Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Wat als je te horen krijgt dat je niet lang meer te leven hebt

29 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
lijk2
Wat als je onverwacht hoort dat je binnen afzienbare tijd doodgaat? Tegen die vraag leunt Over mijn lijk, waarin presentator Valerio Zeno jongeren volgt die terminaal ziek zijn. Het zevende seizoen begint donderdag. Van de zes jongeren leeft alleen nog Tom, die lijdt aan botkanker. “Maar hier zit een gelukkig mens,” drukte hij Jeroen gisterenavond op het hart.
tom

Tom Besemer (23)

Toms kanker is uitgezaaid, en hij mist als gevolg van zijn ziekte zijn rechteronderbeen tot voorbij de knie. Hij moest opnieuw leren lopen, en hij boekte een geweldig resultaat: hij liep op een kunstbeen de tien kilometer lange Kika-run. (Of in het geval van Tom: “De walk.”)
Tom is de enige uit het aanstaande seizoen die nog in leven is. “Ik kreeg steeds overlijdensberichten en realiseerde me dan: jeetje, in ben de laatste. Dat bracht wel survivor’s guilt met zich mee. Zo van: ik heb nog het recht om te leven en te genieten van dingen. Dat was wel zwaar. Maar als je te lang naar de dood kijkt, kijkt de dood terug.”
mehtap

Mehtap Öcek (20)

Mehtap is de enige kandidaat die alle zes de voorgaande seizoenen van Over mijn lijk overleefde. Ze was veertien toen ze meedeed aan het programma — toen nog gepresenteerd door Patrick Lodiers.
Mehtap had een tumor in haar ruggenmerg. De tumor is verwijderd, en ze is behandeld met chemotherapie en radiotherapie. “De kans dat de kanker terugkomt is groot,” stelt Mehtap, maar die wetenschap beïnvloedt haar dagelijks leven niet. “Het is hartstikke vervelend, maar je kunt er ook positiviteit uit halen.”
lennart

Lennard Imthorn (15)

Lennard verloor vorig jaar zijn moeder Ariejanne aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. In Over mijn lijk uitte Ariejanne haar zorg dat haar twee kinderen — Lennard heeft een jonger zusje, Jennifer — niet zonder haar verder konden. “Ik wil niet dat ze allebei in de goot komen te liggen.”
Lennard, die tegenwoordig  vlogt , maakt het goed. Maar: “Ik mis haar heel erg.”
lisette

Lisette van Dijk (29)

Lisette verloor haar vriend Jermaine. Jermaine had hersenkanker. In dit seizoen volgde Valerio het stel en hun kindje naar Amerika, waar hij in aanmerking kwam voor een peperdure behandeling (tweeënhalve ton).
Lisette en Jermaine deden mee aan Over mijn lijk om een mooie beeldherinnering te creëeren voor hun zoontje Noa. “En als Jermaine toch zou zijn genezen, dan hadden we een succesverhaal te vertellen.”
Jermaine werd 27 jaar.
erik

Erik van de Rijt

Een van de andere nabestaanden, Erik, verloor zijn vriendin Eveline aan kanker. Zij werd 33 jaar. “Het gaat goed met me," stelde Erik bij Pauw . "Ik ben dankbaar dat we mee hebben gedaan. Zo’n document krijg je anders niet.”

Meer over dit onderwerp