Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Achter een glazen wand: 15-jarige Lydia geïsoleerd door kanker

13 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Lydia
De Nederlandse Lydia is pas 15 jaar en heeft een zeldzame vorm van bloedkanker. Haar doktoren zetten in op een ultieme, maar zeer riskante beenmergtransplantatie. Dat betekent dat de tiener meer dan een maand moet doorbrengen achter een glazen wand. In haar eentje. 
Documentairemaker Marc Schmidt heeft de situatie waarin Lydia zich bevindt in beeld gebracht in de 25 minuten durende documentaire The Glass Wall.
"Ik heb geprobeerd een film te maken die ik als 12-jarige zelf ook gezien had willen hebben. Ik wilde een verhaal vertellen dat interssant is voor deze leeftijdscategorie, maar wel op een volwassen manier, in plaats van de geforceerde, speelse manier die je vaak ziet bij jeugdfilms. Mijn doel is om de meer ongrijpbare kanten van ernstig ziek zijn te beschrijven. Niet de medische aspecten, maar het mentale proces waar je doorheen moet als je leven op het spel staat," vertelt documentairemaker Schmidt tegenover Al Jazeera .
In de film is te zien dat Lydia om 22.35 uur 's avonds in haar ziekenhuiskamer zit, vlak nadat voordat haar vader de glazen wand zal sluiten. Ze omhelzen elkaar nog voor een laatste keer en dan gaat de deur dicht. 'Nu zit ik opgesloten in mijn kamertje van vier bij twee meter. En nu kan het gaan beginnen,' zegt Lydia. De film toont het intieme en inspirerende verhaal van een dapper, jong meisje en haar droom om beter te worden en haar familie en vrienden weer in haar armen te kunnen sluiten.
still uit The Glass Wall
Lydia en haar vader, gescheiden door de glazen muur (uit: The Glass Wall)
Schmidt zegt dat de kern van de eenzaamheid van Lydia zit in de wetenschap dat ze in een fundamentele andere situatie dan de rest van de wereld zit. 'Dat gevoel wordt perfect gerepresenteerd door die glazen wand, die haar moet beschermen tegen andere mensen (omdat haar weerstand zwak is), waaronder mijzelf als regisseur van deze film. Ik mocht niet haar kamer binnenkomen,' aldus Schmidt.
De samenwerking tussen Lydia en Schmidt was een van de grootste verrassingen van deze fllm, volgens de regisseur. Doordat zij zelf ook een camera had, kon er vanuit beide kanten van de glazen wand worden gedraaid. 'De krachtigste scenes bleken uiteindelijk door haar gefilmd te zijn', volgens Schmidt. 'De oprechtheid en moed van Lydia om zelfs de meest gevoelige momenten te filmen overtreffen mijn eigen, meer afstandelijke, observaties. 'Ik hoop dat deze combinatie de stille, maar zenuwslopende fase tussen leven en dood heeft weten te vangen, waar hoop en wanhoop dichtbij elkaar komen.'
Het verhaal van Lydia is hier al te zien bij Al Jazeera.
Klik hier voor ons laatste nieuws

Meer over:

, , , , ,