Kassa

Drinkwater weggooien op advies waterleidingbedrijf OASEN

Geplaatst door: broekema op: 02-08-2012 23:44
Drinkwater weggooien op advies waterleidingbedrijf OASEN In west Nederland hangen spandoeken op straat en in stations waarop mensen worden opgeroepen na de vakantie hun waterleidingen door te spoelen. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand daar ziek van is geworden, zeker niet bij monde van een waterbedrijf. Onderaan staat de aanbeveling van OASEN, goed voor 750.000 huishoudens. Elke kraan een minuut laten doorspoelen (is ongeveer tien liter water) en ook elk wc (ook 10 liter). Waarom moet je een wc doorspoelen voor 'schoon' drinkwater? Reken even mee als we dit echt doen: Nederland heeft ongeveer 7.5 miljoen huishoudens. Elk huis heeft laten we zeggen vijf kranen (wastafels, keuken, wc kraantje) en een douche of bad, een aansluiting voor de wasmachine en afwasmachine. Plus laten we zeggen twee WCs. Volgen wij het advies op, dan spoelen we 100 (5x10 + 3x10 + 2x10) liter onnodig weg. Dat is 750.000.000 liter in Nederland ofwel driekwart miljoen (!) euro. Wie is hier nu gek? --- citaat van website Oasen --- "Terug van vakantie? Zet de kraan 1 minuut open voor vers water! 30-07-2012 Thuiskomende vakantiegangers kunnen het beste alle kranen 1 minuut door laten lopen. Oasen vraagt met een regionale voorlichtingscampagne de aandacht hiervoor van alle vakantiegangers die weer thuis komen. Na enkele weken afwezigheid is het water uit de kraan namelijk niet vers meer. Spandoeken en posters Oasen wil graag zoveel mogelijk terugkerende vakantiegangers wijzen op het belang van vers water uit de kraan. Vanaf 30 juli hangen er daarom meer dan 100 spandoeken door het hele voorzieningsgebied van Oasen. Ook op de NS-stations zijn posters te vinden, net als langs de snelweg A27 bij Gorinchem. Waarom doorspoelen? Als er tijdelijk niemand thuis is, wordt er vaak weinig tot geen water verbruikt. Het drinkwater in de leidingen in huis staat dan stil. Vooral bij warm weer heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater, dat blijkt uit het onderzoek van Oasen. Hieruit bleek dat de leidingen en kranen in huis metalen (zoals koper, lood, nikkel) afgeven aan het stilstaande water. Dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid, maar wenselijk is het niet. Als de thuiskomers 1 minuut alle kranen open zetten en de wc even doorspoelen, dan zijn de huisleidingen goed doorgespoeld en komt er weer vers water uit de kraan." zie http://www.oasen.nl/drinkwater-thuis/Paginas/Terug-van-vakantie-Zet-de-kraan-1-minuut-open-voor-vers-water-Artikel.aspx
Reactie door valerius-2 op 03-08-2012 00:05
U bent het niet verplicht, maar het bedrijf is daartoe wel. Omdat als het niet wordt geadviseert zij dus aansprakelijk gestelt kunnen worden voor eventuele schade die hier door onstaan kan.Het is in belang van u gezondheid.
Reactie door oasen op 03-08-2012 10:08
Beste meneer/mevrouw Broekema, In de bovenstaande reactie vraagt u zich af waarom u een wc moet doorspoelen voor 'schoon' drinkwater. Dat leg ik u graag uit. Maar eerst leg ik u graag uit waarom Oasen de regionale campagne voor vers water uit de kraan jaarlijks houdt. Zoals u in het nieuwsbericht van Oasen heeft kunnen lezen, wil Oasen graag zoveel mogelijk terugkerende vakantiegangers wijzen op het belang van vers water uit de kraan. Oasen vindt het namelijk belangrijk om mensen te helpen om het water vers uit de kraan te krijgen. We steken veel energie in het maken van mooi helder en betrouwbaar drinkwater en vinden het dus onwenselijk om het door stilstand niet meer verse water voor dezelfde doeleinden te gebruiken als normaal. Daarom dit advies. U hoeft het water bovendien natuurlijk niet weg te spoelen, u kunt het ook opvangen in een emmer en er de planten water mee geven. Nu het antwoord op uw vraag: waarom moet u een wc doorspoelen voor 'schoon' drinkwater? Uit praktijkonderzoek van Oasen blijkt dat de kwaliteit van drinkwater bij stilstand sterk achteruit gaat. In juni 2009 onderzochten we de waterkwaliteit in leegstaande woningen. Na 2 tot 3 weken stilstand is de concentratie aan zware metalen in het drinkwater in een groot aantal gevallen behoorlijk gestegen, bij een derde van de onderzochte huizen kwamen de waardes zelfs boven de wettelijke norm uit. Deze resultaten zijn van belang voor iedereen die op vakantie gaat. Gedurende die tijd staat het drinkwater immers langere tijd stil in de huisleidingen. Uit het onderzoek blijkt dat 1 minuut flink de kraan openzetten voldoende is om weer vers water te hebben dat aan alle kwaliteitseisen voldoet. Lees meer hierover op: http://www.oasen.nl/drinkwater-thuis/paginas/Verhoogdeconcentratieaanzwaremetalenbijstilstaanddrinkwaterinhuis-artikel.aspx En wat kost het uiteindelijk om de kraan 1 minuut door te lopen? Uitgaande van een woning met vier kranen en twee wc’s komt u uit op ongeveer 60 liter water als u het geheel één minuut laat doorlopen. Bij Oasen kost 1000 liter water 1,06 euro (tarief 2012), 60 liter kost dus 0,06 euro. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op via reageer@oasen.nl. Met vriendelijk groet, Mariska Bechis van drinkwaterbedrijf Oasen
Reactie door target op 03-08-2012 13:57
Quote: broekema schreef op donderdag 2 aug 2012, 23:44: Ik heb nog nooit gehoord dat iemand daar ziek van is gewordeneinde Quote ik wel, dood zelfs. bv salmonella, scheurbuik, ;-) als het wat langer stil staat wordt het "dood water", en dood water is nooit gezond.
Reactie door ramonnetje op 08-08-2012 00:29
Tsja, ondanks de vele waarschuwingen zijn er blijkbaar nog steeds mensen die nog nooit van de veteranenziekte (legionellabacterie) hebben gehoord.. Mensen gaan er dood aan, de oplossing is simpel, doeltreffend en goedkoop door slechts een minuutje het water te laten lopen maar mensen besparen toch liever dat éne dubbeltje..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!