Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Laaggeletterdheid in Nederland: het kabinet schiet tekort

8 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
laaggeletterd
Vandaag is de internationale dag van de alfabetisering, die in het teken staat van laaggeletterdheid wereldwijd. In Nederland valt deze dag in de week van de alfabetisering — afgelopen maandag geopend door prinses Laurentien en minister Jet Bussemaker (OCW). Met de actieweek probeert stichting Lezen & Schrijven ieder jaar laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Directeur Merel Heimens Visser: "De meeste mensen weten dat er laaggeletterdheid is, maar het gaat om vier keer zoveel mensen als men denkt."
gemeente

Het Gooi

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dat zijn een op de zes Nederlanders. Volgens de definitie van de Algemene Rekenkamer zijn zij laaggeletterd.
In een rapport van Lezen & Schrijven is te zien hoe laaggeletterdheid in Nederland geografisch is verdeeld. Opvallend is dat in Zeeland relatief gezien de meeste laaggeletterden wonen en dat in het Gooi relatief weinig laaggeletterden wonen.
Laaggeletterden hebben dagelijks te maken met problemen als het lezen van een bijsluiter of een menukaart, of het invullen van een belastingaangifte. Ten gevolge van deze groep loopt de samenleving jaarlijks een miljard euro mis, door lagere salarissen, hogere gezondheidskosten en werkeloosheidsuitkeringen, berekende accountantsbureau PricewaterhouseCoopers

Smartphone

Ondanks initiatieven van de stichting Lezen & Schrijven neemt het aantal laaggeletterden toe. Ouderen verleren de taal en steeds meer kinderen verlaten school met een taalachterstand terwijl de samenleving digitaliseert . Door de smartphone en digitalisering raakt communicatie meer gericht op lezen en schrijven dan op spreken, waardoor laaggeletterden in een sociaal isolement terecht kunnen komen.
Bij ons aan tafel  vertelde Marco Zeeman hoe hij deze maatschappelijke ontwikkelingen ervoer. "Het werd een groot probleem toen de computers de overhand kregen en dat kon ik natuurlijk niet."

‘Kabinet niet ambitieus genoeg’

Volgens Lezen en Schrijven neemt het aantal initiatieven ter bestrijding van laaggeletterdheid toe, het aantal cursisten is de afgelopen vijf jaar vervijfvoudigd. Tegelijkertijd neemt het aantal laaggeletterden toe. Merel Heimens Visser, directeur Lezen & Schrijven, zegt dat de middelen om een substantieel verschil te maken niet toereikend zijn. “Het kabinet is niet ambitieus genoeg, als zij de kloven in de samenleving echt wil verkleinen, moet er een substantieel budget voor worden vrijgemaakt,” aldus Heimens Visser.
De Algemene Rekenkamer schreef in 2016  een kritisch rapport  dat stelt dat er vanuit de overheid niet genoeg wordt gedaan om laaggeletterdheid terug te dringen. Heimens Visser opent deze week nog een goede dadenwinkel, waar je afrekent door goede daden te verrichten, maar vooralsnog blijven een dag en een week van de alfabetisering een druppel op de hete plaat. 
Wil je meer lezen over gezondheid? Klik hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA