Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

eieren koken

Geplaatst door: melody010 op: 07-07-2012 23:05
Waterkoker aan-->ei erin en deksel open en koken maar
Reactie door apiejoepie op 08-07-2012 10:35
pannetje met water opzetten ei erin en koken maar minuutje of 10 al gelang hoe men het eitje wil verorberen
Reactie door ultraglide1998 op 08-07-2012 17:32
eierkokereierkoker
Reactie door grootvader op 08-07-2012 17:34
Het allerbelangrijkste kennelijk vergeten = goed met koud water spoelen!! Dit om het ei ook makkelijk te pellen. ------------harde dooier = 10 minuten koken ----------- zachte dooier = 5 minuten koken. Eerst was ik een ei en toen een kip; Kip zijn vind ik mooier want een ei zijn is toch wat dooier (Toon Hermans) De Vrije Vogel
Reactie door ultraglide1998 op 08-07-2012 19:50
beste grootvader, het afschrikken van het ei door middel van koud water is er voor om doorkoken te vermijden. Heeft niets met de pelbaarheid te maken.
Reactie door dcz op 08-07-2012 21:49
uhhh..water in de waterkoker misschien? Sorry....
Reactie door marly18 op 09-07-2012 15:22
Waarschijnlijk moet je dan wel eerder je waterkoker ontkalken, omdat er door het koken van de eieren kalkdeeltjes van de eierschaal op het verwarmingselement kunnen komen te zitten. Ontkalken kan trouwens gewoon met wat verdunde azijn, dat hoeft echt niet per se met dure ontkalkingsmiddelen van fabrikanten (al zeggen sommige fabrikanten dan wel dat je je garantie verliest als je andere dan dure fabriekseigen middelen gebruikt - dus da's een eigen overweging).
Reactie door haarp op 09-07-2012 16:46
Quote: melody010 schreef op zaterdag 7 jul 2012, 23:05: Waterkoker aan-->ei erin en deksel open en koken maar einde Quote Dit wordt de tip van 2012
Reactie door dirck op 10-07-2012 10:09
En hoe lang moet dat ei dan gekookt worden Melody? Als je een tip wilt geven, prima, maar geef dan ook een goede tip. Dit slaat nergens op! Ik vraag mij trouwens ook af of je wel een waterkoker op de camping kunt gebruiken, vanwege het wattage van de waterkoker die meestal tussen de 1500 en 3000 watt is. Een eierkoker of een kleine waterkoker kun je wel gebruiken op een camping.
Reactie door vlinder30 op 10-07-2012 12:49
belachelijke tip. Vraag me af wat er langer duurt, de vakantie of het leven van het waterkokertje....(de naam zegt het al: WATER koker)
Reactie door gumo op 10-07-2012 12:49
Alleen een handige tip als je een waterkoker hebt die niet automatisch afslaat zodra het water kookt, zoals de meeste waterkokers! Dan toch maar gewoon een pannetje!
Reactie door GerdaE op 10-07-2012 13:01
Niet goed voor de waterkoker, gewoon in een pannetje.
Reactie door h19l49 op 10-07-2012 13:08
@Ultraglide1998, De eieren na het koken in koud water laten schrikken geeft wel terdege een beter en makkelijker pelresultaat, ook de productie datum van de eieren is van belang. Eieren gingen bij ons vroeger, per 100 stuks, in een groot augurkenblik, met gaten, in het kokende water en daarna in een grote bak met koud water en waren in notime gepeld, 500 stuks in 1 uur. @Dirck, Waterkokers van 500/600 Watt zijn er ook voor op de camping.
Reactie door turbo10a op 10-07-2012 13:08
Eieren 2 minuten koken, daarna 8 minuten in het warme water laten staan. Dan heb je een heerlijk zacht gekookt eitje.
