Kassa

Stof in de computer

Geplaatst door: erik008 op: 23-07-2010 13:26
Tijdens de warme dagen sneuvelen er ook behoorlijk wat computers. Oorzaak hiervan is vaak gebrek aan onderhoud. Uw computer moet ook jaarlijks gereinigd worden. Dit kan met een busje perslucht. Ook veel computerwinkels kunnen dit voor u doen.
Reactie door jantom op 26-07-2010 13:53
Quote: erik008 schreef op vrijdag 23 jul 2010, 13:26: Tijdens de warme dagen sneuvelen er ook behoorlijk wat computers. Oorzaak hiervan is vaak gebrek aan onderhoud. Uw computer moet ook jaarlijks gereinigd worden. Dit kan met een busje perslucht. Ook veel computerwinkels kunnen dit voor u doen. einde Quote Perslucht! Het lijkt een prachtige oplossing maar is niet goed geschikt voor electronica. Er zijn al heel wat sensors in digitale camera's mee verwoest en PC's is ook een en al electronica dat niet tegen vocht kan. Zodra er gespoten wordt komt er vocht vrij in de lucht. In ieder geval niet direct na het spuiten in de computerkast de computer weer opstarten - laat de componenten van de computer eerst langdurig aan de lucht drogen. En nooit perslucht loslaten op sensors in een digitale camera met verwisselbare lenzen.
Reactie door audb op 26-07-2010 14:14
"Dit kan met een busje perslucht" Ja leuk maar had hier echter niet moeten worden vermeld hoe dit gedaan moet worden? Bv hoe een ventilator behandeld moet worden? Door dat perslucht onder hogedruk staat kan de vinnen worden beschadigd. Dat er door statische electriciteit schade kan ontstaan? ofwel zorg dat u goed voorbereid bent voor u begind. http://www.personalcomputercare.nl/computervragen/hardware/computer-schoonmaken-t.htm Wat zeker nodig is: Kleine plate kwast. Stofmasker Stofbril. stofzuiger. evt kruiskop schroevendraaier voor het los schroeven van de ventilator. Let wel op dat de schroeven bij het vastdraaien niet te hard worden aangedraaid worden dan kan de vinnen worden beschadig! En vooral niet vergeten de ventilator van de voeding. als er op de voeding een schakelaar zit zet deze dan op "uit" voor u begind. Zit deze er niet op haal dan de stekker er uit en leg de computer op de arechtblad mits deze van roestvrij staal of aluminium is. Zoniet zorg dan voor een aardedraad die verbonden is met de randaarde aansluiting van een stopkontackt. En wat vooral belangrijk is, gedult, doe niets overhaast dan gaat het fout. Durft u de vin van de ventilator niet los te schroeven? neem dan de kwast en veeg zo voorzichtig mogelijk de stof weg neem daarna de perslucht en hou de vin zachtjes vast met een vinger zodat deze niet kan gaan draaien. Probeer dan eerst door de koelvinnen heen te blazen en dan pas van af de boven zijde.
Reactie door streamer op 26-07-2010 15:02
nou ik blaas mijn computers al jaren schoon met perslucht . nog nooit een gesneuveld. dus kan gewoon wel
Reactie door jantom op 26-07-2010 16:07
Quote: streamer schreef op maandag 26 jul 2010, 15:02: nou ik blaas mijn computers al jaren schoon met perslucht . nog nooit een gesneuveld. dus kan gewoon wel einde Quote Het kan zeker wel maar wees gewaarschuwd. Zo zijn er ook mensen die steeds maar door rood rijden... Het gaat goed totdat.. Het gaat erom om ongelukken te vermijden èn te weten wat terzake verstandig is en wat niet. Laat het vocht ontsnappen voordat de computer weer aan gaan. En een stoffertje lijkt ook mooi om de computer schoon te maken maar het is vragen om problemen. Statische electriciteit wordt o.a. door dit soort schoonmaakmiddelen veroorzaakt. Het blijft lastig ~ gelukkig gaat het meestal nog goed ook!
