Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Acht feiten over Martin Luther King die je nog niet wist

4 apr 2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
368 keer bekeken
Martin LK
Martin Luther King Jr. is het symbool geworden van de geweldloze strijd tegen rassenscheiding en racisme in de VS. Maar niet alleen in Amerika, ook ver daarbuiten is hij beroemd geworden. Vandaag precies vijftig jaar geleden werd de charismatische burgerrechtenactivist doodgeschoten in Memphis, Tennessee. De moord op King veroorzaakte een schok overal in de wereld.
Martin Luther King  inspireerde miljoenen mensen wereldwijd met zijn iconische toespraak  I Have a Dream . Zijn strijd voor gelijke rechten bracht hem een tumultueus leven. Wij hebben acht opvallende, maar minder bekende feiten over hem verzameld.

Een snelle leerling

Martin Luther King Jr. sloeg twee klassen over toen hij op school zat. Hij ging studeren toen hij 15 jaar was, op het Moorehouse College in Atlanta, Georgia. Tegen de tijd dat hij 19 jaar was, had hij al een bachelors degree in de sociologie op zak.

Uitvaartcentrum

King spendeerde zijn huwelijksreis op een nogal a-typische locatie, namelijk bij een uitvaartcentrum. Dat was niet omdat er iemand was overleden, maar eenvoudigweg omdat een vriend van hem zijn centrum aan hem had geboden als locatie om zijn wittebroodsweken door te brengen.

I Have A Dream

De bekendste preek van King is zonder enige twijfel zijn speech op 28 augustus 1963 vlakbij the Lincoln Memorial. Zijn befaamde I Have A Dream speech. Wat niet veel mensen weten is dat dit niet zijn enige toespraak is geweest op deze plaats. Hij heeft daarvoor ook al eens op dezelfde plek een toespraak gehouden, maar deze toespraak is niet in ons collectief geheugen blijven plakken.

'Een nies' weg van de dood

Een decennium voordat hij werd vermoord, werd King bijna doodgestoken in Harlem. Een geestelijk zieke vrouw stak hem met een briefopener in de borst, omdat ze geloofde dat King samenzweerde met communisten. Hij onderging een spoedoperatie en bleef enkele weken in het ziekenhuis, maar herstelde volledig. De arts die de operatie uitvoerde, zei: "Als mr. King nieste of hoestte, zou het wapen de aorta zijn binnengedrongen. Hij was letterlijk een nies weg van de dood."

King is nog altijd in elke grote stad te vinden

Vandaag de dag zijn er meer dan 700 straten in de Verenigde Staten vernoemd naar Martin Luther King Jr. In bijna elke grote stad is wel een naar hem vernoemde straat, plantsoen of boulevard te vinden.
Martin Luther King straten

Bomaanslag

Bij het huis van King is ooit een bomaanslag gepleegd. Dit gebeurde ten tijde van de Montgommery Bus Boycott ,  een politiek protest in 1955 in  Montgomery ,  Alabama,  bedoeld als protest tegen de racistische scheiding in het  openbaar vervoer  in de stad. De  boycot  leidde uiteindelijk tot een beslissing van het  Amerikaanse Hooggerechtshof , dat in  1956  de rassenscheiding in bussen in Alabama  ongrondwettelijk  verklaarde. Naast het huis van King zijn er ook bommen geplaatst bij andere prominente zwarte leiders en bij vier zwarte kerken.

Een oud hart

King werd op 6 april 1968 vermoord door misdadiger James Earl Ray. Hij schoot King dood toen hij op het balkon stond van het Lorraine Motel. Earl Ray heeft altijd zijn onschuld volgehouden. Hij beweerde later dat hij onder druk een schuldbekentenis had afgelegd, om zo de doodstraf te ontlopen. Desondanks werd hij veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf. Na de dood van King wees zijn autopsie uit dat stress een zware tol heeft geëist tijdens zijn leven. Ondanks zijn jonge leeftijd van 39 jaar, merkte zijn doktoren op dat hij 'het hart van een 60-jarige' had.

Nationale feestdag

De geboortedag van George Washington is een nationale feestdag in de VS. Naast hem is Martin Luther King Jr. de enige andere Amerikaan wiens geboortedag een nationale feestdag is. King werd geboren op 15 januari 1929. Martin Luther King Day valt jaarlijks op de derde maandag van januari, rond de tijd van Kings geboortedag.


Speech Martin Luther King

Populair bij BNNVARA