Reactie door an62 op 10-07-2012 13:12
ik kook al jaren mijn eieren in de waterkoker en het gaat perfect. Koud water er in doen zodat de eieren onder staan. Mijn koker slaat automatisch af, laat ze voor zachte eieren 5 minuten liggen zonder de koker weer aan te zetten en haal ze er dan uit, wil je harde eieren, dan enige minuten nadat het water gekookt heeft weer de knop weer indrukken en een tijdje laten liggen in het hete water. Laat ze daarna schrikken. Uiteraard moet je de koker af en toe schoonmaken van de kalkresten, maar die komen ook van gewoon water te koken. Ik doe er een laagje citroensap (uit een flesje van Aldi) even laten staan en de koker is weer als nieuw. Succes
Reactie door dewollf op 10-07-2012 13:46
sorry hoor, maar een "tip" van iemand met een kip zonder kop. vrijwel alle waterkokers slaan af als het water kookt en kan je ook niet gelijk weer aanzetten omdat het water te heet is. pas na een poosje lukt het wel, maar hoe moet je dan timen ? pannetje op gas is nog steeds het gemakelijkst. wil je het dan toch electrisch doen, doe het dan met een inductiekookplaatje. vaak ca 2000w, dus ongeschikt voor camping.
Reactie door an62 op 10-07-2012 13:55
Quote: dewollf schreef op dinsdag 10 jul 2012, 13:46: sorry hoor, maar een "tip" van iemand met een kip zonder kop. vrijwel alle waterkokers slaan af als het water kookt en kan je ook niet gelijk weer aanzetten omdat het water te heet is. pas na een poosje lukt het wel, maar hoe moet je dan timen ? pannetje op gas is nog steeds het gemakelijkst. wil je het dan toch electrisch doen, doe het dan met een inductiekookplaatje. vaak ca 2000w, dus ongeschikt voor camping.einde Quote @dewolff, iemand bestempelen als kip zonder kop gaat wel erg ver. Zeg dan even wie dat is, dan kan degene reageren over wie het gaat. Je zegt dat een pannetje op het gas het gemakkelijkst (2 m's hoor) maar als je alleen electrisch hebt gaat dan niet en iedereen heeft ook geen inductie !!
Reactie door dirck op 10-07-2012 13:58
Quote: h19l49 schreef op dinsdag 10 jul 2012, 13:08: @Dirck, Waterkokers van 500/600 Watt zijn er ook voor op de camping.einde Quote Weet ik, vandaar ook die laatste zin die ik getypt had: ☺ Een eierkoker of een kleine waterkoker kun je wel gebruiken op een camping. Ik zet meestal een pannetje koud water op het vuur, wacht dan tot het water kookt en doe dan pas de eieren erin. Voordat ik de eieren erin doe, prik ik er eerst nog een klein gaatje in met een eierprikker zet het kokende water wat zachter en na ongeveer 7 tot 8 minuten haal ik de eieren eruit en laat ze even schrikken onder de koude kraan.eierprikker
Reactie door f16 op 10-07-2012 14:05
Ik heb een elektrische eierkoker en dat is de meest goede manier om een ei te koken. ( prijs € 9,- ) Het mislukt nooit,omdat je altijd de juiste hoeveelheid water toevoegt en zodoende ook altijd de juiste hardheid krijgt.Dit was voor mij in ieder geval een aankoop die me al veel plezier heeft bezorgd.Een absolute aanrader.
Reactie door christin op 10-07-2012 14:58
Lijkt me niet zo goed voor de waterkoker. Langdurig oververhitten. Ik heb een elektrische eierkoker. Kost maar een half eierdopje water. Ideaal apparaat.
Reactie door janvantricht op 10-07-2012 15:06
Oh, oh, oh, wat geniet ik van deze uitgebreide reacties op het simpele karwei van het garen van een ei. En omdat ik ik mijn eigen recept nog niet heb gezien wil ik beslist niet achterblijven en u vertellen dat wij het garen van een ei doen in een zogenaamde stoomkoker, met dezelfde tijden als in kokend water. Voordeel? Het ei zal nooit stuk gaan tijdens het proces!! Het ei van Columbus? Graag gedaan.