Reactie door tar op 26-07-2010 17:11
Perslucht... soms is het goed, maar soms ook niet. Met perslucht verplaats je stof vaak, of erger je blaast het in en of tussen de lagers van de ventilator... Wat o.a. Audb zegt is belangrijk: zorg ervoor dat ALLEEN de randaarddraad van de computer verbonden is met de randaarde-aansluiting van een stopcontact. Verwijder stof voorzichtig met een kwastje met een plastic steel, draag hierbij een antistatische armband (te koop voor een paar euro), eventuele plaatselijke statische elektriciteit wordt dan ook meteen afgevoerd. Zet de stofzuiger op de laagste stand en houd het einde van de stofzuigerslang op ongeveer 10 centimeter van het schoon te maken deel en borstel voorzichtig stof/vervuiling richting het einde van de stofzuigerslang. Zet ventilatoren heel voorzichtig "vast" met b.v. een cocktailprikker; het draaien door de luchtstroom van de stofzuiger kan schade veroorzaken.
Reactie door welcome op 26-07-2010 18:35
In al mijn jaren dat ik computers repareer en gebruik doe ik het heel simpel, ik gebruik de stofzuiger en zet die op blazen met een smalle tuit en het werkt geweldig, even buiten zetten en ze zijn zo schoon. Alleen computers van rokers begin ik niet aan, want door de teer van de sigaretten plakt het stof vast op alle onderdelen, want roken met computers gaat niet samen.
Reactie door tar op 26-07-2010 19:25
Quote: welcome schreef op maandag 26 jul 2010, 18:35: In al mijn jaren dat ik computers repareer en gebruik doe ik het heel simpel, ik gebruik de stofzuiger en zet die op blazen met een smalle tuit en het werkt geweldig, even buiten zetten en ze zijn zo schoon. Alleen computers van rokers begin ik niet aan, want door de teer van de sigaretten plakt het stof vast op alle onderdelen, want roken met computers gaat niet samen.einde Quote Ware woorden! Een beetje behoorlijke computerkast heeft gewoon een uitwasbaar of vervangbaar stoffilter; als stof en/of (sigaretten)teer in je computer terecht komt ben je eigenlijk al te laat en gaat dit altijd ten kosten van de levensduur van je computer. Koop een computerkast waar stoffilters standaard zijn en bezuinig niet op een goede computerbehuizing. Een metalen computerbehuizing heeft altijd de voorkeur boven een goedkopere plastic behuizing omdat metaal veel beter warmte naar buiten geleidt.
Reactie door roelanzia op 21-04-2011 12:32
Gebruik gewoon de compersor hier wel zorg ik er voor dat de fans niet draaien en dan blazen maar. En zo nu en dan even ram geheugen door een papiertje halen en kan het er weer tegen aan.
Reactie door Jossy op 21-04-2011 14:41
Quote: welcome schreef op maandag 26 jul 2010, 18:35: In al mijn jaren dat ik computers repareer en gebruik doe ik het heel simpel, ik gebruik de stofzuiger en zet die op blazen met een smalle tuit en het werkt geweldig, even buiten zetten en ze zijn zo schoon. Alleen computers van rokers begin ik niet aan, want door de teer van de sigaretten plakt het stof vast op alle onderdelen, want roken met computers gaat niet samen.einde Quote 't Is wel al een 'ouwe' tip; maar dit is een computer meneer? Dan gaat deze 'huisvrouw' daar gewoon mee door! :) Ik heb een laptop die begint al wat last te krijgen van de hitte merk ik. Dat stofzuigen deed ik al 12 jaar geleden nadat de ventilator door stof stuk gegaan was ben ik die de achterkant van de PC ook gaan stofzuigen als ik toch bezig was. Nooit geen last meer van gehad. Bij de laptop houd ik de buis met borsteltje er een eindje vanaf. Is ook nog nooit doorgebrand.... Verder heb ik andere computer reparateurs ook nooit enthousiast over die spuitbussen gehoord. Al vind reparateurs nogal eens verwarrend met hun (vaak) tegengestelde meningen. Nu wil er weer een me XP door m'n strot duwen vanwege Vista. Alles wat mis ligt aan Vista volgens hem. Het is nog illegaal ook en dus wil ik het niet; twee keer eerder ook tegen m'n zin door de strot geduwd.....sorry, ik dwaal af.....
