Kassa

Eindelijk weet ik na 35 jaar hoe ik rozen in de vaas moet verzorgen!

Geplaatst door: miekmol op: 01-03-2012 07:16
De tip om rozen in een vaas te verzorgen. Jaren en jaren gingen mijn rozen niet open en lieten snel de kopjes hangen. Tal van bloemisten heb ik om advies gevraagd, iedereen zei wat anders: -Schuin afsnijden en in heet water zetten -Schuin afsnijden en in lauw water zetten -Schuin afsnijden en het zakje voedsel goed oplossen in heet water -Niet in een warme kamer zetten -Niet in een zonnige kamer zetten -Niet in de tocht zetten -Vloeibaar snijbloemenvoedsel gebruiken -Druppeltjes chloor en wat suiker in het warme water oplossen Echt, alles heb ik geprobeerd maar het lukte me niet om de rozen één week goed te houden. En nu dan de tip: Snijd de rozen met een scherp (stanley)mes 2 cm. schuin af. Vul een schone vaas met koud kraanwater en los er géén voedsel in op! Vul daarna de vaas elke dag bij met koud water. Je zal zien dat de rozen en ook andere gemengde boeketten minstens 2,5 week staan. Ondertussen al 6 bossen verzorgd op deze manier en iedere keer is het resultaat hetzelfde. Eindelijk kan ik genieten van mijn rozen na 35 jaar ellende. Ik ben zo blij met dit gegeven dat ik dit jullie niet wil onthouden. Succes voor allen waar de rozen het niet goed doen. groet Mieke
Reactie door tot15karakters op 04-03-2012 19:26
Bedankt en ik zal het proberen... Wel kan de Aldi en Lidl gaan klagen want ze verdienen al zo weinig op die wekelijkste bosjes van €2,19 die het slechts 1 tot 1½ week vol hielden.
Reactie door kessel45 op 13-03-2012 13:03
Bedankt Miekmol voor de tip. Ben al blij als ze dr kopjes niet laten hangen na één dag. Maar ook scheelt de kwaliteit. Heb verleden week rode mét witte rozen gekregen. Allebei de bosjes in één vaas gezet. Hetzelfde afgesneden en in hetzelfde water. Na één dag gingen van de witte de kopjes al hangen. Vandaag eentje morgen drie etc... maar écht open gingen ze niet. Terwijl nu na een hele week de rode nog super staan de bloeien. Van dat voedsel wist ik óók niet dat dit niet goed is. en.... ga ook een stanleymes gebruiken. Inderdaad die zijn écht scherp.
Reactie door an62 op 13-03-2012 13:21
Onlangs heb ik van een bloemiste (zonder winkel, maakt boeketten op bestelling) dat je je boeketten iedere dag schoon water moet geven, geen voedsel er in doen, daar krijg je juist bacteriën van in je water. Ze staan dan het langst. Ik gebruik wel eens kleine vaasjes met in elk 1 bloem en ben dan altijd verbaasd hoe lang ze daar in staan, niet alleen rozen, iedere soort bloem. In een boeket heb je vaak dat bloemen eigenlijk niet bij elkaar kunnen en dan kun je na 1 week alles weg doen. Uiteraard is het altijd belangrijk bloemen schuin af te snijden, dat geldt voor alle bloemen.
Reactie door joskaa op 13-03-2012 13:31
Je moet een beetje geluk hebben met rozen. Al jaren gaat het nagenoeg altijd prima met mijn gekochte of gekregen rozen. Eerste vereiste is echter wél een brandschone vaas. Recht of schuin afsnijden maakt in principe weinig uit, wel schoon water. Om de paar dagen schoon water en als de kopjes alsnog willen gaan hangen dan de bloemen een centimeter of 8 a 10 inkorten. Geen blad in het water. Succes verzekerd, tenzij de bloemen in het transporttraject slecht behandeld zijn
Reactie door dirk1035 op 13-03-2012 14:12
Gewoon recht afsnijden.... maar zet de rozen maar eens in een laagje water van 2-3 cm... Een lange steel in het water geeft meer ziektekiemen.. Wel iedere dag het waterpeil controleren.... Wat zullen de dames onder u een rozen krijgen ! ! ! Veel succes.....
Reactie door kessel45 op 13-03-2012 14:16
Ja Dirk en als het me niet lukt neem ik aan dat je persoonlijk een mooie bos komt brengen. :-)
Reactie door tenormin op 13-03-2012 15:06
hoi miekmol, leuke tip wat me dan onmiddellijk doet denken aan vroeger, als je schrijft: al 35 jaar. In "mijn tijd" moest je na de Mulo ook naar "de spinazie-academie" en daar leerden we o.a. over rozen dat we met spelden (met zo'n gekleurd kopje) de roos bovenaan de steel rechtop moesten omhoog steken zodat het kopje niet kon hangen. Dat is me, met veel meer dingen, altijd bijgebleven en helpt tot op de dag van vandaag. Kost je wel een hoop spelden, haha. Dus al komen ze bij mij wel uit op die manier, ga ik toch eens proberen zonder voedsel, zonder spelden; maar ik mag toch wel mijn rozensnoei schaar blijven gebruiken, hé? Als het niet lukt, dan......
Reactie door boemer.31 op 13-03-2012 15:09
bij jumbo altijd verse rozen en 7dagen garantie !!!!!
