Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

1 miljoen dollar voor wie Coca-Cola van suiker verlost

  •  
27-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
coca-cola
1 miljoen dollar. Zoveel looft frisdrankfabrikant Coca-Cola uit aan de gouden-tipgever in de zoektocht naar een alternatief voor suiker in frisdranken. Een sympathiek initiatief, en hoognodig, wil het concern niet worden worden meegesleurd in de ondergang van volksvijand nummer één: suiker.
De consumptie van suikerhoudende dranken in de westerse wereld is op haar retour. Amerikanen drinken gemiddeld 19 procent minder frisdrank dan 15 jaar geleden. Nederlanders zijn gemiddeld   14 procent minder frisdrank gaan drinken in vijf jaar tijd, leest het deze week verschenen Nationaal Frisdrankonderzoek. Van 100 liter gemiddeld per Nederlander in 2012, naar 86 liter in 2017. 
Suiker, en dus suikerhoudende dranken, dragen bij aan het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2.
Coca-Cola is door de jaren heen meer en meer suikerarme dranken gaan verkopen. De komst van Coca-Cola Light (in 1982) en Coca-Cola Zero (in 2007) hebben de afnemende frisdrankconsumptie echter niet kunnen remmen. Coca-Cola lijdt al enige jaren winstverlies. In 2016 daalde de omzet van het bedrijf 5 procent. 
In Singapore verminderde Coca-Cola, samen met Pepsi en Nestlé, de suikergehaltes in de dranken op last van een campagne tegen diabetes.  

Stevia

En nu roept Coca-Cola onderzoekers en wetenschappers op om een natuurlijke stof te vinden, die weinig calorieën bevat, ongevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de smaak van suiker heeft. Een aardige klus. De winnaar wordt in oktober 2018 bekendgemaakt en krijgt 1 miljoen dollar. Aanmelden kan hier .
Stevia is bekende suikervervanger. Maar stevia mag dan 300 maal zoeter dan suiker zijn, de textuur en structuur verschillen veel van sucrose.
CEO James Quincey zegt dat Coca-Cola in de toekomst meer suikervrije of suikerarme dranken zal verkopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.