Kassa

Verlengen rijbewijs

Geplaatst door: ton schaaf op: 04-05-2011 22:26
Verlengen rijbewijs. Indien u wegens leeftijd (70+) en of een chronische ziekte eerst een keuring door een neutrale huisarts en/of medisch specialist moet ondergaan, start de aanvraagprocedure dan ruim van te voren (mijn advies: 6 maanden). Het CBR streeft er naar om de gehele procedure binnen 4 maanden af te handelen, maar vooral het maken van een afspraak met een specialist (bijvoorbeeld oogarts) is vaak binnen enkele weken niet mogelijk. Zelf dacht dat ik dat ik wel met 3 maanden een nieuw rijbewijs zou hebben, dit bleek echter niet het geval. Na 3 ½ maand, één dag voordat mijn oude rijbewijs verliep, kreeg ik het nieuwe rijbewijs in mijn bezit. Indien uw rijbewijs tijdens de aanvraagprocedure verloopt, mag uw auto niet besturen tot u uw nieuwe rijbewijs heeft! Ook uw verzekering is in geval van schade niet verplicht uit te keren! De goedkeuring door het CBR is een jaar geldig, dus vraag uw nieuwe rijbewijs ruim van te voren aan. Ton Schaaf.
Reactie door valerius-2 op 04-05-2011 22:46
ik heb het al 3 x moeten doen en heb dat steeds 6 maanden van te voren gedaan, onnodig ik had al na 8 weken de goedkeuring binnen maar omdat je geloof ik 1 jaar de tijd er voor hebt om je nieuwe rijbewijs aan tevragen is het toch raadzaam i.v.b. met evetuele herkeuringen om het ruim van te voren te doen.
Reactie door f.weele op 12-05-2011 12:31
aanvulling: ook houders van het C/D rijbewijs moeten gekeurd worden! Heb je C/D en wil je niet gekeurd worden omdat je nooit meer op een zwaar voertuig zal gaan rijden, dan kun je dit bij de aanvraag bij de gemeente kenbaar maken. Je krijgt dan een B(E) rijbewijs waarbij de Rijksdienst voor het wegverkeer in hun administratie een aantekening heeft gemaakt, waarbij je eventueel alsnog, indien weer nodig, het C/D rijbewijs kan aanvragen zonder een examen af te leggen. m.vr.gr. p.s leden van anbo,pcob of kbo kunnen tegen een gereduceerd tarief gekeurd worden indien dit in hun woonomgeving aanwezig is. let op huisaanhuisbladen, of het verenigingsblad!
Reactie door bouwaal op 12-05-2011 12:32
Na insturen van de Eigen Verklaring krijgt men een bevestiging van ontvangst van het CBR. Let dus op dat u die krijgt. Ik ken een geval waar iemand, wetende dat het maanden kon duren, niet wist dat hij een bevestiging had moeten ontvangen. Toen bleek dat het CBR de Eigen Verklaring niet had ontvangen kon hij weer de hele procedure beginnen en had geruime tijd geen rijbewijs.... Naar mijn mening zou op de Eigen Verklaring deze waarschuwing moeten staan maar geen instantie (Consumentenbond, Kassa, CVR en ANWB) loep er warm voor.
Reactie door billbull op 12-05-2011 12:46
't Is allemaal toch duur genoegen voor die paar jaar, dus kijk, als je alles voor elkaar hebt, wanner je rijbewijs verloopt, en ga dan pas 1 á 2 weken daarvoor naar het gemeentehuis om het te bestellen. Dat is namelijk de datum waarop je nieuwe rijbewijs ingaat. Ga je eerder dan doe je jezelf tekort.