Reactie door iljaha op 10-07-2012 15:21
Over kippen zonder koppen gesproken: leer eens lezen!!!! tipgever geeft ook aan dat de deksel van de waterkoker open moet blijven. Waterkoker slaat alleen af als - door het koken - de waterDRUK een bepaald niveau bereikt. Persoonlijk laat ik de eieren ook niet de hele tijd koken: in heet water laten liggen werkt net zo goed al duurt het misschien een halve minuut langer.
Reactie door hendrikbos op 10-07-2012 15:26
Dat de tip van melody010 zoveel reacties losmaakt, is opmerkelijk voor een zo vaak voorkomende handeling in een huishouden. Dat melody010 kennelijk heeft uitgevonden, dat eieren koken in een waterkoker sneller/efficiënter gaat dan met pannetje met water op het gas, is duidelijk. En dat melody010 dit met ons heeft willen delen is alleen maar mooi te noemen. Wanneer melody010 iets meer tekst hieraan had besteedt, dan was het wat mij betreft nog mooier geweest. Omdat ik ooit als melody010 dezelfde ontdekking heb gedaan, maar geen eierbrei in mijn waterkoker wens. Kook ik het water in de waterkoker en giet het daarna op de eieren die in een pannetje, die verwarmd wordt door een gasvlam. Wanneer er nu een ei knapt, dan is het minder werk het pannetje schoon te maken dan de waterkoker. Nog los van de ei-lucht, die ik niet wens in de waterkoker. De opmerking hier van lekprikken van het ei, zal zeker werken zolang je de luchtkamer maar aanprikt. Prik je aan de verkeerde kant dan wordt alsnog het eiwit er uit gedrukt tijdens het koken. Daarom heb ik nog steeds geen eierprikker, terwijl het opzich een hele goede manier is om het barsten van de eierschaal tijdens het koken te voorkomen. Ik weet haast zeker dat iemand nu een gouden tip geeft, hoe je altijd kunt zien aan welke kant het ei lek geprikt moet worden. :) Alvast mijn dank. Hendrik
Reactie door hans515 op 10-07-2012 16:12
Ik heb mijn levenlang electrisch huishoudelijke apparaten verkocht! Maar toen de electrische eierkoker op de markt kwam, inmiddels wel 30 jaar geleden vond ik dat een geweldig aparaat en nóg! Werk altijd goed, zachte of hard gekookte eieren, nooit een probleem. En waarschijnlijk óók het laagste energiegverbruik. Kan ook op campings gebruikt worden!
Reactie door wimmi20 op 10-07-2012 16:24
Als iemand niet zo slim is wordt wel eens gezegd : die kan nog geen water koken. Uit de gegeven antwoorden blijkt dat er een enorme kennis is onder de mensen. Ik sta verbaasd van de deskundige adviezen hoe je water kunt heetmaken om een ei te koken. Dat heb ik nooit geweten ! Het stomste praatje vind ik van die kip zonder kop. Die leggen toch geen eieren ? En hendrikbos weet niet aan welke kant van een ei de luchtbel zit. Hendrik, de luchtbel zit altijd aan de linker kant. Meer zeg ik niet.
