Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

apparatuur achter op wasmiddelen

Geplaatst door: j.j.elsinga op: 12-12-2009 12:29
deze week is een onderdeel van mijn 5 jaar oude vaatwasmachine AEG vervangen omdat volgens zeggen van de servicedienst dit onderdeel was aangevreten door de steeds agresiever wordende vaatwasmiddelen. Deze industrie loopt dus achter op de ontwikkelingen in de andere markt en zal dit naar verwachting ook blijven doen. Wat aan de ene kant ten goede van het milieu heet te zijn wordt aan de andere kant teniet gedaan.Onze machine wordt 1x per dag gedraaid en heeft dus ongeveer 1600 wassen gedraaid. Het advies luidt nu om de machine eens per week leeg te laten draaien zonder wasmiddel en op 70 graden. Hoe milieuvriendelijk zijn de nieuwe wasmiddelen dan? Zou ditzelfde ook gelden voor wasmachines?
Reactie door erik008 op 13-12-2009 18:46
Vooral vloeibare wasmiddelen laten troep achter bij lage temperatuur. Door de parfum in de wasmiddelen ruik je de stank niet zo snel, van die prut in je wasmachine. Een wasmachine moet je maandelijks op 95 graden laten draaien om dit tegen te gaan.
Reactie door martjoke op 24-02-2010 13:16
volgens mijn wasmachine monteur moet je inderdaad eens in de maand hem laten draaien op 95 gr maar doe er een handje ouderwetse soda bij dat ontvet het beste
Reactie door bertfeenstra op 24-02-2010 13:25
Vorige week hebben we op de huishoudbeurs een Eco-wasbal gekocht. Als je die bij je was doet kun je 80% minder wasmiddel gebruiken. De eerste ervaringen zijn positief. Wellicht kan dit behalve een positieve bijdrage aan het milieu ook een positieve bijdrage aan de levensduur van de wasmachine leveren.
Reactie door verzameldirk op 24-02-2010 13:49
Om een vaatwasser langer te laten werken, gebruik in plaats van een heel blokje vaatwasmiddel een halve, de vaat wordt net zo schoon en de machine en het milieu worden gespaard, plus uw portemonnee tip wij gebruiken Aldi vaatwasmiddel zeer goed en goedkoop
Reactie door roodborstje op 24-02-2010 13:55
Beste mensen. Het gaat toch over een vaatwasmachine en niet over een wasmachine. De 1e 3 mensen reageren nl. op wasmachine!
Reactie door kenner op 24-02-2010 14:07
@ roodborstje: De vraag van J.J.Elsinga luidde: "Zou ditzelfde ook gelden voor wasmachines?". Vandaar die wasmachineverhalen............ Groetje :)
Reactie door oplossing op 24-02-2010 14:21
Gaat het nu over een VAATWASMACHINE OF EEN WASMACHINE??????
Reactie door van den bos op 24-02-2010 14:34
Heb een wasmachine van 15 oud merk Blueair type wl 675 TE beslist niet de duurste. Heb hem bij firma van Dijk gekocht in Delfzijl.Hij doet het nog prima. Heb totaal 4 wasmachines gehad in 40 jaar tijd.Gebuik 1x inm de 2 maanden een handje soda in de was mee. Dat is all.
Reactie door rolex op 24-02-2010 14:34
Ik heb zowel wasmachine als vaatwasser van Siemens. Jaren geleden toen mijn wasmachine kapotging vertelde de monteur van Siemens mij het volgende. Gebruik bij elke wasbeurt (zowel vaatwasser als wasmachine) 1 theelepeltje SODA. En inderdaad laat uw vaatwasser 1x per maand op de hoogste temperatuur draaien metsada. En voor de wasmachine geldt 1x permaand hooste temperatuur leg ook met soda, Dit is een ideale tip.
Reactie door poebeer op 24-02-2010 14:39
Of het nu gaat over een wasmachine of vaatwasser.Ik gooi 1x per maand een fles azijn (gewone azijn geen schoonmaakazijn)in de vaatwasser en wasmachine bij een wasbeurt.Mijn wasmachine is 17 jaar meegegaan en de vaatwasser 15 jaar.Dus niks geen dure middelen,azijn kost € 0.40 per fles.Dit doe ik ook 1x per twee maanden met de koffiezetter,Senseo en waterkoker.
Reactie door poebeer op 24-02-2010 14:41
geen soda gebruiken dit tast eventuele aluminium onderdelen aan.
Reactie door jobo182 op 24-02-2010 14:43
doe een lepeltje calgon bij elke wasbeurt, dit is ook voor behoud van de wasmachine, advies van monteur..................
