Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Systeemkopie Windows

Geplaatst door: akkefiet op: 08-11-2011 13:44
Maak regelmatig een systeemkopie! Liefst één keer per maand (of vaker). Doe dit bij voorkeur op een externe harde schijf. Waarom? Na een crash van het systeem (of de hardware) kan je binnen een uur Windows weer volledig herinstalleren inclusief alle programma's, drivers, instellingen en updates. Dat scheelt vele uren werk in vergelijking met een nieuwe installatie van Windows en andere software. Ook als er een (hardnekkig) virus wordt geconstateerd, of het systeem is instabiel geworden, heb je de PC snel weer schoon en werkend. In Windows 7 vindt je de optie 'Systeemkopie maken' onder Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Back-up maken en terugzetten Voor oudere Windows-versies en meer informatie zie: website Microsoft P.S. Eigen bestanden (foto's en documenten) kun je het beste (ook) apart back-uppen (kopieer ze regelmatig naar een externe schijf)website Microsoft
Reactie door rijsdijk op 15-11-2011 13:23
Maar waar zet ie die kopie neer, en hoeveel ruimte heb ik daarvoor nodig?
Reactie door jaimita op 15-11-2011 17:19
Als ik een backup maak dan komt die ergens op de c schijf te staan (Denk ik) Als mij pc crasht dan kom ik niet meer bij mijn c schijf en heb ik er dus niets aan.
Reactie door j.a.de witte op 16-11-2011 00:56
Hi, regelmatig maak ik (complete)backups van mijn computers. Ik gebruik daarvoor TRUE IMAGE. Het voordeel daarvan is het is gehéél gratis,downloadbaar en te gebruiken/installeren op een cdr ! (Dus wèl een zg. ISO file ! !) Typ maar in in Google voor zoeken. De ISO file wordt na downloaden dan op de cdr gebrand. Er wordt dan een VOLLEDIGE EXACTE copie gemaakt van de GEHELE COMPUTER inclusief os ed , dus letterlijk ALLES ! Het is dan wèl nodig om een externe usb hdsk aan te schaffen van bijv. 2TB ! (kunnen dan meerdere backups op ! ) Vóór het maken van een volledige backup éérst een vollédige virus scan van de computer (zònder internet aansluiting !), daarna kan de cdr in de computer en wordt Alleen de cdr met het programma opgestart en kan het beginnen ! Ik doe dit al véle 10tallen jaren en óók van oudere computers bijv. win98se en ouder ! Zijn er vragen; J.A.DE.WITTE@KADER.HCC.NL SUCCES ! !
Reactie door marscholl op 16-11-2011 13:05
Quote: j.a.de witte schreef op woensdag 16 nov 2011, 00:56: Hi, regelmatig maak ik (complete)backups van mijn computers. Ik gebruik daarvoor TRUE IMAGE. Het voordeel daarvan is het is gehéél gratis,downloadbaar en te gebruiken/installeren op een cdr ! (Dus wèl een zg. ISO file ! !) Typ maar in in Google voor zoeken. De ISO file wordt na downloaden dan op de cdr gebrand. Er wordt dan een VOLLEDIGE EXACTE copie gemaakt van de GEHELE COMPUTER inclusief os ed , dus letterlijk ALLES ! Het is dan wèl nodig om een externe usb hdsk aan te schaffen van bijv. 2TB ! (kunnen dan meerdere backups op ! ) Vóór het maken van een volledige backup éérst een vollédige virus scan van de computer (zònder internet aansluiting !), daarna kan de cdr in de computer en wordt Alleen de cdr met het programma opgestart en kan het beginnen ! Ik doe dit al véle 10tallen jaren en óók van oudere computers bijv. win98se en ouder ! Zijn er vragen; J.A.DE.WITTE@KADER.HCC.NL SUCCES ! ! einde Quote Ik zie zo snel niet waarom ik een externe harde schijf van maar liefst 2 Tb nodig zou hebben als mijn C-schijf 38 Gb groot is. Mijn harde schijf heeft 4 partities waarbij ik de D-partitie gebruik om op te slaan. Bij een crash kunnen deze partities d.m.v. een andere computer benaderd worden, tenzij de boel afbrand natuurlijk. Het veiligste is idd. een externe harde schijf, maar je kan ook je gegevens naar een (dual layer)-DVD (4,3 of 8,7 Gb), USB-stick (tot 64 Gb), SD-kaartje (ook to 64 Gb, groter zijn in de maak of zijn er al maar nog onbetaalbaar) en wat je verder maar kan vinden om gegevens op te slaan. Je oude, afgedankte PC kan je hier ook prima voor gebruiken.