Reactie door vliegenderob op 10-07-2012 16:48
Quote: gumo schreef op dinsdag 10 jul 2012, 12:49: Alleen een handige tip als je een waterkoker hebt die niet automatisch afslaat zodra het water kookt, zoals de meeste waterkokers! Dan toch maar gewoon een pannetje!einde Quote en daar is een oplossing voor, laat de deksel van de koker openstaan, dan slaat hij niet af. Overigens is dit wél een dure oplossing en milieuonvriendelijk, in een pannetje en dan gas laag als het water kookt is veel zuiniger (gas laag is één twaalfde van het gebruik) en ik denk dat de levensduur van de waterkoker drastisch verkort wordt want het element wordt steeds heter. Elders staat een goede tip om na het afslaan enkele minuten wachten en dan nog een keer aanzette. Voor gebruik op de camping is een dompelaar van enkele Euro's aan te bevelen, die zijn meestal maar 200 Watt. Schrikken" met koud pelt wel beter en het dooier wordt niet blauw. Ik vond dit op internet: kookrubriek.nl Prik je een gaatje in het ei? Er bestaan speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken voordat je het gaat koken. In de brede kant van het ei bevindt zich een kleine ruimte met lucht. Tijdens het koken van het ei wordt die lucht verwarmd en zet uit. Deze lucht verlaat het ei door porieën in de schil van het ei. Dit gebeurt te langzaam en zorgt ervoor dat je een deuk in je ei kunt krijgen. Het inprikken van een ei zorgt dus voor een mooi rond ei. Koud of heet water? Doe je eerst de eieren in de pan en vul je de pan vervolgens met koud water of breng je eerst het water aan de kook en voeg je dan de eieren toe? Als je de eieren met koud water op zet dan worden de eieren langzaam verwarmd en stolt het eiwit langzaam. Dit zorgt ervoor dat je eiwit zacht blijft en niet rubberachtig wordt, zoals ook kan gebeuren als je het te lang kookt. Een voordeel van het toevoegen van de eieren aan kokend water is dat het makkelijker is om de precieze kooktijd te meten. De eieren zullen wel eerder barsten. De eieren opzetten met koud water lijkt dus de beste optie. Zorg dat de eieren ruim onder water liggen met nog een paar centimeter water erboven. Moet er zout in het water? Om te voorkomen dat je hele ei leegloopt als het barst kun je zout in het water doen. Zout zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt en het barstje wordt gedicht. Het koken Breng het water met de eieren aan de kook. Kookt het water zeg het vuur dan zo laag dat het water nog net blijft bubbelen.
Reactie door wimmi20 op 10-07-2012 17:16
Vliegenderob, nou u toch in een toetsdriftige bui bent : heeft u nog tips over eitje bakken ? Vraag : kunt u iets minder vaak op enter drukken?
Reactie door domantwoord op 10-07-2012 17:42
enneh...vliegende...... als je dan toch bezig bent om wat minder op enter te drukken, doe dat dan gelijk ook met de andere toetsen ;-) waarom zou trouwens een eierkoker met open deksel niet afslaan? Zo'n ding werkt gewoon met een thermostaat hoor, echt niet op druk! Je kan er toch ook gewoon mee schenken zonder iets open te hoeven doen?? Hoe zit dat dan met de druk opbouw? Hij slaat open misschien wat later af maar slaat af op themperatuur, niets anders!. Het eitje blijft er echter nog best in nagaren dus dat stuk van de tip klopt gewoon, ik twijfel alleen wat aan het voordeel van de tip.
Reactie door toetertje1 op 10-07-2012 17:55
Wat een flauwe kul!! Ik vraag me oprecht af of men nu niets anders te doen heeft dan zich druk te maken over de manier waarop een ei gekookt moet worden. Tjonge, bedenk eens iets nuttigs.
Reactie door hendrikbos op 10-07-2012 17:58
Quote: vliegenderob schreef op dinsdag 10 jul 2012, 16:48: Ik vond dit op internet: kookrubriek.nl Prik je een gaatje in het ei? Er bestaan speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken voordat je het gaat koken. In de brede kant van het ei bevindt zich een kleine ruimte met lucht. Tijdens het koken van het ei wordt die lucht verwarmd en zet uit. Deze lucht verlaat het ei door porieën in de schil van het ei. Dit gebeurt te langzaam en zorgt ervoor dat je een deuk in je ei kunt krijgen. Het inprikken van een ei zorgt dus voor een mooi rond ei. einde Quote Van welke natuurwetten maakt men hier gebruik vliegenderob? Mijn eieren krijgen nooit een deuk tijdens het koken, wel barsten(exploderen) ze open. Ik heb al zoveel eieren meegemaakt die de luchtkamer niet aan het dikke ondereinde (van de linkerkant - speciaal voor wimmi20:)) hadden, maar schuin of zelfs helemaal aan de zijkant (linkerkant:)).
