Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: De Tegenpartij

10 okt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
EricFoto
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
De Tegenpartij  
Door: Eric van der Meer in San Francisco
De focus is vooral op Hillary and The Donald. In dit Twee Partijen System is er weinig ruimte voor andere dan de gevestigde Republikeinse en Democratische partijen. Maar dit huidige politiek circus van 2016 - anders kan ik het echt niet noemen - is er een van bijzonder gekte. Trump heeft in de Republikeinse partij geweldig huisgehouden en wist de andere 16 kandidaten in de voorverkiezingen achter zich te houden. Ze vielen ėėn voor ėėn af.  Niet in de minste plaats door zijn brutale persoonlijke aanvallen op zijn medekandidaten. Bij de Democraten was er in de voorverkiezingen ook een heftige strijd met wat meer ruimte voor oprechte politiek discussie maar Bernie Sanders (mijn persoonlijke favoriet) redde het uiteindelijk niet.
Er zijn grote aantallen stemmers die Trump ėn Hillary helemaal niet zien zitten. Trump vanwege zijn brutale, controversiëlere, apolitieke houding. Hillary vanwege het feit dat ze vaak ongeloofwaardig overkomt en mensen haar niet vertrouwen.
Koren op de molen van de twee andere presidentskandidaten die zich op het stembiljet gemeld hebben, Garry Johnson (Libertarian) en Jill Stein (Groene Partij). Ze hebben beiden geen schijn van kans om in het Witte Huis te komen, maar hun aantallen volgers zijn significant genoeg om stemmen van Trump en Clinton weg te trekken. Ik juich ieder initiatief om het Two Party System aan de tand te voelen toe. In Nederland zijn we gewend (verwend?) om meerdere partijen op het stembiljet te hebben staan en is eigenlijk veel meer ruimte is om jouw politieke mening vertegenwoordigd te zien. Hoe klein de partij ook is in Nederland, je kunt jouw politieke mening ergens kwijt in een politieke partij (hoe klein die ook kan zijn), maar je voelt je vertegenwoordigd. Met maar twee kandidaten (Hillary en The Donald) is dat beperkt, met vier partijen (inclusief Johnson en Stein) wordt dat iets beter. Maar met zoveel op het spel zeg ik: Niet Doen! We lopen het risico dat Trump in het Witte Huis komt dus dit is niet het goede moment om te experimenteren en het Two Party System omver te gooien. Johnson en zijn running mate Weld doen grote moeite om een iedereen duidelijk te maken dat ze vooral tegen Hillary en Trump zijn. Lekker Politieke Stoorzender spelen. Erg onverantwoordelijk op dit moment met het alternatief dat we voor ons hebben. Die twee (Johnson en Stein) spelen - spreekwoordelijk gezegd - met lucifers op het parkeerterrein van een olieraffinaderij ...... ze doen me nog het meest denken een Jacobse en Van Es ...... De Tegenpartij uit de jaren '80. Leuk voor de zondagavond politieke parodie, maar niet meer dan dat. Amerika en de wereld kan zich geen Trump veroorloven. Hillary it is! We blijven duimen.....

Meer over:

, , , ,