Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Attie (69) bestrijdt eigenhandig de eikenprocessierups

4 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Attie Saas
We zagen vorige week al bij Pauw hoe lastig het is om de eikenprocessierups te bestrijden. Kristiaan van Reel vertelde aan tafel  hoe nauw het luistert om ervoor te zorgen dat de microscopische haartjes van het insect, die vervelende jeukende bulten veroorzaken, niet te laten verspreiden. 
Van Reel is gespecialiseerd in het opruimen van de rupsen en volgens hem is het dit jaar wel heel extreem. Hij heeft niet genoeg mankracht om alle overlastgevende rupsen op te kunnen ruimen. Dat komt omdat het specialistisch werk is. Tijdens het opruimen heeft hij een beschermend pak aan, met latex handschoenen en gebruikt hij een speciaal ontwikkelde stofzuiger om de rupsen mee op te zuigen. Het heeft een filter waardoor de haartjes erin blijven zitten. 
Nu heeft Kristiaan een bijzondere collega erbij gekregen, want de 69-jarige Attie uit Enschede heeft haar eigen methode ontwikkeld om de insecten op te ruimen.  1Twente ging met haar op stap en maakte deze reportage.
De eikenprocessierups is zo'n 20 jaar geleden in het zuiden voor het eerst gezien, vertelde boswachter Mathiska Lont bij Pauw. En nu trekken ze steeds verder op naar het noorden van Nederland. De kleine haartjes van de rups kunnen tot wel 9 jaar lang actief blijven, dus als de rupsen al lang en breed vlinders zijn dan nog is het probleem niet verdwenen.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's