Reactie door jantom op 21-04-2011 15:12
Dag Jossy, Even over je opmerking over XP versus Vista: Ik heb beide besturingssystemen en beide zijn heel goed. Vista is wat streng (eist nieuwere hardware) maar is toch wel beter dan XP. Windows 7 lijkt een upgrade van Vista en kan ook wat oudere hardware aan. Mijn keuze is voor Vista maar dat is niet meer te koop (denk ik). En Windows 7? Ik begrijp niet dat alles op een andere wijze moet worden gepresenteerd (dat eist weer wennen aan een nieuwe "omgeving") en dat terwijl er naar mijn idee eigenlijk weinig onder de motorkap is veranderd. Eens kijken of dat laatste kritiek gaat uitlokken....
Reactie door bornsol op 21-04-2011 17:34
ik heb een stofindicator op mijn Toshiba zitten,werkt perfect 30 seconde de stofzuiger erop,en de indicator staat op nul
Reactie door Jossy op 22-04-2011 14:50
@jantom: jammer dat dit geen forum is met 'persoonlijke berichten' zou graag meer advies vragen. Heb nog wat vragen mbt een BIOS(??) e.a. Toshiba upgrades die in "Nieuwe oplossingen problemen" staan en waar die niet nerds naar eens naar kijken en op mijn dringende verzoek ook nooit naar gekeken hebben!!! Soms denk: ik koop weer een desktop en houdt deze laptop erbij. Heb er nog nooit echt onbezorgd van genoten. Hij is eind augustus 4 jaar oud. Maar pas 3 weken later door de zgn 24uurs service van KPN geïnstalleerd!!! (Jammer dat er zoveel mensen ontslagen worden maar heb daar al zoveel ondeskundig advies e.a. narigheid meegemaakt dat ik het bijna snap.....tja.....maar dat wordt een heeeeeeeeel lang verhaal. En een discussie met mooi paasweer? Denk het niet, ja ik, maar ik ben al een meer dan een week heel ziek. Het is niet anders.......dank je voor je advies.:) @bornsol: vast een 'jongere Toshiba' dan de mijne. Lijkt me ideaal! Nu staat hij pas een 3 kwartier aan, bovenste etage van een appartementencomplex, nog niet een voluit zomer en al warmer! Maar voorzichtig 'stofzuigen' dan.....pffff.......
Reactie door jantom op 22-04-2011 15:10
Aan Jossy, Ik ben altijd bereid om te helpen maar het is -dat weet je- niet verstandig om mijn emailadres te openbaren. Maar weet dat er veel mensen zijn (ook in jouw omgeving) die je best wel kunnen helpen met je computerproblemen. Jammer dat je laptop niet goed functioneert - ik heb er ook eentje en kan niet enthousiast zijn. Ik heb een aantal desktops en die heb ik zelf samengesteld (dat is echt niet zo moeilijk). Als het even niet hoeft ga ik geen laptop gebruiken... Elke computer heeft een bios (zoek eens op internet op wat dat is) en ik begrijp dat daar ook vragen over zijn. Bij het opstarten van een computer kan je het bios "oproepen" (kijk bij dat opstarten naar de informatie welke toets je dan moet indrukken) om in dat bios eventueel instellingen door te voeren maar als je niet weet wat de instellingen betekenen kan je daar beter van af blijven... Er is wel een mogelijkheid om te kiezen voor default en dat kan weleens een redding zijn. Maar ik vraag me af of je wel in het bios moet zijn om je problemen (met de laptop) op te lossen!
Reactie door Jossy op 22-04-2011 21:55
Aan jantom, Nee, nooit email-adressen openbaren op internet. Nee, helaas heb ik niemand die me kan helpen. Ben afhankelijk van die nerds die hun hand ophouden en incashen en niet eens bonnen schrijven. Ben ze zo verschrikkelijk zat die graaiers! Bonnen met wat ze nu gedaan hebben geven ze ook nooit. Een nogal schimmig beroep net als sommige klusbedrijven zullen we maar zeggen......:( Ik had een vriendin die alles snapte. Ze bouwde zelf ook computers. Hielp iedereen. Ze is er helaas niet meer, niet alleen wat computers betreft hoor. The good die young.....:(
Reactie door jantom op 22-04-2011 23:06
Dag Jossy, Ik ken het soort mensen dat je beschrijft; ik hoef ze ook niet over de vloer te hebben. Ik heb in dit leven al zoveel ervaring opgedaan dat ik zoveel mogelijk zelf wil doen en dat is goed gelukt. Ik zeg maar zo: "Als ik van een ander afhankelijk ben dan kan ik me wel ophangen".Er zijn niet zoveel mensen die me nog wat wijs kunnen maken. Ik geef je in overweging (mits je dit ook wilt) om je wat meer te verdiepen in het onderwerp. Lees veel - er is veel kennis dat op het internet aanwezig is. Uiteindelijk kan je net zoveel als een ander maar je moet je even goed gaan focussen. Gegroet + succes.
