Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika kiest: Wél of géén bier voor Trump?

28 okt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
Gerald van Wilgen
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Wel of géén bier voor Trump?  
Door: Gerald van Wilgen in Philadelphia
Eric Trump bezocht de brouwerij van Dick Yuengling in Pottsville, Pennsylvania. Hij produceert een pilsner bier dat populair is hier in de omgeving. Zo’n beetje elke kroeg heeft het op tap. Het bedrijf was opgericht in 1829 en is daarmee de oudste brouwerij van het land. Dick, vijfde generatie, heeft het brouwerijtje van zijn vader overgenomen in 1985 toen het 137.000 vaten bier per jaar produceerde. Nu gaan er 2.8 miljoen vaten uit per jaar, zijn er drie vestigingen, en is Dick Yuengling een “beer-billionaire”. 
Trots poseerde Dick op de foto naast Eric afgelopen maandag. "Our guys are behind your father, we need him in there,” zei Dick, onze mannen staan achter je vader we hebben hem daar nodig. Eric Trump vergeleek Dick met vader Trump omdat hij ook een hardwerkende man is die werkgelegenheid wil creëren. Dick rijdt elke dag naar het werk in een oude Toyota en probeert zich normaal als één van de jongens te gedragen.
De pleuris brak natuurlijk meteen uit op Twitter en Facebook. Bier heeft een hoge winstmarge, dus van elk gedronken glas gaan er een paar duppies naar Yuengling zelf en dus, indirect, naar een stem voor Trump. Moet je als tegenstander van Trump nu uit principe geen Yuengling meer drinken? Of, draai het om, moet je als Trump-aanhanger nou juist wél Yuengling drinken?
Op elke website waar het polariserende nieuws werd geplaatst, mondde elke commentaar-pagina uit in eindeloze discussies. Op Facebook gingen een paar van mijn vrienden hard tegen mekaar in. Todd nam een principiële positie in, hoe kun je zoiets steunen? Colin vond dat “pathetic” omdat je niet alleen de eigenaar maar ook de arbeiders, die niet allemaal Trump steunen (mag je aannemen) potentieel schade berokkent.
Ikzelf ben niet een grote bierdrinker, maar ik moet eerlijk bekennen dat zodra een verhaal zoals dit verschijnt ik toch even stil sta bij wat het betekent een consument te zijn. In 2012 kwamen de eigenaars van fastfood-bedrijf “Chick-fill-a” in het nieuws over hun actieve campagne tegen het homohuwelijk. Het geld dat daar binnenkwam werd aangewend om anti-homohuwelijk conferenties te financieren. Dus met elk broodje kip, hoe lekker ook, steunde je de anti-homohuwelijk beweging. Niet dat ik daar vaak kwam, maar sindsdien rij ik het voorbij alsof het niet bestaat.
Het is heerlijk om als consument te zeggen, “sorry bro, maar jou laat ik vandaag staan”. Zeker in het geval van “rechtse” bedrijven zoals Chick-fill-a, de Hobby Lobby, of een lokale broodjestent. Geno’s in South Philly, bekend van de Philly Cheese Steak had een bordje laten ophangen in 2006: "This Is AMERICA: WHEN ORDERING Please  SPEAK ENGLISH.” Pas toen de Democratic Convention dit jaar in Philadelphia werd gehouden hebben ze het weggehaald, over hypocriet gesproken. Daar ben ik dus uit principe ook nog nooit geweest.
Aan de andere kant, zeker in het geval van Yuengling, gaat een boycot buitengemeen hard in tegen de fundamentele democratische principes van vrijheid van meningsuiting en gelijkheid voor de wet. Yuengling heeft voor zover bekend nooit iemand gediscrimineerd. 
En zo houden de Amerikanen elkaar bezig. Gelukkig is het aftellen begonnen, op 8 november drink ik er eentje op.

Populair bij BNNVARA