Reactie door drbeetle op 12-05-2011 12:50
Ik maak het regelmatig mee dat men tot het laatste moment wacht. Vaak komt men voor de zekerheid eerst bij ons in de optiek zaak voor een oogtest. Is er met een bril niet de benodigde gezichtsscherpte te halen, bijvoorbeeld door staar, MD of andere oorzaken, dan verwijs ik klanten door naar de oogarts. Ingeval van een staaroperatie kan de totale duur voordat u goed gekeurd kunt worden lang duren. Wachttijd tot eerste consult bij oogarts circa 8 weken, Eerste operatie aan eerste oog 2 weken later. eventuele 2e operatie aan andere oog weer 8 weken later. Minimaal 6 weken genezing voordat er een nauwkeurige oogmeting gedaan kan worden, en dan nog maximaal 2 weken voor het maken van de bril. Al met al ben je dan dus al 26 weken verder voordat je gekeurd kunt worden. Daarom wacht niet met het controleren van het gezichtsvermogen totdat u aan de beurt bent om uw rijbewijs te verlengen maar laat uw ogen regelmatig (elke 2 jaar) controleren
Reactie door skaag70 op 12-05-2011 12:56
waarom word alles zo duur? ik heb een groot rijbewijs ,maar de keuring moet ik nog steeds zoeken. op het laste moment ben ik over gegaan op klein rijbewijs van wegen , de kosten en geen keuring arts te vinden
Reactie door tenormin op 12-05-2011 13:06
Lees dat reageerders het ook over oogarts hebben. Weet één van U misschien hoe lang zo'n verklaring van oogarts geldig is? Ik heb o.a. diabetes en ieder jaar via huisarts een "APK" waaronder dus oogarts. Ik sta binnenkort op lijst om oproep van CBR (als je die dan ook ontvangt) dus daar ben ik nieuwsgierig naar, want zo'n keuring is al duur genoeg.
Reactie door mendio op 12-05-2011 13:24
Hallo allemaal, De leeftijd van de eertse keuring zou toch naar 75 jaar gaan. Wanneer gaat dit dan in?
Reactie door tenormin op 12-05-2011 13:31
Quote: mendio schreef op donderdag 12 mei 2011, 13:24: Hallo allemaal, De leeftijd van de eertse keuring zou toch naar 75 jaar gaan. Wanneer gaat dit dan in?einde Quote Daar wordt alleen nog maar over gesproken in de Kamer. En iedereen weet hoe lang zoiets duurt.
Reactie door mendio op 12-05-2011 13:34
Quote: brigden schreef op donderdag 12 mei 2011, 13:31: Quote: mendio schreef op donderdag 12 mei 2011, 13:24: Hallo allemaal, De leeftijd van de eertse keuring zou toch naar 75 jaar gaan. Wanneer gaat dit dan in?einde Quote Daar wordt alleen nog maar over gesproken in de Kamer. En iedereen weet hoe lang zoiets duurt.einde Quote Nou die 130 km. was er zo doorheen, toch!
Reactie door tenormin op 12-05-2011 14:06
Mendio, ja, dat is waar, was ik even vergeten. In mijn hoofd zit de pensioenleeftijd verhoging. Wordt nu al jaren over gepraat.
Reactie door diadino op 12-05-2011 15:59
Quote: brigden schreef op donderdag 12 mei 2011, 13:06: Lees dat reageerders het ook over oogarts hebben. Weet één van U misschien hoe lang zo'n verklaring van oogarts geldig is? Ik heb o.a. diabetes en ieder jaar via huisarts een "APK" waaronder dus oogarts. Ik sta binnenkort op lijst om oproep van CBR (als je die dan ook ontvangt) dus daar ben ik nieuwsgierig naar, want zo'n keuring is al duur genoeg.einde Quote hoi brigden, ik durf niet te zeggen hoe lang zo'n goedkeuring geldig is, maar weet wel uit ervaring dat ik in ieder geval zelf mocht kiezen welke oogarts ik wilde laten keuren. ik zou zeggen, overleg eens met je oogarts of het gecombineerd mag worden met de periodieke controle van je ogen, scheelt je in ieder geval weer 50 euro als dat lukt. keuringen bij mijzelf waren in ieder geval snel te regelen, binnen een week was ik bij internist en oogarts geweest (ivm diabetes), alleen duurde hety erg lang bij CBR voor je de opdracht kreeg om erheen te gaan en daarna voor ik de uiteindelijke goedkeuring in huis had. internist was trouwens eentje die door CBR wordt aangewezen, stelde weinig voor maar was wel schrikbarend duur (220 euri's voor 15 min werk) en dan had ze nog niet eens alles goed genoteerd. totale tijd benodigd was +/- 4 tot 5 maanden (in 2009, sept volgend jaar moet hij alweer vernieuwd worden :-( , gelukkig betaald de werkgever de verlenging)
Reactie door tenormin op 12-05-2011 16:20
Diadino, dat is wel een antwoord waar ik iets aan heb, dat combineren met. Zal er zeker aan denken wanneer het zover is. U boft maar met zo'n werkgever die de verlenging betaald; ik verwacht niet dat de AOW dat voor mij zal doen (haha). Voor keuring MOET je toch niet naar internist, hoop ik, verlangt het CBR dat ook? Had ik nog niet van gehoord. Bedankt in ieder geval voor advies.