Reactie door tar op 23-04-2011 14:54
Quote: Jossy schreef op vrijdag 22 apr 2011, 21:55: Aan jantom, Nee, nooit email-adressen openbaren op internet. Nee, helaas heb ik niemand die me kan helpen. Ben afhankelijk van die nerds die hun hand ophouden en incashen en niet eens bonnen schrijven. Ben ze zo verschrikkelijk zat die graaiers! Bonnen met wat ze nu gedaan hebben geven ze ook nooit. Een nogal schimmig beroep net als sommige klusbedrijven zullen we maar zeggen......:( Ik had een vriendin die alles snapte. Ze bouwde zelf ook computers. Hielp iedereen. Ze is er helaas niet meer, niet alleen wat computers betreft hoor. The good die young.....:(einde Quote @ Jossy Op o.a. dit forum zitten genoeg (deskundige) mensen die je verder kunnen helpen. Verder ben ik eigenlijk nog nooit een (computer) probleem tegengekomen dat Google niet kende. Succes!
Reactie door www3 op 23-04-2011 14:59
Er waren vroeger borsteltjes te koop met een radioactieve stripdie de "lucht ioniseerden" Ik kreeg een tip om bij sleutelen aan electronica een stuk metalen buis ,bijv.waterleidingbuis in een hand goed vast te grijpen voor je a/d gang gaat.Om je zo te ontladen. Stof op toetsenbord voorkom je door eens in de paar maanden een stukje huishoudfolie erover te spannen.
Reactie door Jossy op 23-04-2011 15:51
Quote: tar schreef op zaterdag 23 apr 2011, 14:54quote: @ Jossy Op o.a. dit forum zitten genoeg (deskundige) mensen die je verder kunnen helpen. Verder ben ik eigenlijk nog nooit een (computer) probleem tegengekomen dat Google niet kende. Succes!einde Quote Dank je Tar. Maar ik gebruik Google altijd EERST voor ik ergens over ga zeuren. Zo is mijn Vista Mail verdwenen van de een o.a. dag. Heel het web afgebrowsd; en ja hoor, kwam vaak voor. Dan moet je nog iemand zien te vinden die ook Vista heeft.....alles geprobeerd (zover als ik het snapte dus) om het terug te krijgen. Sommige lukte het, de meesten echter ook niet. Ik bracht hem weg. De nerd vond het ook niet terug. Ergo, hij had hetzelfde gedaan als ik: googelen!!! Hij zei: "Kijk eens wat ik allemaal voor je gedaan heb? Maar ik kan het niet terug vinden hoor. Geef maar €30!" En geen bon natuurlijk....en mail voor altijd weg. Andere nerd, toen de scroller van de m'n muis het niet meer deed en nog niet, die ging ook googelen! Ja, dat had ik ook al gedaan....zucht.....maar hij geeft dan geen antwoord als ik vraag: "Goh, ik kan de software van de Logitech muis niet terugvinden bij geinstalleerde programma's en ook niet bij Muis in het configuratie scherm. Want ik dacht: misschien opnieuw installeren proberen? Zijn enige antwoord is; installeer die XP maar die ik heb liggen die installeer ik bij al m'n klanten. Zucht....Ook heb ik eens 2,5 maand(!!!!) zitten 'inbreken' op andere onbeveiligde routers in de buurt. Ja da's stom; weet ik. Maar ja, KPN he.....ik snapte wel hoe dat moest hoor! Als je de helpdesk belt krijg je soms een slimbo die je leidt! Dus dan leer je ook weer wat. Meestal tref je een nono die het ook nog even moet vragen en de belminuten tikken door......zucht....Sommige dingen snap ik gewoon niet. Ik kan nauwelijks een handleiding lezen en ga dus dan maar logisch denken en meestal lukt het wel maar soms dus niet.... Ik ken echt mensen die (technisch) nog stommer zijn dan ik. Sorry voor dit verhaal mensen. Ik heb een chronische ziekte waardoor ik niet eens in de zon mag zitten. Heet SLE Lupus. Anders ging ik naar een goeie basis cursus. Een meer technisch dus he. Niet 'Hoe werk ik met Word' of zoiets..... Excuses voor de toon; ik kan de zon niet meer uitstaan....:(( Maar kan iemand de link van het forum geven? Ik krijg steeds deze site want ook naar het forum heb ik al vaak gezocht hoor!!! Volgens de laatste nerd: "ach, allemaal idioten die ook denken dat ze kennis hebben". Nou, ik kan jullie het compliment geven dat ik nergens zulke aardige en nuttig antwoorden heb gelezen als hier! Bij voorbaat heel veel dank en allen een Prettig Pasen toegewenst.
