Kassa

HP DV6000 DV9000 zelf repareren

Geplaatst door: gsm op: 18-11-2011 10:02
De HP DV6000 en DV9000 series notebooks met Windows Vista staan er om bekend dat na een tijdje de Nvidia grafische processor (GPU) geen beeld meer produceert. Daarbij komt nog dat de stuurprogramma's, die vrijgegeven zijn vanaf begin 2009 de chip extra heet stoken. Gebruik dus bij voorkeur een ouder stuurprogramma. De koeling van de notebook raakt gemakkelijk verstopt door ophoping van stof en moet schoon geblazen worden om oververhitting te voorkomen. Het probleem met de GPU is in hoofdzaak te wijten aan een zeer slechte constructie voor de koeling van de processor en de GPU, vooral bij notebooks met AMD processor. De GPU wordt gekoeld via een warmtegeleidend kussentje, dat na verloop van tijd versleten is en ook onvoldoende de warmte geleidt. Bovendien wordt de GPU veel te heet gestookt. Wanner de DV6000 of DV9000 notebook geen beeld meer geeft dan is dat vaak eenvoudig te herstellen: - Verwijder de batterij en de harde schijf. - Plak alle luchtroosters aan onderzijde en zijkant dicht. - Leg de opengevouwen notebook op de kop met het toetsenbord op een tafel en het beeld scherm over de rand van de tafel omlaag hangend. - Sluit de stroomadapter aan en schakel de notebook in. - Laat de notebook 10 à 20 minuten warmdraaien. Controle: Druk na 10 à 15 minuten op de Power knop om de note book uit te zetten en druk meteen daarna weer op de powerknop om de notebook direct ook weer aan te zetten. Kijk of er na ongeveer 5 seconden tekst op het beeldscherm verschijnt. Zo ja dan is de soldering van de Nvidia chip weer hersteld. BIj geen beeld de notebook hooguit nog 10 minuten langer laten warm worden en steeds even testen of er al beeld is na uit- en aanzetten. Zet de notebook uit, verwijder de stroomadapter en laat de notebook hierna langzaam afkoelen. Na te zijn afgekoeld, kan de harde schijf en eventueel de batterij weer teruggeplaatst worden. Niet vergeten om de luchtroosters weer vrij te maken. Voor een definitieve reparatie moet de notebook helemaal uit elkaar (zie filmpjes op internet). De Nvidia chip naast de processor moet worden voorzien van een koperen vulplaatje ter vervanging van het kussentje. Een en ander moet voorzien worden van een nieuwe dunne laag koelpasta.
Reactie door haarp op 18-11-2011 10:17
Ik gebruik altijd, ten minste als ik thuis ben een laptop koeler. Laptop KoelerLaptop Koeler
Reactie door gsm op 18-11-2011 12:43
Quote: haarp schreef op vrijdag 18 nov 2011, 10:17: Ik gebruik altijd, ten minste als ik thuis ben een laptop koeler. Laptop Koelereinde Quote Een laptop koeler zal niets kunnen uitrichten tegen het DV6000/DV9000 probleem, waarbij door het zeer slechte ontwerp de koeling voor de GPU na verloop van tijd niet goed meer functioneert. De koeling van de notebooks is een gesloten systeem met alleen luchtcirculatie rondom de ingebouwde ventilator, gebruikmakend van zgn. heat pipes voor de processor, GPU en chipset. De externe koeler houdt de rest van de notebook koeler, wat belangrijk kan zijn voor de levensduur van met name de batterij en van de harde schijf. Wanneer de luchtwegen voor de interne koeling door stof worden geblokkeerd, dan zal een externe laptop koeler ook niet veel meer kunnen uitrichten. Het blijft dus altijd heel belangrijk dat de inwendige koeling schoon en effectief is, of je nu wel of niet een extra koeler gebruikt.
Reactie door cihat op 06-01-2013 10:52
Danku voor de oplossing ! Maar zoals u schreef wil ik voor een definitieve oplossing mijn notebook helemaal uit elkaar halen en het kussentje vervangen door een Koperen plaatje. Op de filmpjes op internet verhitten ze eerst het kussentje vooraleer ze het plakken. Waarom doen ze dit en kan ik dat ook plakken zonder het eerst te verhitten ?
Reactie door kamphuysen op 22-10-2013 14:35
doe het niet zelf maar ga voor dit soort ellende naar rick de peppels 27 in bussum, rick is ook te vinden op marktplaatst onder hp, lees de reacties en de ervaringen maar er op na..mvrgr

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!