Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Amerikaans journalist beweert dat 'wij' in de winter op de schaats naar ons werk gaan

12 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
NBC speed skating katie couric
Halbe Zijlstra loog over een ontmoeting met Poetin uit 2006 om, zo zegt hij, zijn bron te beschermen. Afgelopen vrijdag vertelde journalist Katie Couric, van de Amerikaanse nieuwszender NBC, tijdens de opening van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea dat wij Nederlanders zo goed zijn in schaatsen, omdat we ons per schaats voortbewegen, zodra de grachten bevroren zijn. 
Het eerste, de affaire Zijlstra , gaat om een leugen die voor hem behoorlijke consequenties zou kunnen hebben. Hoewel de coalitie achter Zijlstra staat , zijn andere mensen juist van mening dat zijn geloofwaardigheid als politicus in het geding is en dat de minister beter de eer aan zichzelf kan houden.
Het tweede, een nogal vreemd verhaal van journalist  Katie Couric , is weliswaar een stuk onschuldiger, maar het is wel wonderijk dat een gerenommeerde Amerikaanse nieuwszender zulke gekke verhalen de wereld in slingert. Nog altijd heeft NBC noch Couric zelf het verhaal van de schaatsende Nederlandse forenzen rechtgezet.
Tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen in Pyeongchang vertelde ze namelijk het volgende:
You just can't make this up.

NBC opening ceremony coverage. Katie Couric talks about why The Netherlands is so good at speed skating as The Netherlands enters the stadium.

And this folks is why Americans are less bright about the rest of the world as they spread fake news! pic.twitter.com/7YC5deTl2w
Voor Nederlanders was dit nogal potsierlijke verhaal reden voor een hoop verbazing én humor:
#Zijlstra over contact Poetin, #Couric over schaatsende forenzen in Nederland, #Holleeder die nu dagenlang welles/nietes bedrijft, wie wou #Ollongren ook alweer aanpakken mbt #nepnieuws ?
Goodness knows what Katie couric was smoking in amaterdam! #winterolympics #couric #amsterdam https://t.co/ZpVgs9rSX0
Hi @nbc , here's a picture of koopzondag in the Kalverstraat. pic.twitter.com/dqXzizNvWo
Hey @nbc This is the equivalent of a flat tire while on my way to work pic.twitter.com/JN1BP008Fp
Overigens klopt het wel dat 'wij' als Nederland goed zijn in speed skating. Dat heeft Couric wel goed gezien. Inmiddels heeft de Nederlandse equipe op het moment van schrijven al 5 medailles (2x goud, 2x zilver en 1x brons) in de wacht gesleept. Allemaal met schaatsen. Sven Kramer pakte goud op de 5 kilometer en Carlijn Achtereekte (goud), Ireen Wüst (zilver) en Antoinette de Jong (brons) vormden gezamenlijk het volledig Nederlandse podium op de 3 kilometer. Daarnaast pakte shorttracker Sjinkie Knegt ook nog eens een zilveren plak.

Meer over:

, , ,