Reactie door jantom op 23-04-2011 16:09
Dag Jossy, Jammer dat je problemen niet zijn opgelost. En om te voorkomen dat je mail zomaar weg is (of weg lijkt te zijn) is het het verstandigst om de harde schijf in je PC te partitioneren (in te delen in partities). Het gaat te ver om dat allemaal hier uit te leggen maar Windows kan het beste op C: worden geinstalleerd en de mappen waar het bij jou om draait (mail en mijn documenten) op een andere partitie. Het is ook goed te overwegen om een desktop te kopen - dat werkt ook zoveel gemakkelijker en sneller en het hoeft echt niet duur te zijn, maar ik kan niet in je portemonnaie kijken... Waar een wil is is een weg ~ ik weet nog niet hoe maar als je in de IJmond zou wonen of vlak erbij wil ik je best helpen. Maar dan wil ik even weten of dat toevallig ook zo is... Mijn actieradius is beperkt (vandaar).
Reactie door Jossy op 23-04-2011 17:43
Haarlem!!! Ik woon in Haarlem!
Reactie door Jossy op 23-04-2011 17:44
Oh, sorry ik vergeet wat: wat aardig!! Goh......:)))))
Reactie door jantom op 23-04-2011 17:56
Dag Jossy, Dat is toch wel treffend! Ik ga nu uitvinden hoe we contact kunnen maken. Laten we eerst Pasen maar voorbij laten gaan! En in de tussentijd moet ik een strategie bedenken. Misschien dat we de software (Windows Vista?) opnieuw moeten installeren. Heb je er een DVD van? En heb je ook de key die op een sticker moet staan? Zijn er nog andere programma's die je op de computer hebt staan en die je weer terug wilt zien? Al die programma's kan je intussen opzoeken. Maar eerst kunnen we proberen te repareren - maar als het niet anders kan is herinstalleren een goede optie. En voortaan op tijd backups maken. Altijd verstandig. Dinsdag kom ik hierop terug. De groeten uit IJmuiden
Reactie door Jossy op 23-04-2011 23:32
Ohhhhh......de moderator kan misschien helpen? Kassa redactie? Nou, tot dinsdag ik ga nu stralend slapen. Ook al lees je dit niet meer voor dinsdag; groeten uit Haarlem. :))
Reactie door jantom op 26-04-2011 11:07
Dag Jossy, Ik heb een email naar de redactie van Kassa gestuurd en hoop dat Kassa met jou in contact gaat treden. En anders (na een aantal dagen wachten) maak ik voor mezelf een tijdelijk emailadres aan en publiceer ik dat op het forum. Maar laten we wachten! Jan
Reactie door Jossy op 26-04-2011 13:45
Best jantom, Die 'thumbsup' is uit dankbaarheid. Deze pasen wilde ik al zo'n mail sturen aan de Kassa redactie met het verzoek jou mijn email adres -zoals zij het ook hebben- en telefoonnummer toe te sturen. Maar dacht, effe geduldig zijn meid. Te gek zeg!! Dank je wel!!!! :))
Reactie door Jossy op 26-04-2011 17:20
Hi jantom, Koortsig als ik ben heb ik net zelf ook een mailtje aan de online-redactie gestuurd. Met mijn email-adres en telefoon nummer. Ongeduldig he, komt ook dat ik blij als een kind ben hoor. :) Ik heb de link van deze discussie erbij gedaan. Nu maar afwachten. Anders gaan we klagen bij dat programma KASSA mbt dienstverlening. Ik ben nl VARA lid! LOL! Hopelijk tot snel dan maar. :)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!