Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika kiest: Beginnersfout van Clinton

15 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Schermafbeelding 2016-09-14 om 20.50.34
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren.  Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Beginnersfout van Clinton
Door: Lucas Hoogduin in New York
We zaten zondag met wat gelijkgestemden bij elkaar (wij kennen eerlijk gezegd geen Trump-stemmers en ik zie mijn vrienden ook niet aan voor stiekeme Trump-stemmers), en verbaasden ons over het nieuws van de afgelopen dagen. 
Op een fondsenwervingsbijeenkomst vorige week vrijdag had Hillary Clinton gezegd dat de helft van Donald Trumps aanhangers thuishoorde in een ‘basket of deplorables’. Trump en zijn vice-presidentskandidaat Pence reageerden hier onmiddellijk op. De eerste in een twitterbericht (“Wow, Hillary Clinton was SO INSULTING to my supporters, millions of amazing, hard working people. I think it will cost her at the polls!”), en Pence op een bijeenkomst van Christelijke conservatieven in Washington (“Hillary, they are not a basket of anything. They are Americans and they deserve your respect.”).
Op zich is het opmerkelijk dat een ervaren politica als Clinton zo’n elementaire fout maakt. Het is gewoon dom om de aanhangers van je tegenstander voor rotte vis uit te maken, of zoals in dit geval ze ongenuanceerd weg te zetten als ‘seksisten, racisten, homofoben, xenofoben, Islamofoben, ga zo maar door’. Nog opmerkelijker was haar reactie een dag later toen de eerste storm van Republikeins protest was geluwd. Ze betuigde haar spijt dat ze het over de helft had gehad, daarbij in het midden latend of ze eigenlijk een groter of een kleiner deel bedoelde.
Plotseling kwam het nieuws binnen van het onwel worden van Hillary, later gevolgd door een mededeling dat op vrijdag al longontsteking was geconstateerd. Opnieuw een fout, koren op de molen van de campagne van Trump. 'Is she losing it?' vroegen wij ons af. Ze staat ruim voor in de peilingen, maar deze fouten zullen genadeloos worden afgestraft. Waarom niet meteen met de waarheid komen, maar eerst eromheen draaien en erover jokken?

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA