Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: De stilte voor de storm... De Titanic?

7 nov 2016
  •  
leestijd 3 minuten
Schermafbeelding 2016-11-07 om 12.55.07
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
De stilte voor de storm... De Titanic?
Door: Eric van der Meer in San Francisco
Het einde is in zicht. Morgen is het zover. Iedereen (of in ieder geval zo veel mogelijk mensen) gaat naar de stembus, want dat is waar het de laatste paar weken om gaat. Beide kampen realiseren dat de meeste mensen hun stem niet meer gaan wijzigen. We hebben nog wel een paar spelbrekers gehad deze laatste dagen. De FBI die nog wat roet in het eten gooit en het mailschandaal plots weer uit de kast haalt. Om het vervolgens weer terug in de kast te stoppen omdat er - net als de eerste keer - geen belastend bewijs gevonden kon worden.
Beroemde - en minder beroemde - acteurs and muzikanten doen een laatste poging om in parodie stijl via TV-commercials en het internet duidelijk te maken dat iedereen die kan stemmen ook uiteindelijk moet stemmen. Mijn grootste angst is het Brexit Effect. Dat op de dag van de verkiezingen ineens een hoop oude gefrustreerde blanke kiezers hun huis uitkomen en op Trump gaan stemmen. De uitdaging zit hem om de jongere liberale doelgroep te mobiliseren. Want stemgerechtigd zijn en uiteindelijk ook gaan stemmen zijn twee verschillende dingen. Het opkomst percentage gaat op dit moment de doorslag geven. Ik denk echt dat de meerderheid Trump niet ziet zitten. Maar ik leef in California en dat staat bekend als een groot Democratisch bolwerk, dus ik zie dit wellicht door een blauwe bril.
Ik werd van verschillende kanten benaderd of ik mee wilde werken aan de telefonische werving. Mensen bellen en ze per telefoon aanmoedigen om te gaan stemmen en dan vooral op Hillary. Heb ik niet gedaan. Om verschillende redenen, maar de belangrijkste is toch wel dat als je op dit moment nog steeds niet overtuigd bent dat Trump een 'enfant terrible' is dan ben je wat mij betreft een hopeloze zaak. Dan kan en wil ik je niet eens overtuigen. Maar wat doe je met je goede vrienden en collega's die hun politieke voorkeur voor Trump niet onder stoelen of banken steken? Voor mij is dat een deal breaker voor de vriendschap. Ik kan niet meer gezellig een biertje drinken met een Trump supporter.
Ik weet nog niet wat ik morgen ga doen. Ik moet gewoon werken dus ik zal de resultaten van de verkiezingen volgen. Maar omdat wij aan de westkust zitten en het tijdsverschil 3 uur is, is tegen de tijd dat de stembussen bij ons sluiten de uitslag zo goed als zeker al bekend, omdat de staten aan de oostkust - de swing states -  dan allang klaar zijn en de stemmen daar al geteld.
Ik moet toegeven dat het nu een beetje voelt als de stilte voor de storm. Alsof je middenin een spannend film zit waarvan je niet zeker weet of het een goede afloop gaat krijgen. En nu maar hopen dat we niet in de film The Titanic zitten...

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA