Kassa

kapot lampje kerstverlichting snel zoeken

Geplaatst door: vliegenderob op: 22-11-2009 19:57
Tip voor het zoeken van het defecte lampje: (Als allen uit zijn) Draai het eerste lampje eruit en vervang die door een ander, dat mag er nooit één zijn uit een keten die minder lampjes bevat, wel meer, hij brandt dan alleen wat zwakker. Een lampje met een lagere brandspanning mag, hoger niet, meestal staat dat op de zijkant, bijvoorbeeld
Reactie door janfreak op 24-12-2011 17:37
Quote: vliegenderob schreef op zondag 22 nov 2009, 19:57: Tip voor het zoeken van het defecte lampje: (Als allen uit zijn) Draai het eerste lampje eruit en vervang die door een ander, dat mag er nooit één zijn uit een keten die minder lampjes bevat, wel meer, hij brandt dan alleen wat zwakker. Een lampje met een lagere brandspanning mag, hoger niet, meestal staat dat op de zijkant, bijvoorbeeld einde Quote Hier klopt niets van, je mag juist een defect lampje gerust vervangen door een met een hogere brandspanning, daardoor zullen alle andere lampjes iets zwakker gaan branden. Wanneer ik een defect lampje heb dan gaan ze allemaal uit en raad dan maar eens welke het is. Ik heb eens een Voltcraft MS-100 spanningstester aangeschaft bij Conrad, € 3.95 en daarmee ben je in staat het defecte lampje binnen enkele minuten te lokaliseren. Steek de stekker van de verlichting in het stopcontact en meet dan op de draden ter weerszijden van elk lampje. Bij een heel lampje zal dezelfde spanning op de draad staan, dat kan nul of 230V zijn, afhankelijk van aan welke kant van het snoer je begint. Zodra je aan weerszijden van het lampje een verschillende spanning vind is dat het kapotte lampje. Deze methode is ook volkomen veilig want je meet op de isolatie van het snoer zelf, niet op de blanke koperdraad. Je hoeft ook nooit bang te zijn voor een lege batterij want het testertje werkt zonder batterij.
Reactie door vliegenderob op 26-12-2011 13:45
Sorry Jan, maar je zit er echt naast! Een lampje met een hogere brandspanning heeft een lagere stroom en kan de stroom die door het keten loopt niet aan, zal feller gaan branden en, afhankelijk van de spanning van het lampje, met enkele seconden of na wat langere tijd springen. Voordeel, hij is dan zwart dus makkelijk te herkennen. Wanneer het spanningsverschil niet meer dan ongeveer dertig procent is zal het lampje het wél aankunnen en het langere tijd volhouden. Met de tester die jij bedoelt, gewoon een spanningstester die meestal in een schroevendraaier in de vorm van een neonlampje en een weerstand van 1 Meg Ohm zit ingebouwd en bij een onderdelenzaak zo'n €1,50 kost (Conrad is nu eenmaal erg duur maar wél goed gesorteerd) kun je niet door de islolatie heen meten, tenzij de isolatie zó slecht is dat hij de enkele Milli Ampéres die nodig zijn om het lampje te laten branden, doorlaat, maar dergelijke slechte geïsoleerde systemen worden echt niet goedgekeurd. Ik vraag me dan ook écht af hoe jij dat doet. Dit is m.i. alleen mogelijk als de draad een beetje vochtig is, een heel klein beetje is al genoeg!
Reactie door janfreak op 26-12-2011 15:05
Hangt van het vermogen van het lampje af, als dit hetzelfde is als van de andere lampjes dan klopt uw verhaal, maar wanneer je er op let dat het lampje de stroom aankan die door het circuit loopt in normaal bedrijf, bij mij is dat 113 mA dan sneuvelt dit lampje echt niet. En fietsachterlichtlampje van 6V 0.2A gaat echt niet kapot, alleen gaan de andere dan iets minder fel branden maar dit is zo weinig dat het nauwelijks te merken zal zijn. Verder heb ik niet een gewone spanningzoeker gebruikt, maar een waarmee je kabelbreuken kunt vinden, heb dat ook duidelijk aangegeven (Voltcraft MS-100 spanningstester) en die meet wel degelijk door de isolatie heen. Is een handig apparaat, kan iedereen het aanbevelen. Misschien kunt u uw tip om een kapot lampje te detecteren nader toelichten want ik snap daar niets van. U stelt dat wanneer alle lampjes niet meer branden je het eerste lampje er uit moet draaien en vervangen door een ander. Maar het is helemaal niet gezegd dat het eerste lampje kapot is, kan ook wel het 47e lampje zijn in de keten. Met mijn methode lukt het in ieder geval wonderwel en snel.
