Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Advies SodM: gaswinning halveren

1 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
aardgas
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) raadt het kabinet aan de gasproductie flink te verlagen. Het SodM wil zo snel mogelijk terug naar een productie van 12 miljard kubieke meter per jaar, met het oog op de veiligheid van de inwoners van de provincie Groningen. Minister Wiebes (Economische Zaken) heeft inmiddels aangegeven de gaswinning 'zo snel als mogelijk naar 12 miljard kuub' terug te gaan schroeven.
Topman Theodoor Kockeloren van het SodM zegt de onzekerheden groot zijn en dat ‘we met dit advies aan de minister daarom aan de veilige kant gaan zitten’. Zo komen we met redelijke zekerheid onder de veiligheidsnorm uit, zegt Kockelkoren.
De gasproductie in 2016 was 27,6 miljard kuub. Het regeerakkoord gaat uit van een verlaging tot 20,1 miljard kuub.
'Er is een forse ingreep noodzakelijk om naar verwachting aan de veiligheidsnorm te voldoen en de kans op schade in Groningen sterk te verlagen', zegt Kockelkoren. Het SodM adviseert om de locaties bij Loppersum per direct te sluiten. Het gaat om de clusters Ten Post, Overschild, De Paauwen, ’t Zand en Leermens. Ook op andere locaties moeten maatregelen worden genomen.

Minimaal 14 mld kuub

in een advies 12 miljard kuub
De levering van Gronings gas aan huishoudens en industrie kan in jaren met een milde temperatuur worden verzekerd bij een productie van minimaal 14 miljard kubieke meter. Dat stelt de Gasunie  in een advies  aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Dat betekent dus dat als de regering inderdaad het advies van het SodM ( 12 miljard kuub ) overneemt, huishoudens en industrie 2 miljard kuub tekort komen.
Kockeloren
Politiek Den Haag wil zo snel mogelijk aan de slag met het advies van het SodM. De VVD heeft meteen een debat aangevraagd met minister Wiebes. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zegt: 'Eindelijk gerechtigheid, nu moeten de Staat, NAM en Shell deze maand nog maatregelen nemen'. En SP'er Sandra Beckerman is zeer stellig: 'Dit is de zoveelste rode kaart voor Rutte.'
Veiligheid van Groningers is van groot belang.
Advies SodM is niet mals. Debat aangevraagd met de Minister https://t.co/GMIPi2BAPh
Nu moet de veiligheid van Groningen echt voorop! Er is geen dag meer te verliezen.

Opnieuw is duidelijk geworden dat de gaswinning terug moet naar 12 miljard kuub. De regering moet het advies direct overnemen. #gaswinning #aardbeving #Groningen pic.twitter.com/hkzix1fkC2
Brekend - Minister Wiebes: “We gaan zo snel als mogelijk naar 12 miljard kuub” #Groningen pic.twitter.com/JvJkp1oT9R

Meer over:

, , , , , , , ,