Reactie door harmes op 10-07-2012 18:07
En hier is écht een goede tip, gezien in 'Two Fat Lady's', BBC: mínímaal een uur tevoren de eieren in het koude water leggen om geheel dezelfde temp als het water te krijgen, daarna op hoogste stand (gas of electr, maakt niet uit) koken en de eieren zullen NOOIT stukgaan. Daarna laten schrikken met ijskoud water helpt voor eersteklas pelresultaten. Zo, uitgediscussieerd. Ik ken iemand die op een camping rijst in een fluitketel trachtte te koken! LOL, echt waar!
Reactie door wimmi20 op 10-07-2012 18:17
Letopletopletopletop. Hier komt de enige ei tip die er echt toe doet : zet de eitjes op met een klein laagje water in de pan. Wel de deksel op de pan doen. Het water kookt veel sneller dan met de eitjes onder water ! De hete stoom doet de rest. Gas besparen maar ! Pas wel op voor droogkoken van de pan. Maar dat leert u nog wel.
Reactie door haarp op 10-07-2012 19:03
Ik heb de reacties goed doorgelezen doch vraag ik mij af wat beter is: 1. Maak een gaatje in het ei 2. Maak geen gaatje in het ei Wat is nu beter. Ik ga ervan uit dat de eieren in een pannetje gekookt worden of met de vinger op de aan-uit knop v/d waterkoker.
Reactie door ruitenboer op 10-07-2012 20:01
Niet voor de kwaliteit van het ei maar alleen al voor het energie gebruik is deze methode niet aan te raden. Immers: De waterkoker heeft geen thermostaat om naar een lager vermogen terug te schakelen. De 10 minuten, inclusief de tijd voor het eerste opwarmen voor een hardgekookt ei is dus 10 minuten op vol vermogen (meestal 2000 watt) 0,333 kWh. Dus zou ik zeggen. Schaf als je vaak een eitje eet maar een elektrische eierkoker aan. Die doet het, in dezelfde 10 minuten (met ca. 350 watt) 0,06 kWh . Prijzen vanaf 10 euro.
Reactie door simon55 op 10-07-2012 21:52
ik doe m n eieren al jaren in de magnetron in de daarvoor bestemde eierdopjes geen gehark met water en hupsakee binnen 40 seconden klaar en prima te eten
Reactie door bettienz op 11-07-2012 10:05
Ik ben in het bezit van een eierkoker (regelmatig goedkoop bij Lidl en Aldi). Als ik eieren daarin gekookt heb dan zit er altijd een bruin laagje aangekoekt in. Eierschalen bestaan niet alleen uit kalk maar hebben ook een laagje. Daarin zitten vetachtige en andere stoffen om het ei te beschermen. Ik zou het dus sterk afraden om je waterkoker hiervoor te gebruiken. Je zou die dus elke keer nadat je er eieren in kookte, moeten schoonmaken met azijn. Gewoon in een pannetje of eierkoker gebruiken is beter. (Vind het ook een beetje vies om je waterkoker daarvoor te gebruiken)
Reactie door meta2 op 11-07-2012 11:38
een lucifer meekoken, dan kookt je eitje niet leeg!
Reactie door bettienz op 11-07-2012 13:19
Vara Kassa: kunt u de reacties met denigrerende opmerkingen zoals van wimmi20 verwijderen. Niemand heeft behoefte aan dit soort figuren op deze website. Wimmi20 >Om water te besparen voor het schrikken kun je ook een foto van je schoonmoeder boven de pan houden.>
Reactie door haarp op 11-07-2012 16:13
Ik heb mijn eerste magnetron begin jaren negentig gekocht samen met een eierkook setje. Je krijgt een loeiheet en onsmakelijk ogend ei. Gewoon in het pannetje of eierkoker.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!