Reactie door j.a.de witte op 16-11-2011 16:43
Een externe hdsk is een BITTERE noodzaak omdat ook de bestaande hdsk defect kan raken ! (ook door een virus) Als er een zg. ghost wordt gemaakt is meestal de bedoeling dat de gehele "C;" drive wordt mee genomen, per partitie kan natuurlijk maar de gehéle hdsk is essenteel ! (zie boven genoemd) Dat het een 2TB hdsk is, is met name dat de Pata`s eruit gaan en alleen nog er Sata`s zijn, mbt. de grootte kunnen de met bepaalde regelmaat gemaakte ghosts bij elkaar op die hdsk omdat er voldoende ruimte is. Ook worden de Pata`s steeds duurder en moeilijker verkrijgbaar. Het is op zich wel héél erg (gevaarlijk) kort door de bocht om de ghost ALLEEN op de bestaande C: dirve te zetten, ten eerste kan het niet en ten 2e kan dan toch een virus kwaad doen op dan óók de zg. Backup partitie , wat met een extrene usb hdsk vrijwel 0,0 is, daarom vóór het backuppen éérst van internet af en met het volledige systeem virus scannen om er zeker van te zijn dat ALLES echt goed schoon is om pas DAN de externe (schone) hdsk erop , het is perslotte toch de backup ! Met C: drive wordt bedoeld de zg fysike drive, al dan niet gedeeld in partities. Zelf heb ik externe hdsk`s gebruikt van eerst 160 Gb, maar daar ka maar 1 backup op van de zg C: hdsk,erna dus een van 320 GB met idem probleem en later dan maar de 520GB met hetzelfde probleem en onoverzichtelijk, dus met de 2TB nu geen problemen meer . Wèl is de bedoeling om zg. mappen als zijnde backup per hdsk`s te maken, het blijft dan overzichtelijk,ook is het de bedoeling om met regelmaat een ghost/backup opnieuw na een bepaalde periode te make ende vorige dan weg te gooien,er zjn er dan 3=1=archief,2=vorige nieuwe,3 is de feitelijke nieuwe. Met rihtmiek worden die dan met regelmaat overschreven en niet alleen gecontroleerd mbv. CRC,maar erna ook met de True image Exsplorer, dit omdat er toch om soms duistere reden er verminking kan zijn opgetreden. , dus Alle mappen in de ghost na kijken.
Reactie door marscholl op 17-11-2011 13:11
@ de Witte: Dus als ik het goed begrijp heb ik voor mijn C-schijfje van 38Gb groot en waarvan nu iets meer dan 20Gb in gebruik is wel degelijk een externe harde schijf van 2Tb nodig om een goede back-up te maken.......???? Dus ik heb 100x de originele ruimte nodig om een back-up te maken van een gedeelte van de oorspronkelijke 20Gb. Vind je dit zelf niet een klein beetje overdreven? Btw. leg eens in het nederlands uit wat Pata`s en Sata`s zijn en wat die dingen doen. Ik denk dat je een heleboel overbodige dingen hebt en doet die je kan voorkomen door eens in de maand wat onderhoud aan je pc te plegen.
Reactie door akkefiet op 18-11-2011 17:08
Sluit eerst een externe schijf aan voordat je de windows systeemkopie gaat starten. Dan zal Windows zelf die externe schijf als voorkeur weergeven om de back-up daarop weg te schrijven. (dit geldt in elk geval voor Windows 7) Een externe harde schijf van 2 TB heb je echt niet per sé nodig. Een schijf van 250 GB is voor de meesten van ons al voldoende. Maar als je zeer regelmatig een systeemkopie maakt raakt die schijf wel een keertje vol, omdat ook de oudere back-ups daarop blijven staan.
Reactie door marscholl op 19-11-2011 13:19
Een externe harde schijf van 2 TB heb je echt niet per sé nodig. Een schijf van 250 GB is voor de meesten van ons al voldoende. Maar als je zeer regelmatig een systeemkopie maakt raakt die schijf wel een keertje vol, omdat ook de oudere back-ups daarop blijven staan. Ook dat is te verhelpen met regelmatig onderhoud, bv met Ccleaner. Windows kan het zelf ook, alleen nemen maar weinig mensen de moeite om iets heel logisch te doen: onderhoud. Je brengt je auto toch ook regelmatig naar de garage voor een beurt en zo nu en dan moet je ook eens de kliko langs de weg zetten, anders raakt dat ding zo vol.