Reactie door diadino op 12-05-2011 16:46
Quote: brigden schreef op donderdag 12 mei 2011, 16:20: Diadino, dat is wel een antwoord waar ik iets aan heb, dat combineren met. Zal er zeker aan denken wanneer het zover is. U boft maar met zo'n werkgever die de verlenging betaald; ik verwacht niet dat de AOW dat voor mij zal doen (haha). Voor keuring MOET je toch niet naar internist, hoop ik, verlangt het CBR dat ook? Had ik nog niet van gehoord. Bedankt in ieder geval voor advies.einde Quote hoi, ik mocht/moest bij een internist langs ivm insulinegebruik, bij vorige verlengingen hoefde dat niet, toen kon ik nog via een huisartskeuring het rijbewijs verlengen (toen gebruikte ik nog alleen pillen voor diabetes), eerste keer kreeg ik alles(A,BE,C,D) voor 5 jaar terug, 2e keer kreeg ik alles voor 10 jaar en nu de laatste keer kreeg ik A en BE 10 jaar en C en D voor 3 jaar (dankzij het insuline gebruik)
Reactie door tenormin op 12-05-2011 16:50
diadino, helemaal duidelijk. Hoef ik niet naar internist, merci!
Reactie door hansverhoef op 12-05-2011 20:29
Voor mijn extra medische keuring kon ik in een week terecht bij Medimark in Rotterdam, link http://www.cylex-bedrijvengids.nl/bedrijf/medimark-medische-keuringen-rotterdam/11038074.html Als je lid bent van de ANBO of een vakbond betaal je maar 35 euro. Hans Verhoef - Krimpen aan den IJssel
Reactie door birgita op 12-05-2011 20:51
Weet je wat ik zo raar vind.?In Frankrijk heb je je rijbewijs voor je hele leven.Mijn franse buurman heeft zijn rijbewijs gehaald toen hij 18 jr was.Nu is hij 82jaar en heeft nog steeds hetzelfde rijbewijs compleet met foto van een hele jonge man.Ik ken ook een vrouw met diabetes hier.Ze kan gewoon blijven rijden zonder enige keuring.Een man die ik ken met medicijnen tegen epileptische aanvallen mag gewoon rijden zonder enige restricties.,Hoezo zijn we in Europa één???
Reactie door diadino op 12-05-2011 22:58
Quote: birgita schreef op donderdag 12 mei 2011, 20:51: Weet je wat ik zo raar vind.?In Frankrijk heb je je rijbewijs voor je hele leven.Mijn franse buurman heeft zijn rijbewijs gehaald toen hij 18 jr was.Nu is hij 82jaar en heeft nog steeds hetzelfde rijbewijs compleet met foto van een hele jonge man.Ik ken ook een vrouw met diabetes hier.Ze kan gewoon blijven rijden zonder enige keuring.Een man die ik ken met medicijnen tegen epileptische aanvallen mag gewoon rijden zonder enige restricties.,Hoezo zijn we in Europa één???einde Quote hoi birgita, zoveel verschilt het dus eigenlijk ook niet hier met frankrijk, als je hem haalt, is hij in principr grldig tot je 70ste verjaardag, met de beperking dat je iedere 10 jaar de pasfoto moet vernieuwen. als je tussentijds een aandoening/beperking krijgt zoals bv diabetes, dan ben je wettelijk gezien niet verplicht om het te melden bij het CBR, je hebt dan de morele plicht om het te melden.
