Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel voor medeplegen van moorden in Decembermoorden

  •  
29-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Desi Bouterse
De Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor het medeplegen van moorden in de Decembermoorden. In de nacht van 7 op 8 december 1982 zijn vijftien tegenstanders van het regime van Bouterse gemarteld en vermoord.

Vrijdagmiddag begon de Surinaamse krijgsraad geheel onverwacht met het voorlezen van de vonnissen in het proces. Voordat de krijgsraad uitspraak deed, zei een woordvoerder van Bouterse dat het gaat om "een complot van witte mannen, geheime diensten en Mark Rutte".

Decembermoorden

Tussen 1980 en 1988 was Bouterse dictator van Suriname. Hij voerde destijds een militair bewind. “In 1982 besloot Bouterse zijn tegenstanders te elimineren met als doel de macht te behouden,” aldus de rechter. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij persoonlijk betrokken was bij de vijftien moorden.

Het megaproces voor de moorden die zijn gepleegd in Fort Zeelandia, loopt al sinds 2007. Bouterse slaagde erin het proces te vertragen. In 2012 is een amnestiewet aangenomen. Zo’n wet zorgt ervoor dat de wetgever die misdaden heeft gepleegd, onschendbaar wordt. De Surinaamse rechtbank heeft de wet in 2016 tenietgedaan, waardoor het proces hervat kon worden.

Meerdere verdachten

Naast hoofdverdachte Bouterse zijn er nog zeven andere verdachten waartegen eveneens twintig jaar cel is geëist.

De krijgsraad eist geen onmiddellijke gevangenneming. Desi Bouterse heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Bij PAUW praat strafrechtadvocaat Gerald Roethof over de zaak en hoe het kan dat deze in een onverwachte stroomversnelling is geraakt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.