Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bevolking Nederland groeit door minder overledenen en meer migranten

31 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
foto cbs
Het wordt steeds drukker in Nederland. Er kwamen in de  eerste helft van 2019 bijna 46 duizend nieuwe inwoners bij. Oorzaken: meer mensen uit het buitenland zijn deze kant opgekomen en er zijn minder sterfgevallen geweest, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer migranten

In het eerste halfjaar van 2018 kwamen 101 duizend immigranten in ons land wonen. In de eerste zes maanden van dit jaar kwam dat aantal uit op 113 duizend nieuwe inwoners. Tegelijkertijd is er een kleine toename te zien in het aantal mensen dat ons land verlaat voor een avontuur in het buitenland. 70 duizend mensen verlieten ons land in het eerste halfjaar van 2018, in dit eerste halfjaar 72 duizend. Per saldo kwamen er door migratie dit eerste halfjaar 41 duizend mensen bij, 10 duizend meer dan vorig eerste halfjaar.  

bevolkingsgroei

Minder overledenen

In dit eerste halfjaar zijn zo’n 3700 mensen minder overleden dan in het eerste halfjaar vorig jaar. Onderzoeker Marjolijn Jaarsma ziet de relatief koude winter en de uitzonderlijk lange griepgolf in 2018 als mogelijke oorzaken, meldt de NOS.

Polen en Indiërs koplopers

Poolse migranten zijn nog altijd de grootste groep migranten die deze kant op komen gevolgd door Indiërs. In de periode van 2012 tot en met 2017 is het aantal migranten uit India gegroeid tot 8600 per jaar. Zij komen hier veelal werken in de IT-sector en komen met partner of gezin hier wonen. 

cbs mig 2

Meer over:

, ,