Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Alexander Pechtold: "Frankrijk heeft gekozen voor een positief beleid"

  •  
09-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Emmanuel Macron Alexander Pechtold Patricia Chagnon
Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. Met 66 procent van de stemmen versloeg hij zijn tegenstander Marine Le Pen van het Front National. Wat gaat President Macron betekenen voor Frankrijk, wat betekent deze uitslag voor Europa. En het verslagen Front National, hoe kijken zij naar hun verlies of valt er toch wat te vieren? We bespreken de uitslag met oud Frankrijk correspondent  Philip Freriks , D66 leider  Alexander Pechtold  en Front National politica  Patricia Chagnon .
Philip Freriks steekt van wal: "Marine Le Pen heeft de verkiezingen totaal verknald. Men was echt boos in Frankrijk over haar optreden. De kiezers van François Fillon wilden wel op haar stemmen, maar daar zijn toch een aantal mensen die dachten: op deze manier hoeft het niet." Het anti-Euro sentiment van Marine Le Pen en haar Frexit-plannen hebben haar de das om gedaan. Dat ging veel Fransen te ver. Veel Fransen delen deze sentimenten niet.
Ondanks de verkiezingsnederlaag van Le Pen vindt Chagnon dat haar partij een overwinning heeft geboekt. "We zijn met Front National enorm gegroeid als partij". D66-leider Pechtold vindt dat Frankrijk met Macron heeft gekozen voor een 'positief beleid'.
Kijk ook hier voor nog meer nieuws en achtergronden over Frankrijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.