Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika kiest: "I can't do it. I can't ...."

29 okt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
FullSizeRender
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
"I can't do it. I can't ...."
Door: Eric van der Meer in San Francisco
Ah! Mijn stembiljet is binnen! Ik heb besloten om mijn stem per post - vervroegd - uit te brengen. Vooral omdat er meerdere nominaties en voorstellen op het stembiljet staan, wil ik genoeg tijd nemen om mijzelf te informeren voordat ik een hokje invul achter een naam of voorstel dat me niets of weinig zegt. Tenslotte zijn dit ook de verkiezingen van Congress en het Huis van Afgevaardigden.
Er staat meer op het spel dat het presidentschap alleen. Je mag ook je stem uitbrengen op een aantal lokale voorstellen en posities voor de lokale overheid. Moet er een belastingtoeslag komen om de Openbare Bibliotheek financieel te steunen? En wat denk je van belastingtoeslagen voor de verkoop van sigaretten? Wie moet er een plek krijgen in het lokale schoolbestuur? Er is een voorstel om - in Californië - de doodstraf wettelijk af te schaffen en om te zetten in levenslange gevangenisstraf. En dan is er nu ook een voorstel om een striktere vuurwapenwet aan te nemen. Wat dacht je van een wetswijziging om marihuana te legaliseren? Het zijn in totaal 28 posities en voorstellen.
Ik ben een progressieve denker en veel van deze voorstellen zijn voor mij een 'no-brainer' . Over legaliseren van marihuana ('voor') en een strakker warenwetgeving ('voor'), afstraffen van de doodstraf ('voor'), hoef ik niet langer dan twee seconden na te denken. Vooral ook omdat ik opgegroeid ben in de progressieve Nederlandse politieke cultuur waar dit soort ideeën inmiddels algemeen geaccepteerd zijn, maar die hier nog een lange weg te gaan hebben. Ik ga er mijn steentje aan bijdragen. Dit weekend ga ik er goed voor zitten. Mijzelf goed inlezen en dan de rest van het stembiljet invullen.
Eén stemhokje heb ik alvast ingevuld...  #clintonkaine #ImWithHer. Voor de rest ga ik er samen met mijn kinderen even goed voor zitten. Die zijn inmiddels 12 en 15 jaar oud. Oud genoeg om mee te denken en stelling te nemen en een leuke discussie uit te lokken aan de eettafel.
Oh ja, en dan was er ook nog het Derde Politieke Debat afgelopen woensdag. Ik ben er niet voor thuis gebleven en we zijn die avond lekker uit eten geweest met een goede vriend die we een lange tijd niet gezien hebben. Een trouwe Republikein die het niet over zijn hart kan krijgen om voor Trump te stemmen. Of zoals hij zelf zei: "I can't. I can't do it..." We hebben het daarna niet of nauwelijks over politiek gehad. De biefstuk was geweldig en het toetje nog beter.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA