Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Binnenkijken: deze bunker van 1,6 miljoen euro kan een kernaanval weerstaan

21 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
uitgelicht-bunker
Op het geopolitieke toneel trekken kruitdampen op en galmt oorlogstaal. De Amerikaanse president Trump bestookte twee weken geleden een Syrische luchtmachtbasis met kruisraketten, het Noord-Koreaanse regime kondigde vorige week kernproeven aan en waarschuwt de Amerikanen, die per vliegdekschip op het schiereiland afkoersen, voor een grootschalige oorlog. 
Zeer verontrustend , noemde hoogleraar Koreastudies Remco Breuker de nucleaire dreiging afgelopen week bij Pauw . Hij vreest dat de Noord-Koreanen een kernkop op een langeafstandsraket kunnen monteren en zo het Amerikaanse vasteland kunnen raken. De Amerikaan zou machteloos staan. Tenzij hij een bunker in de achtertuin heeft staan zoals deze, gelegen onder het terrein van een oude legerbasis in Savanna, in de staat Georgia. De ondergrondse vesting kan, volgens het Engelstalige persbureau Caters , een nucleaire aanval van 20 kiloton weerstaan - dezelfde kracht als die vrijkwam toen de atoombom Hiroshima raakte in 1945. Voor zover bekend is de bunker in private handen. 
Muren van circa een meter dikte, een ventilatiesysteem, een ziekenkamer, ontsmettingsdouches en een peperduur CCTV-systeem, en dat alles in een stijl die je verwacht van een - hetzij iets gedateerd - vijfsterrenhotel.
bunker1
bunker2
bunker3
Het optrekje is gebouwd in 1969, gerenoveerd in 2012 en ligt op een stuk grond dat ongeveer 18 voetbalvelden groot is. De bunker bestaat uit twee verdiepingen. Er hangt een prijskaartje aan van 1,75 miljoen dollar, wat op het moment van schrijven gelijkstaat aan zo'n 1,6 miljoen euro.
bunker4
Bekijk de gesprekken over de situatie rondom Noord-Korea hier terug.

Meer over:

, ,