Reactie door hipppo op 24-02-2010 14:50
De goedkoopste en meest milieuvriendelijke oplossing is natuurlijk die vaatwasser de deur uit doen, scheelt weer ruimte in de keuken, kost minder electriciteit en water en in tegenstelling tot wat veel mensen geloven kost het ook niet meer tijd om de vaat gewoon op de ouderwetse manier met de hand te doen. Ga maar na. De vaatwasser moet eerst geladen worden, soms moeten erg vieze spullen eerst voorgespoeld worden, terwijl als je gewoon de gootsteen vol laat lopen met heet water je direct kan beginnen met afwassen.
Reactie door vdwj op 24-02-2010 14:56
goeie tip doe ik al alleen ik doe er nog een beetje azijn bij !
Reactie door mariel op 24-02-2010 15:17
Toen ik een jaar geleden een nieuwe wasmachine aanschafte en de monteur mijn oude machine bekeek, vertelde hij dat het probleem vaak is, dat er op de wasmiddelen zelf een te hoge dosis wordt aangeraden om te gebruiken, met de helft kan je je was prima schoon krijgen en het is veel minder schadelijk voor de machine. Daarnaast raadde hij aan altijd het laadje voor wasmiddelen open te zetten bij niet gebruiken en het deurtje vd wasmachine. Eens in de maand je machine leeg op 95 graden te laten draaien, daarbij hij vertelde niets over azijn of soda, maar azijn ga ik nu ook gebruiken, kan geen kwaad lijkt me en is toch voor het behoud van je machine.
Reactie door henkiehoempa op 24-02-2010 15:20
Nou, er is al een behoorlijke discussie ontstaan over verschillende machines. De tijden van wastobbe en wringer en in de meeste gevallen ook die van de afwaskwast zijn voorbij. In plaats daarvan schaffen we ons elektrische was- en afwasrobots aan, die ons een superschoon resultaat beloven, uiteraard wél in combinatie met superdure poeders, vloeistoffen en tabletten. En denkt u vooral om het ontkalken? Anders geeft de machine voortijdig de geest...... Wij hebben geen beste ervaringen met was- en afwasmachines. Ze kosten handenvol geld en dan praten we nog niet eens over de wasmiddelen en de energie. Kortgeleden liet onze AEG- vaatwasser van 4 jaar oud het afweten. Begon ineens te lekken bovenin de kuip. Kon volgens de AEG-servicemonteur niet worden gerepareerd. Voorstel: een nieuwe machine met korting. Tja, wat moet je anders? En dan nog even over onze AEG-wasmachine. Doet het redelijk hoor, we wassen alleen op korte programma's en centrifugeren op 400 toeren om de lagers van de trommel te sparen. Hierna gaat de was in een losse 2800 toeren centrifuge die veel effectiever te werk gaat. Maar ja, laatst moesten we een dekbed wassen. Die gaat in inde losse centrifuge, dus hadden we voor deze keer de centrifuge snelheid ingesteld op 1200 toeren..... nou, dat hebben we geweten! Bij opening (we hebben een bovenlader) lag er een dikke laag bruine blubber bovenop de trommel. Het zat overal! Daarna hebben we de machine een lang programma op hoge temperatuur laten draaien met toevoeging van soda. Hij is nu weer schoon. Tenminste: dat denken we, want zien kun je het niet. Onze conclusie: korte programma's met lage temperaturen wassen niet schoon en vervuilen de machines.
Reactie door henkiehoempa op 24-02-2010 15:24
Quote: henkiehoempa schreef op woensdag 24 feb 2010, 15:20: Nou, er is al een behoorlijke discussie ontstaan over verschillende machines. De tijden van wastobbe en wringer en in de meeste gevallen ook die van de afwaskwast zijn voorbij. In plaats daarvan schaffen we ons elektrische was- en afwasrobots aan, die ons een superschoon resultaat beloven, uiteraard wél in combinatie met superdure poeders, vloeistoffen en tabletten. En denkt u vooral om het ontkalken? Anders geeft de machine voortijdig de geest...... Wij hebben geen beste ervaringen met was- en afwasmachines. Ze kosten handenvol geld en dan praten we nog niet eens over de wasmiddelen en de energie. Kortgeleden liet onze AEG- vaatwasser van 4 jaar oud het afweten. Begon ineens te lekken bovenin de kuip. Kon volgens de AEG-servicemonteur niet worden gerepareerd. Voorstel: een nieuwe machine met korting. Tja, wat moet je anders? En dan nog even over onze AEG-wasmachine. Doet het redelijk hoor, we wassen alleen op korte programma's en centrifugeren op 400 toeren om de lagers van de trommel te sparen. Hierna gaat de was in een losse 2800 toeren