Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Actrice Sjoukje Hooymaayer overleden

21 sep 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Sjoukje hoofdfoto
Actrice Sjoukje Hooymaayer is op 78-jarige leeftijd overleden. In het voorjaar werd kanker bij haar geconstateerd. Hooymaayer werd bekend door haar rol als dokter Lydie van der Ploeg in de comedy ‘Zeg ‘ns Aaa’. In de musical My Fair Lady nam de toneeldiva afscheid van het publiek.
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3
In mei van dit jaar was Hooymaayer te gast bij PAUW. Toen was net bekend geworden dat ze zich niet verder zou laten behandelen aan kanker. Ze zei destijds in onze uitzending:  “Ik dacht: Ik word zeker 94 jaar. Mijn vader en mijn moeder zijn oud geworden. Maar nee, het lot beslist anders. Daar kon ik me meteen bij neerleggen.” Hooymaayer laat haar hoofd niet hangen. “Ik ga niet vooruit lijden. Dat is verspilde moeite.”
Recent nam toneeldiva Sjoukje Hooymaayer afscheid van het publiek op het toneel in Carré. Bij Sjouke is kanker geconstateerd en ze wil niet verder behandeld worden. “Op het moment dat je het hoort draait je toekomstperspectief 180 graden om.” #Pauw pic.twitter.com/Vas3ggwicT
Hoewel Hooymaayer besloot af te zien van verdere behandeling, stond ze nog wel even op het podium in de musical My Fair Lady. "Dit laat ik me door die rotziekte ook niet nog eens afnemen. Nee hoor, ik ga door", zei ze tegen RTL Boulevard

Niet het gevoel van sentiment, of zelfmedelijden, maar juist dankbaarheid overheerst bij de actrice. “Ik heb alles gedaan en alles gezien. Ik ben een dankbaar mens. Ik heb een prachtige carrière gehad en heb heel veel mensen iets moois gebracht. Ik heb de liefde van m’n leven ontmoet. Wat moet ik nog wensen? Ik ben blij.”

Kinderen een grote steun

Hooymaayer wilde niet behandeld worden, maar wat wietolie om in slaap te vallen gebruikte ze wel. “Ik slaap daar heerlijk op. Wat het verder doet, weet ik niet. Het kan niet genezen.” Lachend: “Ik ben high als ik ga slapen."

Haar kinderen zijn een grote steun voor haar geweest. “Ze staan volledig achter me. Er is een rooster gemaakt omdat ik niet meer alleen mag zijn: het kan elk moment afgelopen zijn. Het is het allerbelangrijkste dat je kinderen je steunen,” aldus Hooymaayer in gesprek met Jeroen, afgelopen mei.


Prijs
Hooymaayer deed in 1965 eindexamen aan de toneelschool van Amsterdam. Ze ontving samen met haar klasgenoten de Top Naeff-prijs als aanmoediging voor hun werk. © Cor Mulder (archief ANP)

De actrice speelde uiteenlopende rollen op toneel en voor televisie. Van 1965 tot 1980 was ze verbonden aan de Toneelgroep Theater in Arnhem. Ze speelde onder meer in de trilogie ‘Het buitenverblijf’ en in ‘De herbergierster’.
zeg ns aaaa
John Leddy, Carry Tefsen, Sjoukje Hooymaayer in de populaire serie ‘Zeg ‘ns Aaa’. © Kippa (archief ANP)

Bekendheid bij het grote publiek kreeg ze met haar rol als dokter Lydie van der Ploeg in de succesvolle serie ‘Zeg ‘ns Aaa’. In 1984 kreeg Hooymaayer een Televizier-Ring voor haar rol.
zonder ernst
Hooymaayer en Ellemijn van Zanten Veldhuizen in de comedyserie ‘zonder ernst’. © Kippa (archief ANP)

Na ‘Zeg 'ns Aaa’ speelde Sjoukje Hooymaayer in de televisieserie ‘Zonder Ernst’. De actrice keek met veel plezier terug op haar carrière. “Het wezenlijke, spannende en ongelooflijk boeiende aan acteren is dat je contact hebt, dat je dat voelt, dat je dat in de hand hebt.. Daar kan niks tegenop.”

Klik hier voor meer nieuws van Pauw!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's