Reactie door kessel45 op 13-03-2012 15:50
Mooi niet Boemer. Onze AH verzorgd ze volgens mij niet goed. Soms zeven dagen als ze ver vóór de verkoopdatum zitten maar anders vaak kopjes naar beneden. Zijn gegarandeerd maar ze moet ze weer mee terug nemen, de bon bewaren en je kunt dit el één keer doen maar als je de week erop wéér terug komt....................... daar héb je ze weer!!!!!!
Reactie door killroy op 13-03-2012 15:59
Hallo, Miekmol, uw tip zal wel heel goed zijn en ik neem hem ook van u aan, maar ik wilde mijn tip hier nog aan toevoegen, koop geen bloemen op Maandag, Dinsdag, Vrijdag en Zaterdag, de beste dag is nog wel de Woensdag of de Donderdag. Waarom zult u zeggen, nou makkelijk zat, de Dinsdag lopen de bloemen veilingen, dan gaan de meeste Bloemisten naar de veiling inkopen doen, tel dan maar uit wanneer ze nog het verst zijn? Bloemen van de Vrijdag Zaterdag Maandag en de Dinsdag zijn dan toch niet vers meer, in de bloemenwinkel zien ze er dan nog wel goed uit maar zodra ze thuis in de vaas staan dan gaan ze LELLEPOTEN sinds dat ik deze wetenschap van een gepensioneerde bloemist heb en zijn raad opvolg hebben wij altijd mooie frisse bloemen in de vaas. Kijk wat u er mee kunt doen. Mvgr: Killroy.
Reactie door tenormin op 13-03-2012 16:30
killroy, ff reageren. Onze bloemenzaak in Leidschendam gaat iedere ochtend naar Naaldwijk naar de veiling hoor; de planten en bloemen zijn zo vers als pasgebakken brood. 't Is ook een zaak met een verkoop waar je U tegen zegt en veel goedkoper dan welk plantencentrum dan ook. Het het De Plantenbeurs.
Reactie door tenormin op 13-03-2012 16:31
sorry: lees: het is de Plantenbeurs.
Reactie door miekmol op 13-03-2012 17:27
Wat leuk al die reacties hierboven. Of ze nu vers van de veiling zijn of niet, ik vraag altijd hoelang ze staan, zelfs op de markt. Iedereen zegt, minstens een week. Ik zeg dan oké, zoniet dan kom ik terug. Dat mag... In het verleden ben ik dan ook regelmatig teruggegaan, want ook de bloemen zijn sinds de euro is gekomen in prijs verdubbeld. Onlangs een bosje naar Den Haag laten sturen... 30 euro afrekenen. Ze hebben een foto gemaild en het was werkelijk schandalig om te zien. Hier in Brabant heb je 3 bossen voor die prijs. En zeg nou eerlijk...ging je vroeger een bos bloemen kopen voor 66 gulden? Nu betaal je toch al gauw 10 euro en dat is 22 gulden, dan mag je toch wel verwachten dat ze een week of langer staan? Ook van de Jumbo en AH al roosjes gehad en zelfs op vrijdag gekocht, ze staan nu 2,5 week met de tip die ik hierboven heb beschreven. Ternomin, van de speldenkopjes wist ik niet. Ik heb weleens gehoord dat je bij tulpen een gaatje net onder het kopje moet prikken, dus niet de naald erin laten zitten. Tulpen vind ik prachtig en ze staan dan ook wel anderhalve week. Ik geef ze niet meer dan 3 cm water en laat dit opdrinken. Staan ze 's avonds echter droog dan krijgen ze 's morgens pas weer nieuw water. Een rozenschaar zou ik niet gebruiken want dan druk je door het knijpen de porien dicht en kunnen ze gaan water opnemen. Ik zweer bij een scherp stanleymes. Succes groetjes Mieke
Reactie door tenormin op 13-03-2012 19:22
miekmol, ik wil niet "lullig" doen hoor, maar wij hadden de mooiste rozentuin op de camping (zeiden andere mensen) en de snoeischaren waren (en zijn) perfect hoor. Dat ga ik echt niet veranderen. Dat weinig water geven geld voor veel bloemen, zoals je zelf al stelde: iedere dag een beetje of bijvullen of schoon water, ik doe het laatste. Vooral de toch al kort staande narcissen minimaal water geven, heerlijk dat ze er weer zijn: dat betekent Lente!
Reactie door aps op 14-03-2012 11:46
Beste mensen Voeding bij rozen maakt dat ze eerder uitgebloeid zijn. tip van een bloemist: een druppeltje chloor bij het water: houdt de bacterieen op afstand en je glazen vaas helder. Groeten APS
Reactie door boemer.31 op 14-03-2012 11:53
kessel45 de rozen blijven altijd langer staan de rozen voeding zit er bij: maar als je een keer pech heb dan doet de jumbo niet moeilijk en krijg je zonder vragen en vriendelijk anderen!
Reactie door kessel45 op 14-03-2012 12:10
Sorry Boemer, ik had de AH in gedachte. Bij de Jumbo zijn de bloemen stukken beter dan bij AH. Meestal koop ik ze dan ook dáár. heb daar zelfs nog nooit terug hoeven te komen wat bij AH regelmatig is. Mijn excuses.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!