Reactie door vliegenderob op 31-12-2011 23:53
Eerst de nadere toelichting maar. Haal het eerste lampje eruit en vervang het door een andere (reserve) lamp. Gaat de rest branden dan was'tie stuk. Zo niet, verwissel die eerste dan met de tweede en zo verder totdat de rest gaat branden. Met de veel voorkomende huidige piscellolampjes (met draadjes) is dat even proberen hoe dat moet. Ik ben op zoek gegaan naar die MS 1000 en heb nagevraagd bij een grote elektronicazaak maar ook daar zei men net zoals ik ook dacht, dat het niet mogelijk was om door de isolatie heen exact een spanning te meten met een apparaat dat geen elektronica aan boord heeft. Wél is het mogelijk om inductie te meten maar dan moet er wél stroom lopen en als er één lampje stuk is loopt er geen stroom. Ook is er een apparaatje dat inderdaad zonder voeding een streepje op een lcd scherm laat zien als er stroom loopt, principe van de galvanometer dus, daar is geen elektronica en gezien de zeer geringe stroom van een lcd scherm, geen voeding voor nodig. Ook dat werkt dus niet Op een foto van de MS1000 zag ik echter de aanduiding op het display "220" dus moet daar toch minstens een versterker en een comparator inzitten, dus elektronica en een voeding, terwijl u zei dat er geen batterij in zat. Ik zoek nog even verder maar wilde toch eerst even antwoorden. Een conventioneel achterlichtlampje van een fiets is volgens mij 6V en 0,05 |A, die zal dus echt vrij snel doorslaan, al kunnen die lampjes veel hebben, een voorlichtlampje is 0,45A en zal het dus wél redden al zal hij zwakjes branden. Voorlopig wens ik een ieder een heel goed uiteinde en een nog beter begin. Wordt vervolgd.
Reactie door janfreak op 01-01-2012 14:51
Laat ik eerst beginnen met alle lezers op dit forum een voorspoedig en vooral gezond 2012 te wensen. Verder moet ik eerlijk bekennen dat ik uw methode er niet een is die voldoet aan de kop van het artikel, Kapot lampje kerstverlichting snel zoeken Vooral wanneer je een slinger hebt van 100 lampjes dat tegenwoordig veel gebruikt wordt, dan ben je nog wel even bezig, afgezien nog van het feit dat het een crime is de lampjes uit de fitting te krijgen. Eigenlijk zou ik verontwaardigd moeten zijn omdat u gewoon mijn woorden in twijfel trekt, terwijl wanneer u gewoon even op de aanduiding die ik in mijn reactie gegeven heb (Voltcraft MS-100 spanningstester) gegoogled had dan zou u op de site van Conrad terecht gekomen zijn en had u daar de gebruikershandleiding van het ding kunnen downloaden. Gelukkig word ik niet zo gauw boos, ben inmiddels er wel aan gewend dat er op deze aardkloot veel ongelovige Thomassen rondlopen. Ik krijg in de winkels hier ook vaak te horen wanneer ik om een bepaald artikel vraag en ze het niet hebben ze zeggen, dat wat u wilt bestaat niet. Omdat ik het zoeken naar een kapot lampje meer dan beu was heb ik zelf een schakeling gemaakt die door de isolatie heen kan zien of er al dan niet spanning op de draad staat. Alleen had ik daar nog wel een batterij bij nodig om het IC en het Ledje te voeden. Voor belangstellenden, http://janfreak.home.xs4all.nl/sensor.html Inderdaad zijn de conventionele lampjes met E10 fitting voor achterlichten inderdaad 6V met een stroom van 0.05 A en 0.1 A verkrijgbaar, ik had toen zomaar een lampje dat me geschikt leek uit mijn lampenverzameling genomen dat 6V 0.2 A was, waarschijnlijk uit een andere toepassing gekomen ( zaklantaarn of zoiets). Ik had dan ook goed eraan gedaan bij mijn bewering dat je best een lampje van hogere spanning kon gebruiken er bij te vermelden, let wel dat dit lampje de stroom aankan die door de andere lampjes loopt. Is gewoon even niet in me opgekomen omdat ik zoiets vanzelfsprekend vind met mijn achtergrond. Maar je mag natuurlijk niet verwachten dat iedereen met deze materie op de hoogte is, dus excuus hiervoor. Toen ik deze keer de lampjes, een snoer van 100 stuks, in de kerstboom