Kassa

Dagravit Kids-xtra

Geplaatst door: seatibiza op: 06-02-2010 22:23
Voor mijn zoon van bijna 4 jaar koop ik al geruime tijd multi-vitaminepillen van Dagravit (Kids-Xtra, 2-5 jaar). Omdat ik op de verpakking las dat de hoeveelheid vitamine D 75 % ADH bevatte, heb ik de fabrikant verleden jaar gemaild met de vraag of ik mijn zoon extra vitamine D moest geven. Nooit heb ik een reactie gehad. Vandaag kocht ik weer een verpakking. Wat schetst bij thuiskomst mijn verbazing, de hoeveelheid vitamine D is opeens 200% ADH! En dat zonder verdere aankondiging op de verpakking. Betekent dit dat de hoeveelheid vitamine D al die jaren te laag was in deze multivitamine tablet? Zo ja, dan hadden ze op de verpakking wel mogen adviseren om je kind naast de tabletten nog extra vitamine D te geven. Dit klopt niet helemaal volgens mij...
Reactie door sonjaatje op 06-02-2010 23:24
Beetje raar 200%. Dat is dus 100% teveel. Je zou denken dat als er staat dat er maar 75% van de adh in zit, je 25% tekort komt en dat zou moeten aanvullen. Maar dat wordt wel lastig met de dosering van de druppels. Waarom geef je deze tabletten eigelijk, eet ie niet goed ofzo. Kun je dit niet voorleggen op het consultatiebureau.
Reactie door seatibiza op 07-02-2010 08:02
Ik weet niet of je zelf kinderen hebt, maar ik hoor zelden dat peuters goede eters zijn. Die van mij dus niet. Het cb zei dat je druppels moest geven en daar heb ik naar gekeken, maar dan zou hij te veel krijgen en dat is ook niet goed. Maar wat ik gek vind, is dat er opeens veel meer vitamine d in zo'n tablet zit dan eerst. Waarom is dat, was het eerst niet goed en waarom wijzen ze er op de verpakking niet naar dat de samenstelling is gewijzigd?
Reactie door sonjaatje op 07-02-2010 09:51
Ik heb dat probleem met mijn oudste nooit gehad die at prima. Ook de jongste bunkert er op los. Wel krijgt zij elke dag 2 druppels vit D. Dat moet totdat ze 4 is. Dat de samenstelling is verandert kan, maar dan zouden ze dat idd moeten aangeven op de verpakking. En 200% slaat nergens op. Heb je al gemaild naar Dagravit. By the way,wij denken al gauw dat kids te weinig binnenkrijgen, maar vaak is dat toch niet zo.
Reactie door tienalf op 27-10-2010 13:07
De ADH staat voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat is de hoeveelheid die je minimaal nodig hebt volgens de Europese Unie / Nederlandse Warenwet. Deze hoeveelheden zijn vaak aan de te lage kant - ze houden geen rekeing met bijzondere omstandigheden, ziektes, grotere behoefte, slechte eetpatronen e.d. Leveranciers zijn verplicht op het etiket te vermelden hoeveel procent van een vitamine of mineraal in het product zit t.o.v. de ADH voor volwassenen per dagdosering - dit kan dus meerdere capsules/tabletten zijn. De ADH voor volwassenen kan overigens lager zijn dan voor kinderen zoals het geval is met vitamine D. Een voorbeeld: de ADH van vitamine C is recent opgetrokken naar 80 mg per dag (was 60). Als er in een product een dagdosering zit van 80 mg, dan staat dit gelijk aan 100% van de ADH. Als er 160 mg in zit, dan is dat 200% van de ADH. Dat is zeker niet te veel zoals Sonjaatje beweert. Men mag zonder probleem meer gebruiken dan de minimale aanbeveling. De Europese Unie bepaalt in samenspraak met de EFSA (European Food Safety Authority) wat de veilige bovengrenzen zijn. Die kunnen dus vele malen boven de ADH liggen en nog steeds veilig of zelfs wenselijk zijn als men extra vitamines en/of mineralen nodig heeft. Doseringen zijn alleen te veel als de veiligheidsgrenzen overschreden worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!