Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

4 onthullingen uit de film over Wilders

13 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
wilders
PVV-leider Geert Wilders wantrouwt de vaderlandse pers. En hij dan geïnterviewd wordt, dan binnen een cordon van journalisten. Voor de BBC maakte Wilders begin dit jaar een uitzondering door zich één op één te laten ondervragen door John Sweeney. En in de luwte nam hij vorig jaar een Amerikaanse en Britse filmmaker mee op sleeptouw. Het resultaat, de documentaire Wilders, ging gisteren in première in Engeland.  
Volgens twee aanwezige kranten — De Telegraaf en Trouw — was het een drukte van belang op het documentairefestival in Sheffield. De NPO zag de film en wil ‘m naar verluidt kopen en beveiligingsdienst DBB zocht naar onbedoelde onthullingen over de beveiligingsmaatregelen rondom Wilders.
Die scènes bleken in zekere zin onthullend.
Filmmaker Stephen Morse vroeg Wilders in 2016 of hij hem mocht portretteren. Wilders zei ‘ja’. Morse maakte de documentaire met Nick Hampson. Ze wandelden met Wilders door het park waar Wilders 's zondags met zijn vrouw Krisztina loopt, ze namen naast hem plaats op de achterbank en filmden hem terwijl hij zijn kogelvrije vest aantrok. 
Enkele van die onthullingen over de best beveiligde man van ons land:

Israëlische vrouwen

“De Israëlische meisjes zijn de mooiste,” zegt Wilders, die vertelt over de tijd in een kibboets in Israël. Drank en vrouwen waren daar naar eigen zeggen een grote prioriteit.

Verwend

Wilders laat, zo is te zien in de trailer, jeugdfoto’s zien, waarop onder meer zijn moeder en vrouw staan. “Ik was de jongste van vier”, vertelt hij. “Mijn moeder zegt altijd dat ik toen al graag alle aandacht opeiste.” Hij schijnt in zijn jeugd erg verwend te zijn omdat hij de jongste was. 

Piloot

De jonge Wilders had de wens om te vliegen. “Ik ben geen psycholoog dus ik weet niet wat dat betekent.”

Nepsnor

Wie Wilders weleens met een mysterieuze rode bovenlip heeft gespot, krijgt mogelijk antwoord op een prangende vraag. In de eerste jaren liet Wilders beveiliging hem pruiken en nepsnorren dragen. “Ging ik ’s ochtends de deur uit met een pruik, een bril, een plak­snor. Die pruik af was makkelijk, de bril ook. Maar van die snor had ik de rest van de dag een vuurrode bovenlip. Die moest eraf met aceton, daar had ik als man niet veel ervaring mee. Ik gebruikte veel te veel.”
Het kogelwerende vest, mee in de beveiligingswagen, de plaksnor; de documentaire Wilders  dringt de schutkring van beveiliging en geheimhouding binnen, en lijkt een uniek kijkje achter de schermen te bieden van Wilders persoonlijke en werkzame leven.
Of Wilders  in zijn geheel te zien zal zijn in Nederland, is nog niet bekend.
Meer politiek vind je hier!

Meer over:

, , ,