Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Beeldenstorm: deze omstreden historische Amerikanen moeten het veld ruimen

17 aug 2017
  •  
leestijd 3 minuten
beelden
In Amerika voltrekt een ware beeldenstorm. Gemeenten tillen standbeelden van omstreden historische figuren van sokkels nadat anti-racisten dit weekend protesteerden tegen een monument voor de omstreden generaal Robert E. Lee. Bij dat protest reed een ultrarechtse automobilist in op de protesterende massa, waarbij één vrouw overleed. Welke politieke figuren eeuwen na hun dood zo veel bloederig geweld weten op te roepen? Wij gaan ze langs.
De beeldenstorm voltrekt zich in de zuidelijke staten Texas, Virginia, Tennessee, Louisiana, Mary en North en South Carolina; de staten die tussen 1861 en 1865 vochten voor het behoud van slavernij en zich verenigden als de Confederatie. De Amerikaanse burgeroorlog maakte een einde aan de Confederatie, maar eeuwen na dato wordt er door conservatieve Amerikanen in die staten met een romantisch gevoel van nostalgie aan dat verleden gedacht. De gedenkstenen: 1500 standbeelden van veldheren en staatsmannen van de Confederatie. 
lee

Generaal Robert E. Lee

Lee was de opperbevelhebber van het leger van de Conferedates tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Lee was een uitgesproken voorstander van slavernij. Voordat de oorlog uitbrak was Lee al een van de krijgsheren die slavenopstanden uiteen sloeg.
Bovenstaand beeld, in Charlottesville, is de spil in een hevige maatschappelijke discussie. Ultrarechtsen, waaronder de Ku Klux Klan, protesteren al maanden tegen de geplande verwijdering door de gemeente. Anti-racisten, waaronder Black Lives Matter, besmeurde het beeld in het verleden met allerlei leuzen.
jefferson

President Jefferson Davis

Ten tijde van de vierjarige burgeroorlog had de Confederatie een president: Jefferson Davis. Hij was een politicus en militair. Bovenstaand beeld stond in New Orleans, Louisiana, waar het in mei dit jaar werd verwijderd in opdracht van de gemeente.
stonewall

Generaal Thomas ‘Stonewall’ Jackson

Thomas Jackson was een generaal in het Confederatieleger, en is minstens zo bekend en berucht als Robert E. Lee. Dit standbeeld staat in zijn geboorteplaats Clarksburg, West-Virginia. Een ander beeld van Jackson, en een monument voor Jackson en generaal Lee, werden deze week verwijderd nadat de gemeente van de Baltimore, Maryland, daarmee instemde.
nathan

Nathan Bedford Forrest

Forrest was een zuidelijke generaal in de oorlog. Hij beging een oorlogsmisdaad door tientallen zwarte en enkele blanke krijgsgevangenen te laten vermoorden. Na de oorlog werd hij de eerste Grand Wizard van de Ku Klux Klan, zijn beeld staat in Memphis, Tennessee. Rondom de sokkel werd deze week enorm geprotesteerd. Over een buste van Forrest, in het Capitool, hangt al enige dagen een doek. De gouverneur van Tennessee wil de buste laten verwijderen.
taney

Opperrechter Roger Brooke Taney

Taney was de vijfde opperrechter in de Verenigde Staten. Hij is berucht omdat hij een meerderheid in het parlement wist te vergaren voor het zogenoemde Dred Scott-besluit. Dred Scott was een slaaf die zijn vrijheid juridisch probeerde te verkrijgen. Drie jaar later brak de Amerikaanse burgeroorlog uit en kwamen zwarte slaven georganiseerd in opstand. Het Dred Scott-besluit stelde voor dat zwarte Amerikanen geen deel uitmaakten van de Amerikaanse gemeenschap en, vrij of slaaf, geen Amerikaanse burgers konden zijn.
Dit beeld van Taney, in Baltimore, werd gisteren verwijderd.
breckingridge

John C. Beckingridge

Beckingridge was de veertiende vicepresident van de VS, en een slavenhouder. In de Amerikaanse burgeroorlog vocht hij aan de zijde van de Confederatie. Bovenstaand standbeeld staat in Lexington, Kentucky, op een plein waar in het verleden slaven werden verkocht. De gemeente is van plan het neer te halen en te verplaatsen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA