Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Ajax wil revanche op 'Champions League-angstgegner' Juventus

16 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Ajax-Juventus 1997
Nadat Ajax in de jaren '90 twee keer op rij werd uitgeschakeld door Juventus, zijn de Amsterdammers er nooit meer in geslaagd door te dringen tot de halve finale van de Champions League. In 1996 waren de Italianen in de finale met strafschoppen te sterk en een jaar later kwam Ajax in de halve finale ook niet langs de 'Oude Dame'.
De revanchegevoelens zullen dus sterk zijn vanavond binnen de club, als Ajax in Turijn op jacht gaat naar doelpunten, zodat de 1-1 van vorige week in Amsterdam kan worden weggepoetst. Als het Ajax lukt is dat niets minder dan een enorme stunt, gezien de (financiële) verhoudingen in het hedendaagse voetbal. Historisch bovendien, omdat de club dan voor het eerst in 22 jaar weer eens in de halve finale van de Champions League speelt.
In de finale van '96 lagen de verhoudingen een tikkeltje anders dan nu. In de jaargang ervoor, het seizoen 1994-1995, kroonde Ajax zichzelf nog tot winnaar dankzij het legendarische puntertje van Patrick Kluiver in de finale tegen die andere Italiaanse grootmacht AC Milan (0-1). Een jaar later nam Ajax het dus op als bekerhouder tegen Juve, met grotendeels dezelfde selectie als een jaar daarvoor.
Dit is hoe het Ajax verging in die drie voorgaande wedstrijden tegen Juventus.

1996: finale Champions League, Ajax-Juventus 1-1 (Juventus wint na strafschoppen)

Op 22 mei 1996 in Stadio Olimpico in Rome neemt Ajax het op tegen Juventus als titelhouder.  Ajax' reeks van negentien wedstrijden zonder nederlaag kwam ten einde in de halve finale, maar met een ploeg vol talent - Edwin van der Sar, Danny Blind, Edgar Davids, Marc Overmars en Patrick Kluivert om er maar een paar te noemen, halen de Amsterdammers de finale.
Hun tegenstanders waren ook geen kleintjes. Ciro Ferrara, Didier Deschamps, Antonio Conte en Gianluca Vialli waren allemaal op het hoogtepunt van hun krachten, en een jonge Alessandro Del Piero was erg in vorm.

1997: Eerste halve finale Champions League, Ajax-Juventus 1-2

Een jaar later stuit Ajax dus opnieuw op de Oude Dame, maar dit keer in de halve finale. Juventus is over twee wedstrijden vele malen te sterk voor Ajax. In Amsterdam nemen de Italianen alvast een voorschot op de finale door met 1-2 te winnen. Doelpunten van Amoruso en Vieri brengen Ajax in een zeer lastig pakket, maar door een treffer van Jari Litmanen blijft er nog enige hoop bij Ajax voor de return.

1997: Tweede halve finale Champions League, Juventus-Ajax 4-1

Maar van die hoop blijft al snel weinig meer over. In Turijn is Juventus vele malen te sterk. Aan de hand van een uitblinkende Zinedine Zidane wint Juventus in eigen huis ruim van Ajax.
Kan Ajax vanavond in Turijn na 22 jaar revanche nemen op Juventus? Het zou een unieke prestatie zijn, mochten de Amsterdammers erin slagen door te dringen tot de halve finale, want n og nooit legde een club zo'n lange weg af voor een plek bij de laatste vier als de Amsterdammers dit seizoen kunnen doen. 
Henk Spaan zat bij ons in de studio en keek terug op de legendarische wedstrijd. 

Klik hier voor meer nieuws van PAUW

Meer over:

, , , , , , ,