wilde hangen heb ik eerst gekeken of ze branden. Dat deden ze, maar zoals me al vaker is overkomen, toen ze eenmaal in de boom hingen en ik de stekker er in stak deden ze het niet. Mijn testertje gepakt en ik heb toen voor de lol de tijd opgenomen, na 1 minuut en 8 seconden had ik de boosdoener te pakken. Gelukkig had ik vóór ik de slinger in de boom hing een set van 5 reservelampjes gehaald. Ik heb ook nog een tip voor het vervangen van een kapot lampje, meestal zijn dat zoals u schrijft Pisello lampjes en niet altijd komt de fitting overeen. Maar het is dan mogelijk de draadjes recht te buigen waardoor het lampje van de fitting te halen is en dit plaatst men dan op de fitting van het kapotte lampje na daarvan eerst het kapotte lampje verwijderd te hebben.
Reactie door vliegenderob op 02-01-2012 00:21
Daar ben ik weer, het gaat nu wel een beetje verder dan een eenvoudige handeling zoals bedoeld door mij.. Overigens heb ik nergens geschreven dat het een snelle manier is om een defect lampje te vinden . Het wijzen op een schakeling voor het bouwen van een multivibrator die in elk boekje en Elektuur staat vind ik veel te ver gaan voor zo een handeling. Iedereen die zo technisch is om dit te bouwen heeft deze aanwijzing helemaal niet nodig want zo iemand beschikt over zeer eenvoudige middelen om het kapotte lampje te zoeken zonder een avond nadenken, soldeerbout pakken, al dan niet naar de winkel gaan om de benodigde onderdelen te kopen en die op een print in elkaar te solderen, dat gaat toch meer tijd kosten dan een paar minuten, een nieuwe verlichting is goedkoper dan uw oplossing!. Een dergelijke zoektocht heb ik eens in enkele minuten beëindigd door simpel één van de draden aan een signaalgenerator of meetzender die iedere techneut of zelfs amateur in huis heeft, te koppelen,. twee seconden werk en dan vervolgens met een signaaltracer of kleine draagbare radio op die frequentie (zo laag mogelijk) afgestemd langs de lijn te gaan. Daar waar het signaal ophoud zit de onderbreking, kost nog eens tien seconden. Op die manier heb ik ook eens toen ik in mijn vorige nieuwe huis ging wonen en de PTT de telefoon kwam aansluiten, de plaats gevonden waar de aannemer de telefoondraad die naar de weg ging, in de grond begraven had, de PTT kon die plaats niet vinden omdat die niet recht tegenover mijn voordeur was, zoals gebruikelijk schijn te zijn.. Mijn tip was bedoeld voor mensen die die kennis en apparatuur niet voorhanden hebben. Fijn dat u nu ook mijn bewering bevestigd dat voor het meten van spanning door de isolatie heen een versterker met voeding en dus batterij nodig is!
Reactie door janfreak op 02-01-2012 00:49
Inderdaad hebt u niet geschreven dat dit een snelle manier is en dat is het ook zeker niet, ik zou niet graag veel lampjes uit mijn snoer halen om te achterhalen welke stuk is. Want meestal begin je net aan de verkeerde kant. Maar ik meen te mogen verwachten dat wanneer de stelling is een kapot lampje snel te kunnen vinden dat je dan ook mag verwachten dat je tips krijgt waarmee je dat inderdaad snel kunt doen. Mijn tip is ook niet bedoeld voor vakmensen maar voor iedereen die zelfs geen enkele kennis op dit gebied hoeft te hebben. Het enige wat hij of zij moet doen is zo'n spanningzoekertje van Conrad aanschaffen en dan is men voor de rest van zijn of haar leven klaar. En nogmaals, wordt bijna moe om dat steeds weer te moeten zeggen, dit apparaatje heeft geen batterij nodig, ik bevestig uw bewering dus helemaal niet, sterker nog, die is gewoon fout! Maar zendamateurs zijn nogal eens flink eigenwijs, kan dat weten want ik ben er zelf ook een (PA0BJG) alleen doe ik er de laatste jaren niets meer aan omdat je nauwelijks nog bouwervaringen uit kunt wisselen, het zijn vrijwel allemaal stopcontact-amateurs die zelf niets meer bouwen maar alles kant en klaar kopen en daarmee de bijl zetten in de wortels van het radioamateurisme.
