Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

André Kuipers leert ons lessen op Internationale dag van de Ruimtevaart

12 apr 2018
  •  
leestijd 2 minuten
André Kuipers
Op Internationale Dag van de Ruimtevaart (donderdag 12 april) vieren we het begin van het ruimtetijdperk. Op 12 april 1961 was de Rus Yuri Gagarin de eerste mens in de ruimte. Maar dat is niet het enige ruimtefeestje dat we dit jaar vieren. 
Want we zijn ook 50 jaar verder sinds Earthrise, de allereerste foto die ooit gemaakt is waarop we onze aarde als bol zien. Reden genoeg om met André Kuipers over de verschillende iconische gebeurtenissen uit het ruimtetijdperk te praten én om vooruit te blikken naar de toekomst.

Yuri Gagarin

Op 12 april 1961 was de Rus Yuri Gagarin de eerste mens in de ruimte. Een mijlpaal, niet alleen voor de Sovjet-Unie dat daarmee Amerika had afgetroefd, maar voor de gehele mensheid.
Yuri Gagarin

Laika

Nog voordat de Russen Yuri Gagarin het heelal inschoten, zijn hem een aantal aardwezens voorgegaan, namelijk honden. Het hondje Laika (dat letterlijk  "blaffer" betekent) was een straathond uit Moskou. In november 1957 werd de Spoetnik 2 gelanceerd. In het ruimtevaartuig werd het hondje voorzien van zuurstof en vloeibaar voedsel, en werd uitgeademde kooldioxidegas weggevangen. Direct na de lancering maakten de Russen bekend dat het dier niet zou terugkeren naar aarde.
Al eerder waren er zowel door de  Sovjet-Unie  als door de  VS  dieren de ruimte ingeschoten maar die hadden geen omloop volbracht.


Het hondje Laika (Beeld: Time)
Laika

Earthrise

De Apollo 8 was de eerste bemande missie naar de maan. Op kerstavond 1968 kwam het schip in een baan om de maan. Die avond hielden de astronauten Frank Borman, Jim Lovell en William Anders een live-uitzending waarin ze foto’s lieten zien van de aardbol en van de maan, gemaakt vanuit het ruimteschip. Said Lovell sprak de woorden: “De enorme eenzaamheid is ontzagwekkend en doet je beseffen wat je daar beneden op aarde hebt.” Ze beëindigde de uitzending door om de beurt voor te lezen uit het Genesis-verhaal uit de Bijbel.
  "Earthrise" (Beeld: NASA)
Earthrise

© "Earthrise" (Beeld: NASA)

André Kuipers


Astronaut André Kuipers is één van de drie ruimtevaarders die ons land rijk is. De eerste in Nederland geboren persoon die naar de ruimte ging, was  Lodewijk van den Berg . Hij werd geboren op 24 maart 1932 in Zeeland. Van den Berg werd gelanceerd met spaceshuttle Challenger op 29 april 1985.
De tweede is Wubbo Ockels (1946-2014). Hij werd slechts een half jaar na Van den Berg gelanceerd met het ruimteveer Challenger. De astronaut was verantwoordelijk voor het verloop van meer dan 75 experimenten. 
De derde astronaut is André Kuipers . Kuipers is afgestudeerd arts en astronaut bij de Europese ruimtevaardorganisatie ESA. Vanaf december 2011 verbleef Kuipers zes maanden lang op het Internationaal Space Station. 
Donderdagavond, op de International Dag van de Ruimtevaart, vertelde Kuipers over de iconische gebeurtenissen uit de historie van de ruimtevaart. Maar ook over de toekomst. Want wist jij hoe snel wij al commerciële vluchten kunnen boeken naar bijvoorbeeld Mars of de maan?
In zijn nieuwe show in de Ziggodome, later dit jaar, vertelt hij meer over deze ontwikkelingen.

Meer over:

, ,