Kassa

drank of eten koelhouden bij extreem weer

Geplaatst door: mepi op: 11-06-2010 14:09
Om drink- of etenswaren een hele dag lang koel te houden onderweg is een heel simpele oplossing voorhanden zonder gezeul met ruimte- en gewicht verslindende koelelementen of lompe koelboxen. Koop voor een prikkie bij één van de bekende goedkopere textielsupers een zogeheten "ijsdekje", zo'n aluminium folie-kleurig matje wat voor op de auto-voorruit bedoeld is tegen ijs/sneeuwvorming. Knip dat (ruim bedekkend) op maat voor bijv. (veld)fles en doosjes of zakjes etenswaren en wikkel die hier, na vooraf koelen, in. Eventueel een 'post'-elastiek eromheen. En bewaar deze 'pakketjes' in een afgesloten rugzakje bijv. Onze ervaring op lange dagtochten bij circa 25 graden hitte is o.m. dat bijv. water in een veldles 's avonds nog aangenaam koel is! Brood e.d. is véle uren na inpakken en door de hitte gaan nog steeds 'vers' en smakelijk. Uit één ijsdek-folie kun je al vlug zes tot acht omhulsels knippen voor flesjes of pakketjes etenswaren, afhankelijk van eigen voorkeur voor formaten. Gegarandeerd goed! En.... spotgoedkoop, lichtgewicht, extreem ruimtebesparend. Enige nadeel : waar koopt u nú uw ijsdekje? Of verknipt u er eentje uit uw kofferbak en koopt u in november een nieuwe? Succes! Meta en Pieter Verheij.
Reactie door hrdwerrorman op 12-06-2010 23:27
Dag mepi, Soms koop je een apparaat dat o.a. verpakt zit in noppenfolie. Niet weggooien! Dat werkt net zo goed als zo'n isolatiematje om iets langdurig warm of koud te houden en kost niets! Overigens is noppenfolie op rol ook los te koop voor een habbekrats. Hardware ERror MAN.
Reactie door meelaansyl op 23-06-2010 12:16
Er bestaan natuurlijk ook koeltasjes :-)
Reactie door aquamarijne op 23-06-2010 12:46
Dranken (niet koolzuurhoudend) zet ik de avond vóór vertrek in de vriezer, het ontdooit langzaam en zo heb ik de hele dag ijskoude drank.
Reactie door kaakie op 23-06-2010 12:46
Je kunt ook je brood bevroren mee nemen en dat als koelelement gebruiken,tegen de tijd dat je gaat eten is het brood ontdooid en je dranken zijn koel gebleven.
Reactie door jannyholtrop op 23-06-2010 12:57
Als wij met de kinderen bijvoorbeeld naar het strand gingen hadden wij een nog goedkopere oplossing om eten en drinken koel te houden. Neem alles goed gekoeld mee en dek de tas of fles op het strand of waar dan ook af met een flink natten handdoek of theedoek. Door de verdamping van het water blijft het onderliggende hardstikke koud en fris. Als de doek bijna droog is even weer natmaken. Werkt prima en kost niks!!!!! Op deze manier kun je zelfs drank van kamertemp. even koelen. Je kunt alles zelfs op deze manier in de zon zetten en nog blijft het koel. Ouderwets middeltje uit de tijd dat er nog geen koeltassen e.d. bestonden.
Reactie door spillebeen op 23-06-2010 13:13
Bij de WIBRA zijn tasjes te koop waar een fles en nog wat artikelen in kan, voor €1.00
Reactie door keesstada op 23-06-2010 15:17
allemaal antwoorden van 'het kan anders Mijn antwoord is: Heel goede tip Metha en Pieter'! Kees Stada
Reactie door mepi op 23-06-2010 15:22
Prachtig Kees, wat jij schrijft, want zo lazen wij bepaalde suggesties ook. Maaarrrrr.... bovenal vinden wij het ronduit geweldig dat hier de mogelijkheid geboden wordt om zinnige tips met elkaar uit te wisselen, ten voordele van 'een ieder'. Niettemin zijn sommige reakties echt wel ingetrapte deuren en een enkele keer knap achterhaald. dankje voor je moeite! Meta en Pieter.
Reactie door f.weele op 23-06-2010 15:42
dranken van tevoren invriezen kan, maar pas op dat de fles niet te vol zit. als de inhoud gaat bevriezen dan zet deze uit met als gevolg dat de fles scheurt of barst. de tip met de natte handdoeken heb ik een paar weken geleden ook gegeven. dit is een wat oudere en doeltreffende methode waarbij op een natuurlijke wijze het vocht in de handdoek verdampt en zodoende de warmte onttrekt aan de inhoud.
Reactie door onthouden op 23-06-2010 19:54
Mepi Is een goeie voor het volgend jaar, ik ga dit jaar niet met vakantie!
Reactie door daanv op 24-06-2010 06:59
Wanneer je op het strand bent kan je ook een kuil graven hierin je goed ingepakte etenswaren/drank leggen en vervolgens de kuil weer dichtgooien. Nadeel is dat je hoe warmer het is hoe dieper je kuil moet zijn.
Reactie door gratisrijden op 24-06-2010 18:33
Quote: jannyholtrop schreef op woensdag 23 jun 2010, 12:57: ... dek de tas of fles op het strand of waar dan ook af met een flink natten handdoek of theedoek. Door de verdamping van het water blijft het onderliggende hardstikke koud en fris. ...einde Quote Jep, dit is verreweg de beste methode, Het verkoelende effect hiervan is enorm. Als je op een feest met warme vaten bier zit, kun je ze met deze methode binnen enkele uren goed koud krijgen, veel sneller dan met een koelkast. Gewone noppenfolie werkt niet. Er moet een reflecterende laag op zitten, anders werkt het eerder als een broeikas. Die frieten vind ik warm toch lekkerder.
Reactie door keesstada op 26-06-2010 11:25
Meer weten? Kijk bij http://www.goeievraag.nl/vraag/houd-water-koud.15615 Overigens weet je dat de was binnen drogen er nogal wat warmte onttrokken wordt aan de omgeving?
Reactie door christin op 28-06-2010 15:13
Ik wikkel flesjes water en alles wat koud moet blijven in aluminiumfolie. Mijn zus gebruikt de kleine koeltasjes van de Wibra voor medicijnen en de insuline en diabetenspuit. 's Avonds legt ze dat hele tasje dan weer in de koelkast.
Reactie door janny59 op 16-03-2011 19:23
prima tip !
Reactie door wimmi20 op 21-04-2011 13:36
Twee blondjes zitten op het strand. Blondje 1 pakt een thermosfles. Blondje 2 vraagt : wat is dat ? Blondje 1 zegt: dat is een thermosfles, daar kun je dranken koud of warm lang in bewaren. Volgende keer heeft blondje 2 ook een thermosfles bij zich. Haar vriendin vraagt : wat zit er in ? En blondje antwoordt : koffie en cola.
Reactie door tenormin op 21-04-2011 14:05
Mepi, Dijk van een tip, lees hem nu pas. In de jaren 70 waren wij fervente kampeerders en waren er die loodzware koelboxen. Mijn man maakte dan een diepe kuil en daar gingen onze etenswaren dan in (plekje in de schaduw natuurlijk). Maar in die jaren werd b.v. melk al heel snel zuur en bleef het toch niet echt koel. Ik kampeer niet meer; is inmiddels k(r)amperen geworden, maar zou dit meteen doen. Hulde voor deze tip!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!