Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Axel Rüger vertrekt bij Van Gogh Museum

13 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Axel Rüger
De in Dortmund geboren Axel Rüger studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Berlijn en Cambridge. In 2006 werd hij directeur van het Van Gogh Museum, waar hij uiteindelijk dertien jaar lang aan het roer zou staan. 
Eerder was Rüger als conservator Nederlandse schilderkunst verbonden aan de National Gallery in Londen en maakte hij tentoonstellingen als "Vermeer and the Delft School Albert Cuyp". Vanochtend maakte hij bekend het Van Gogh Museum te gaan verlaten om aan de slag te gaan bij de Royal Academy of Arts in Londen. 
NEWS - Director Axel Rüger will leave the Van Gogh Museum. Today he announced that starting in June 2019 he will become the new Secretary and Chief Executive of the @royalacademy of Arts in London. https://t.co/92gepJhOqV pic.twitter.com/xYFjfIxtzT
De Royal Academy, gevestigd in Piccadilly, is een bijna 250 jaar oude Britse kunstinstelling met een exclusieve kunstenaarsvereniging met 80 leden. Naast het beheren van een kleine permanente kunstcollectie organiseert de Royal Academy jaarlijks enkele grote tentoonstellingen, waaronder de Royal Academy Summer Exhibition.
"Het was een voorrecht om aan zo’n vooraanstaand instituut als het Van Gogh Museum leiding te mogen geven', laat Rüger weten in een reactie. "Ik kijk met trots terug op de vele interessante tentoonstellingen, mooie aanwinsten, bijzondere mijlpalen en kleurrijke, ambitieuze evenementen die ik de afgelopen dertien jaar heb mogen meemaken."
Bij PAUW zagen we Rüger vijf keer aanschuiven als directeur van het Van Gogh Museum. De laatste keer vertelde hij over d e wereldberoemde foto van een 13-jarige Vincent van Gogh, die decennialang gold als een van de slechts twee foto’s die van de schilder bestaan. Uit forensisch onderzoek bleek dat hier niet om Vincent, maar om zijn broer Theo te gaan. 

Meer over:

, , , ,