Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Behoud van koelkastdeur rubber

Geplaatst door: hrdwerrorman op: 23-09-2010 02:13
Soms raak je ongewild bij het openen en sluiten van de koelkast, met vette handen het rubber van de deur aan. Dit lost langzaam maar zeker het rubber op. Het rubber van de deur hoort verend en vetvrij te zijn. Daartoe is het nuttig en duurzaam om het rubber, wanneer het met een sopje weer schoongemaakt is, met een kwastje met talkpoeder weer in te talken. Een behoud voor het rubber. Zo gaat onze koelkast inmiddels 20 jaar mee met geheel intact rubber....
Reactie door makkerm op 20-10-2010 13:26
Al ruime tijd is bekend dat talk schadelijk is voor het menselijke weefsel. Dat is niet moeilijk als je weet dat de samenstelling van talk overeen komt met die van asbest(poeder/vezels), wat bekend is vanwege zijn kankerverwekkende eigenschappen (mesothelioom ofwel long-en buikvlieskanker). Een goed alternatief voor talk is aardappelmeelpoeder. Dat zal zelfs bij per ongeluk inademen afgebroken worden en niet in de longen achterblijven. Meestal staat er al een pakje in het keukenkastje (pannenkoeken?) en het is nog goedkoop ook.
Reactie door rst77 op 20-10-2010 15:11
Goede tip, maar een koelkast van 20 jaar is toch wel heel belastend voor het milieu en uw energierekening. Toch maar een keertje een nieuwe kopen?
Reactie door henri1942 op 20-10-2010 18:23
Hallo Hrdwerrorman, Dit is echte onzin, al vele jaren worden niet alleen koelkast rubbers maar manchetten( de ronde ring achter de vuldeur van een wasmachine) van synthetisch rubber gemaakt en daar komt uitdrogen, zoals bij natuurrubber, niet meer voor. Tenzij je natuurlijk een koelkast bezit van meer dan 20 jaar oud. Gewooon regelmatig een doekje er langs en opletten bij kliederen en knoeien wanneer je iets in de koelkast zet of er uit haalt. henri 1942.
Reactie door nonna op 20-10-2010 20:00
Weet iemand of en zo ja waar je de rubber randen voor vriezer en koelkast kunt kopen of moet het via de fabrikant, mijn vriezer rubber is aan de bovenkant in de naad gescheurd. Dit zorgt voor een hoog energie gebruik, ik heb het proberen op te lossen met duk tape maar dit werkt maar tijdelijk. Alvast bedankt voor het antwoord
Reactie door hrdwerrorman op 21-10-2010 01:45
@ nonna: Al bij Het Onderdelenhuis of Handyman geprobeerd? Alles van het typeplaatje overnemen om vast te stellen welk rubber je nodig hebt. H.
Reactie door hrdwerrorman op 21-10-2010 02:01
@ makker: Talk wordt ook door talkklieren in je eigen lichaam gemaakt. Loop jij de hele dag met een overdrukmasker op? Heb jij enig idee hoe babybilletjes en dames vroeger gepoederd werden? Het stoof er van af. Dat ademen in wolken talkpoeder niet goed voor je longen is, dat is tegenwoordig evident. Doch overdrijven door het met asbest te vergelijken is ook een kunst. Bij talkpoeder is het de hoeveelheid die je inademt en bij asbest kan 1 vezel in je longvlies mesothelioom veroorzaken. Wat mesothelioom is weet ik maar al te goed. Recentelijk twee zwagers hier aan verloren. Kerngezonde, sterke, actief sportende kerels van 68 en 72 jaar, takelen in een half jaar of in een kwaalvolle dood. Bij die 68 jarige is zelfs met talk geprobeerd de long aan het longvlies te plakken. H.
Reactie door hrdwerrorman op 21-10-2010 02:09
@ makker: Correctie: Nog steeds geen edit mogelijkheid! Gelieve "Talk wordt ook door talkklieren in je eigen lichaam gemaakt. Loop jij de hele dag met een overdrukmasker op?" als niet geschreven te beschouwen. Ik haalde talk en talg door elkaar. Waarbij talk een fijngemalen delfstof is, is talg een vettig product van onze talgklieren. Sorry voor de verwarring. H.
Reactie door hrdwerrorman op 21-10-2010 02:24
@ makker: Heb nog even gezocht, doch kan geen verbinding vinden tussen talk en mesothelioom. Wel longkanker, doch mesothelioom is een specifieke vorm daarvan. Zie ook:Veiligheid & Toxicologie van talk Verschillende studies hebben verbanden vastgesteld tussen talk(poeder) en pulmonale problemen[1: , longkanker, huidkanker en eierstokkanker. Dit is een grote zorg vanwege het wijdverspreide commerciële en huishoudelijk gebruik van talk. In 1993 heeft het Amerikaanse National Toxicology Program de resultaten van een groot onderzoek gepubliceerd. Uit het onderzoek bleek dat cosmetische talk tumoren veroorzaakt bij ratten, welke gedwongen werden 6 uur per dag, vijf dagen per week gedurende ten minste 113 weken talk te inhaleren. Wetenschappers zijn zich bewust van de giftigheid van talk sinds de late jaren 60. VROM is van mening dat asbestloze talk, dat wil zeggen talk die geen potentieel kankerverwekkend asbest amfibole vezels bevat, algemeen wordt erkend als veilig voor gebruik in cosmetica. Talk kan soms vervuild zijn met asbest. Dat laatste geld voor de talkvorm als speksteen. H.
Reactie door domantwoord op 21-10-2010 12:48
alhoewel ze nog steeds "rubbers" genoemd worden zijn deze sluitranden al sinds de jaren 60 in vinyl uitgevoerd en is het aanbrengen van poedertjes enz. grote onzin en zelfs vies.... gewoon voorzichtig schoon maken/ houden en de deur met wat beleid openen en niet als een idioot open rukken net nadat hij kort ervoor open is geweest (onderdruk vanwege de afkoelende en dus krimpende lucht) houd mijn koelkast en vriezer "rubbers" ook al vele jaren in prima toestand.
Reactie door nonna op 21-10-2010 20:13
Ik ga morgen gelijk informeren hrdwerrorman, nu ff kijken of ik het plaatje kan bekijken (inbouwkoelkast) Thanks

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!