Reactie door j.a.de witte op 20-11-2011 02:27
Om te beginnen; SATA = een Hdsk die een Seriele Data aansluiting heeft, PATA = " " " " Parallelle " " " De Hdsk`s met PATA worden vrijwel niet meer gemaakt , ervoor is in de plaats gekomen de SATA ! Meestal geleverd met een capacitiet van 2TB ! (is meestal goedkopen € 76,--) Vanwege het met een REGELMAAT maken van Ghosts/backups loopt de hdsk snel vol 2TB geeft dan ten minste redelijk voldoende ruimte. Ook komt het voor dat na het maken van een ghost ed. na controle ervan ( CRC) óók daarna de GHost explorer moet worden gebruikt om die ghost weer te openen om te controleren of eea. wel ok is ,heb al mee gemaakt dat er toch zomaar verminkigen in zaten en het is WÈL de backup ! ! Het verschil tussen Ghost en Backup is dat een Ghost van een vollédig OS is en meestal ook de vollédige hdsk. Een Backup is overwegend een copie van een deel v/h systeem en/of map pakket-(en) bijv. de zg *. DBX files, password files ea. Ook is het zinvol (besparing geheugen opslag op de hdsk) om te kiezen voor de grootste comprimering tijdens het maken van een ghost/backup. De 2TB hdsk hangt dus NIMMER constant aan de computer (virus gevaar ! ) Let ook altijd op de temperatuur v/d hdsk , 55 graden is wel het maximum,om te controleren gebruik PCWIZARD !
Reactie door marscholl op 20-11-2011 13:03
Tsja, als je zelfs je passwords gaat bewaren op je pc, wat in mijn ogen het onverstandigste is wat je kan doen, alle programma`s, compleet met instellingen en al, wilt back-uppen, nooit cookies en andere troep opruimt en oude back-up`s laat staan en je bent lid van een commercieële club die zich als hobbyclub voordoet en je ervan weet te overtuigen dat je absoluut niet verder kan in je leven zonder harddisk van 2Tb dan kan ik niet anders doen dan je verder in je waarde te laten met daarbij als kanttekening dat de 2Tb externe harddisk nog maar 2 jaar op de markt is en grotere (nog) niet verkrijgbaar zijn (voor zover ik weet).
Reactie door j.a.de witte op 21-11-2011 01:06
Passwords bewaren op de computer is op zich een gevaarlijke zaak,voor sommigen is het handig. Het opruimen van troep kan via ;( MICROSOFT toets + de E toets =) Verkenner, Rechts clicken op de C: drive en kiezen voor eigenschappen. Blijven nog de TEMP mappen ; gewone Temp en de TEMPORARYINTERNET (zitten in de map Windows) Er is een groot verschil tussen Backups en Ghosts tw; Backups is een deel (te kiezen mappen files ed.), Ghost is een vòllédige exacte copie van het gehele systeem op de hdsk,kan evt. ook per partittie. Er zijn lees ik ook computers met een hdsk van 38GB, wat op zich véél te kort is en tot allerlei problemen kan leiden. Het is wel afhankelijk van hoeveel toepassingen er werken (click Rechts op taakbalk en kies TAAKBEHEER ). Oa.Antivirus programma`s vragen een grote belasting v/h os. In advertenties en winkels liggen computers met een hdsk van minimaal 250GB. Ook de file voor Geheugen beheer vraagt veel, mbt. advies geheugen grootte minimaal 2GB. De maximale grootte v/d hdsk is op dit moment 4TB. maar wel Peperduur ! Dit heeft te maken met oa. Vista en Win8, grote video files van 8GB en meer. De HCC is zeer zeker géén commenciele club; Hobby Computer Club. De HCC houdt niet bezig maar zorgt dat de leden bezig kunnen zijn en NIEMAND staat met zijn/haar rug tegen de muur ! Ook heeft de HCC in bijna elke provincie soms meerdere regio`s waar IEDEREEN (ook geen leden) gratis terecht kan ! Ook het leden pasje biedt kortingen bij diverse winkels,bijv. de Hema voor foto`s. Zelf sta ik voor de groepering HCC-CP/M UNITED. als zodanig ondersteuning voor oudere computers ! Click maar eens rond op ; WWW:HCC:NL, dan ziet u het wel ! Voor verdere discussie omtrent het HCC verwijs ik naar; J.A.DE.WITTE@KADER.HCC.NL
Reactie door marscholl op 21-11-2011 12:11
Er zijn lees ik ook computers met een hdsk van 38GB, wat op zich véél te kort is en tot allerlei problemen kan leiden. Het is wel afhankelijk van hoeveel toepassingen er werken (click Rechts op taakbalk en kies TAAKBEHEER ). Oa.Antivirus programma`s vragen een grote belasting v/h os. Deze computer heeft een hd van 160 Gb en is in 4 partities onderverdeeld. Er gaat wat ruimte verloren door de partitionering. De C-schijf wordt normaal gebruikt en heeft 19,1 GB vrije ruimte. Op de D-schijf staan kopien, back-ups en andere belangrijke zaken, hier brand ik regelmatig een back-up van. De F-schijf staat vol met onbewerkte downloads etc. en na bewerking gaan ze naar de E-schijf. Taakbeheer heeft niets met de grootte van de schijf te maken behalve dat het de ruimte nodig heeft om de taken uit te kunnen voeren. [edit redactie:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!