluid, de ‘Declaration of Indepence' getekend en hier werd de Amerikaanse Grondwet geschreven en bezegeld. Voor de verkiezingscampagne is dit historisch gezien waarschijnlijk de beste plek om de geesten van weleer goed te stemmen in de hoop Hillary de 45ste ‘President of the United States’ te maken.
Een paar weken geleden zag het er nog goed uit voor haar, maar nu lijkt het er met name in deze staat om te spannen. Gelukkig, zo dacht men aanvankelijk, is de stad Philadelphia een gegarandeerde stem vóór Hillary. Maar dan moeten mensen wel in staat zijn hun stem uit te brengen. Pennsylvania is een ‘winner take all state’ hetgeen betekent dat als bijvoorbeeld Philadelphia geen ruime winst oplevert voor Hillary, Trump een betere kans maakt. Trump kiezers, Republikeinen, zijn veel minder afhankelijk van het openbaar vervoer en zullen dus dankzij de staking beter scoren.
Het mooie van Amerika is dan wel weer dat er alles aan wordt gedaan om het democratisch proces toch door te laten gaan. Mocht de staking voortduren tot de verkiezingsdag dan kunnen kiezers gratis transport krijgen naar het stembureau. De SuperPac ‘My Ride To Vote’ biedt kiezers een ritje aan met Uber of Lyft. Verder zijn er in de hele stad talloze vrijwilligers die ouderen en gehandicapten vervoer aanbieden. Leden van andere vakbonden, zoals ‘The Philadelphia Building Trades’ en de ‘United Brotherhood of Carpenters,’ hebben gestemd en besloten solidair te zijn met WTU Local 234. Ook zij gaan transport aanbieden.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA