Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen zonnenbloemolie in afvoer doen tijdens vakantie

Geplaatst door: roesch op: 22-08-2012 14:07
In de paklijst voor de vakantie geeft de ANWB op zijn site in het kader “voor u vertrekt ” bij de selectie toiletten/afvoerputjes het advies om een beetje (zonnenbloem) olie in de afvoer te gieten. IK WIL DIT MET KLEM AFRADEN ! Beroepshalve (servicemonteur cv./ww toestellen, nu gepensioneerd) heb ik de afgelopen 35 jaar een treurnis aan problemen meegemaakt door de aangebrachte olie. Al vele malen ter sprake gebracht in de media maar het lijkt onuitroeibaar. Wat gebeurt er als er (vòòr de vakantie) olie in een afvoer wordt gedaan ter voorkoming van verdamping ? Door de stilstand en warmte treedt een verdikking op van het laagje olie dat op het water ligt, tot zover niets aan de hand (…) Na een vakantieperiode van 3/4 weken wordt er GEEN aandacht meer besteed aan de olie, er wordt van alle kanten in huis warm en koud water gebruikt. De ontstane plak wordt niet (volledig) meegespoeld de afvoer in maar blijft bovenin de afvoer “hangen”. Gevolgen daarvan laten zich raden: alles wat daarna wordt doorgespoeld blijft als het ware plakken aan de olie, en vormt binnen een jaar een verdikking van vuil met verstoppingen en lekkages ed. tot gevolg. Eigenlijk zouden de gebruikers na thuiskomst EERST de hete kraan aan moeten zetten gedurende 5 minuten en er een ontvetter (afwasmiddel) aan het water toe moeten voegen om de olie te verwijderen…maar wie doet dat ??.. Bij een langzame waterstroom, bv een overloop van een boiler of cv ketel wordt de olie helemaal niet weggespoeld en ranzig, na verloop van tijd ( binnen1 jaar) ontstaat een gel- achtige substantie die zich niet, of heel moeilijk laat verwijderen. Helaas heb ik (en vrijwel al mijn collega`s ) dit al vele tientallen! keren meegemaakt in heel Nederland, met alle gevolgen van dien; hoge reparatiekosten, niet gedekte schade aan woning etc. etc. Het beste advies is om een stukje tape over de afvoeropening te plakken ter voorkoming van, eventuele, verdamping of stank. Of een oud doekje of washandje erop leggen is vaak al voldoende! Ook uit oogpunt van milieu is dit de beste oplossing; GEEN verspilling van olie* en heet water**,en geen verontreinigd afvalwater . Uit onderzoek is gebleken dat een standaard sifon onder een wastafel pas na ongeveer 3 maanden verdampt is tot stankafsluithoogte, plakkertje eroverheen is dusvoldoende. Een huisbewoner gebruikt ongeveer een halve liter olie om in alle wastafels te doen, stel dat (“maar”) 200.000 mensen. . . . . . . • ** om het geheel weer weg te spoelen zou men gemiddeld 100 ltr HEET water moeten gebruiken, met veel afwasmiddel. Ik hoop met deze tip veel mensen een plezier te hebben gedaan, en heb inmiddels ook de ANWB ingelicht over de onjuiste informatie
Reactie door epcot op 23-08-2012 11:27
Wat kan gebeuren tijdens vakantie of langere periode afwezig is dat de afvoer verstopt raakt, vooral in de douche. Zeep resten blijven in de afvoer zitten en normaal bij de volgende douche beurt weg gespoeld echter tijdens de vakantie wil dit nogal eens uitdrogen en bij de eerste keer douchen na de vakantie loopt het water niet meer weg. Zelf gooi ik altijd 1 dag voor de vakantie gootsteen ontstopper door alle afvoeren laat dit een uurtje inweken en daarna doorspoelen de kans dat je afvoer verstopt zit na de vakantie is nihil.
Reactie door ramonnetje op 23-08-2012 12:10
Interessante uitleg, zeer gewaardeerd! De media pikken vaak ergens een verhaal op en maken er vervolgens een korte versimpelde versie van die 'wat makkelijker' in hun straatje past (of qua tijd in het journaal). Dit soort extra, maar essentiële informatie wordt dan maar achterwege gelaten.. Ik ken de truc, maar gebruik het eigenlijk niet ondanks dat ik wel last had van een droogstaand putje in de douche, zelfs na enkele dagen soms al. Dat had echter te maken met drukverschil omdat het een appartementen complex was met meerdere afvoeren op dezelfde dunne buis dus met de olietruc toch niet oplosbaar.
Reactie door sjoppie op 23-08-2012 15:30
Bedankt voor de waardevolle tip! vr. gr.
Reactie door roesch op 24-08-2012 10:20
. . . . . . . .. . . . . Zelf gooi ik altijd 1 dag voor de vakantie gootsteen ontstopper door alle afvoeren laat dit een uurtje inweken en daarna doorspoelen de kans dat je afvoer verstopt zit na de vakantie is nihil................................ Epcot, op zich ook wel een goed idee alleen de gootsteenontstopper is zèèr milieu onvriendelijk. Het is beter om, vòòr de vakantie, heet water met SODA even laten doorspoelen en wat soda nagieten en dat laten doorweken tijdens je vakantie. Het effct is net zo goed als bij gebruik van ontstopper alleen SODA is milieu vriendelijker.
Reactie door haarp op 25-08-2012 16:41
Ik doe nooit iets als we op vakantie gaan. De kranen en de sproeikop van de doouce een tijdje laten lopen met koud water als we terug zijn. Doch eens in de twee jaar zit de afvoer van de keuken vol met vissenslijm. Hiervoor heb ik een sluiting ver onder de sifon welke ik kan open draaien. Hier gooi ik onstopper in spoel dit met zeer heet water door. Je hoort een rammelend geluid in de afvoer en alles is weg. Ik ga ervan uit dat dit vissenslijm komt door de vetresten van normaal kookvet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!