Reactie door tenormin op 12-05-2011 23:11
Diadino, het verschilt dus wel met, zoals Birgita vertelt, Frankrijk. Als je diabetes hebt zoals ik is er niets aan de hand qua autorijden; moet je prikken, zoals U en U bent ingesteld op uw medicatie kun je ook rijden. Echter, met epileptie is het wel zo dat er niet mag worden autogereden, dus anders dan Frankrijk (gelukkig). Slaan ook medicijnen goed aan na langere tijd mag ook iemand met epileptie weer achter het stuur plaatsnemen. Zou het ook wel waarderen als ik hier een rijbewijs met foto van 55 jaar geleden zou hebben; zag er toen een stuk beter uit dan nu, dat is zeker!!
Reactie door www3 op 16-05-2011 14:10
1.Ik snap er steeds minder van,ik ben 82 jaar en heb er nachtmerries van. Dus als ik me laat keuren op 1 januari dan weet ik niet of het ok is.Dus dan vraag ik de dr of hij denkt dat het ok is.Dat papiertje is 1 jaar geldig ja?Dus als het vlgs de dr ok is ,kan ik tot 1 augustus wachten met opsturen(4 maanden tot volgende januari) Ik zend het aangetekend met bevestiging van ontvangst. Is het zo ok? 2.Ik ben nu voor de zekerheid al vast a/h kijken naar brommobielen.Als ik het juist heb, dan kan ik ook als ik afgekeurd ben of extra praktijk of theorie moet, toch altijd nog een brommobiel rijden. Waarom is er eigenlijk geen uitgave van de ANWB of zo met een vergelijkend waren onderzoek voor brommobielen?
Reactie door tenormin op 16-05-2011 14:49
Quote: www3 schreef op maandag 16 mei 2011, 14:10: 1.Ik snap er steeds minder van,ik ben 82 jaar en heb er nachtmerries van. Dus als ik me laat keuren op 1 januari dan weet ik niet of het ok is.Dus dan vraag ik de dr of hij denkt dat het ok is.Dat papiertje is 1 jaar geldig ja?Dus als het vlgs de dr ok is ,kan ik tot 1 augustus wachten met opsturen(4 maanden tot volgende januari) Ik zend het aangetekend met bevestiging van ontvangst. Is het zo ok? 2.Ik ben nu voor de zekerheid al vast a/h kijken naar brommobielen.Als ik het juist heb, dan kan ik ook als ik afgekeurd ben of extra praktijk of theorie moet, toch altijd nog een brommobiel rijden. Waarom is er eigenlijk geen uitgave van de ANWB of zo met een vergelijkend waren onderzoek voor brommobielen? einde Quote U hoeft toch geen nachtmerries te krijgen voor verlenging rijbewijs? Uw "angstcommentaar" komt mij niet al te zelfverzekerd over, wat sowieso niet goed is voor een oudere bestuurder, want dat heb je wel nodig om auto te blijven rijden. Met dit schrijven bedoel ik niet dat U niet meer in staat zou zijn om te rijden, maar ik lees hier zoveel vrees uit. Ook al door het feit dat U zelf al aan een brommobiel denkt. Er is wel degelijk een warenonderzoek geweest over brommobielen, alleen herinner ik me niet meer wanneer KASSA dat heeft behandeld, wel dat de meeste onveilig en buiten proportie duur zijn. Misschien kunt U dat bij de redactie van KASSA opvragen of anders de ANWB. Voelt U zich niet aangevallen, ben zelf ook oudere bestuurster mét keuring in het vooruitzicht.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!