Reactie door vliegenderob op 02-01-2012 11:50
Na wat kleine misverstandjes, iets wat bij eigenwijze mensen vaker voorkomt, dus ook bij ons beiden, zijn we het toch bijna eens. Ik ga toch maar eens een MS 100 aanschaffen. Helemaal eens ben ik het met je laatste opmerking. Een leuke ervaring was toen ik naar Rusland ging 15 jaar geleden op bezoek bij enkele Russen in o.a. Pskov en Petersburg. Daar heeft men helemaal geen bouwdozen, zelfs geen onderdelen winkels en wordt de apparatuur van sloopradio's gebouwd. De gemiddelde zendamateur hier in Nederland heeft meer onderdelen in voorraad dan een goed gesorteerde winkel in Rusland. (Toen dus) Ik heb dan ook behoorlijk ontzag gekregen voor Russische zendamateurs waarmee ik toen een aardig contact heb opgebouwd op de 80 meter en wat resulteerde in een hulpprogramma waar met behulp van de Duitse Brandweer hulpgoederen en eten daarheen werd gebracht maar dit gaat toch wel iets te ver "off topic". PA3GGK
Reactie door janfreak op 02-01-2012 16:16
Zand erover, uiteindelijk gaat het erom de lezers van dit forum ten dienste te zijn. U zult er geen spijt van krijgen wanneer u de door mij genoemde tester aanschaft, ik heb hem al een jaar of tien en het ding heeft me veel gemak bezorgd, ook in het vinden van een breuk in een snoer. Het is me ook vaak gelukt er een leiding mee in een muur op te sporen, mits die niet te diep ligt. Ook buiten het topic, maar wel leuk om even te vermelden, toen de Italiaanse generaal Nobile met zijn luchtschip Italia was verongelukt op de Noordpool werden hun noodsignalen alleen maar opgevangen door een jonge Russische zendamateur uit Archangelsk waaruit blijkt hoe belangrijk zendamateurs kunnen zijn. Ook tijdens de watersnoodramp hier hebben ze hun nut bewezen.
Reactie door mphhtn op 03-05-2014 22:44
Quote: janfreak schreef op zaterdag 24 dec 2011, 17:37: Wanneer ik een defect lampje heb dan gaan ze allemaal uit en raad dan maar eens welke het is. Ik heb eens een Voltcraft MS-100 spanningstester aangeschaft bij Conrad, € 3.95 en daarmee ben je in staat het defecte lampje binnen enkele minuten te lokaliseren. Steek de stekker van de verlichting in het stopcontact en meet dan op de draden ter weerszijden van elk lampje. Bij een heel lampje zal dezelfde spanning op de draad staan, dat kan nul of 230V zijn, afhankelijk van aan welke kant van het snoer je begint. Zodra je aan weerszijden van het lampje een verschillende spanning vind is dat het kapotte lampje. Deze methode is ook volkomen veilig want je meet op de isolatie van het snoer zelf, niet op de blanke koperdraad. Je hoeft ook nooit bang te zijn voor een lege batterij want het testertje werkt zonder batterij.einde Quote Ik kan bevestigen dat dit klopt. Ik heb hetzelfde proces gevolgd met een spanningstester Brennenstuhl Multi-Test MT 6 S/2. Deze tester werkt met (bijgeleverde) knoopcel batterijtjes, dus anders dan de Voltcraft MS-100. En inderdaad, zo lokaliseer je het kapotte lampje (of in mijn geval: het lampje dat loszat). Die Brennenstuhl is niet identiek aan de Voltcraft, en kost ongeveer €12. Fors duurder dan de Voltcraft, maar even duur wanneer je de verzendkosten van de Voltcraft meerekent. De Voltcraft is namelijk alleen via internet bij Conrad aan te schaffen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!