Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Bénédicte Ficq zoekt 'gewentensvolle klokkenluiders uit de tabaksindustrie'

7 mei 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Ficq
Aanklagers tegen de tabaksindustrie zoeken getuigenissen van 'gewetensvolle klokkenluiders uit de tabaksindustrie' over het doelbewust verslaafd maken van mensen. Dat blijkt uit een advertentie die Ficq & Partners Advocaten uit Amsterdam in Het Financieele Dagblad heeft gepubliceerd. Maandagavond doet advocaat Bénédicte Ficq haar verhaal bij Pauw.
In februari zag het Openbaar Ministerie  geen mogelijkheid om een strafzaak te starten tegen de grootste vier tabaksfabrikanten in Nederland. Het gaat om de fabrikanten Phillip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco. H et OM acht een succesvolle strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten gezien de huidige wet- en regelgeving en jurisprudentie niet haalbaar, liet het destijds weten in een persverklaring.

Advocaat Bénédicte Ficq klaagt de vier grootste tabaksproducenten van Nederland aan. Ze doet aangifte van poging tot moord of doodslag, poging tot zware mishandeling én van valsheid in geschrifte. Het is de eerste keer dat de tabaksindustrie wordt aangepakt via het strafrecht. Ficq kondigt in september 2016 de aangifte aan bij Pauw met ex-rokers Lia Breed en Annemarie van Veen, namens wie zij aangifte doet.

Tegenstanders van de tabaksindustrie verwijten producenten 'het doelbewust verslaafd maken van — jonge — mensen aan ziekmakende en dodelijke tabaksproducten'. De duizenden aangevers, variërend van de gemeente Amsterdam, medisch specialisten, zorginstellingen en vele andere organisaties, leggen zich niet neer bij het besluit van het OM. 'Het draagvlak voor deze strafzaak is inmiddels zeer groot', staat te lezen in de advertentie.
De aangifte van Ficq krijgt steeds  meer bijval . Vanuit de medische wereld sloten in februari het Antoni van Leeuwenhoek (Nederlands Kanker Instituut) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zich aan bij de aangifte, waar bijvoorbeeld ook organisaties als KWF Kankerbestrijding en het Longfonds bijhoren. De volledige lijst met aangevers is hier te raadplegen. 
Bénédicte Ficq is van plan 'de verhalen van de spijtoptanten' in te gaan brengen in een later te voeren beroepsprocedure bij het Gerechtshof Den Haag. Bij Pauw vertelde ze haar verhaal. Kijk dat gesprek hier terug.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's