centrifuge die veel effectiever te werk gaat. Maar ja, laatst moesten we een dekbed wassen. Die gaat niet in inde losse centrifuge, dus hadden we voor deze keer de centrifuge snelheid ingesteld op 1200 toeren..... nou, dat hebben we geweten! Bij opening (we hebben een bovenlader) lag er een dikke laag bruine blubber bovenop de trommel. Het zat overal! Daarna hebben we de machine een lang programma op hoge temperatuur laten draaien met toevoeging van soda. Hij is nu weer schoon. Tenminste: dat denken we, want zien kun je het niet. Onze conclusie: korte programma's met lage temperaturen wassen niet schoon en vervuilen de machines. einde Quote
Reactie door finlay op 24-02-2010 15:32
Ik geloof daar niet in.wij hadden een Miele helaas ging hij 26jaar trouwendienst Stuk, nog nooit iets mee gehad,toch weer een nieuwe Miele genomen. Nooit een machine overbelasten Dat is de Raad
Reactie door christinam op 24-02-2010 16:52
Mijn afwasmachine is ook bijna 16jr oud. Ik doe evengoed nog steeds afwaszout in de machine, dit heeft dezelfde werking als soda. Alleen zijn de vul lades op sommige plekken stuk, dus zal ik een andere machine moeten kopen ,alleen lades kosten al €145 dat vind ik ook altijd zo belachelijk dat nieuwe onderdelen zo duur zijn, ze dwingen je zo om een andere te kopen. Mijn wasmachine is bijna 12jr oud, ik doe net als de andere tipgevers azijn in de wasmachine, ik doe dit ipv wasverzachter, je ruikt het niet en de was is ook lekker zacht.En vooral niet te veel wasmiddel. Ik ben boven de 60 en ik weet nog dat je vroeger één eetlepel wasmiddel gebruikte voor de was. Doordat de verpakkingen steeds groter werden ben je sneller geneigt om meer wasmiddel te gebruiken.Daarbij heb je tegenwoordig de geweldige uitvinding oxy , een klein beetje bij de echt vuile was en bijna alles wordt schoon. Groeten Christina M
Reactie door turfie op 24-02-2010 18:04
Het is gewoon het beste om eens in de maand ook de hoogste temperatuur te draaien heb je dat al heel lang niet gedaan dan is een schepje soda een prima idee om de zeepretsten en vetopbouw weg te werken. Als je al langer 1x in de maand de hoogste schoonmaaktemp gebruikt hoef je mijn inziens geen soda te gebruiken omdat je normaal gesproken dan geen opbouw van vet en zeepresten is.
Reactie door boosje op 24-02-2010 18:17
Quote: jobo182 schreef op woensdag 24 feb 2010, 14:43: doe een lepeltje calgon bij elke wasbeurt, dit is ook voor behoud van de wasmachine, advies van monteur..................einde Quote Dat is héél leuk voor de fabrikant van Calgon, maar soda en/of azijn werken minstens even goed, zo niet beter en zijn véél gezonder voor je portemonnee! Dat van af en toe op 95 graden wassen werkt inderdaad, en zeker met een schep soda bij het waspoeder krijg ik tenminste eindelijk de zakdoeken fatsoenlijk schoon..... Even afkloppen, maar mijn Bauknecht wasmachine doet het al zeker 20 jaar bij mij, en hij is tweedehands binnengekomen. Geen idee hoe oud hij is, maar zolang hij het zo goed blijft doen mag hij blijven!
Reactie door keesstada op 24-02-2010 18:21
Het zou een goede zaak zijn, als het eens werd onderzocht, of het wel echt zo slecht is. Ik denk dat iedere fabrikant van Colgoniet een bedrag krijgt als dit genoemd wordt in de gebruiksaanwijzing. Ik heb in een smaakpanel van een Waterleidingbedrijf gezeten. Daar werd gezegd: Hebt u wel eens een kapotte wasmachine gehad door geen Colgoniet te gebruiken? En uh.. ik mag het niet zeggen, dus ik heb niets gezegd. Ik heb een machine die al heel lang draait. Geen trammelant en ook heeel veel bespaard zonder Calgoniet! Misschien kan ik van het gespaarde geld wel een nieuwe machine kopen. Over wasmiddel. Inderdaad daar kan je te veel van gebruiken. Ik nam de proef op een theedoek. Stop hem apart in een teiltje en probeer het wasmiddel eruit te spoelen... echt waar, het blijft schuimen. Vraag je eens af óf je kleren wel vuil zijn? Toevoeg van andere middelen is helemaal onzin! De commercie heeft prachtige adviezen om je steeds meer te laten gebruiken. Maar... ik lees wel net op internet, als je was stinkt, was een keer handdoeken op 90 graden :-) Mijn tip: gebruik weinig wasmiddel en geen toevoegingen en was eens een keer op 90 graden. Ik hoor graag, de mening van een deskundige.
Reactie door keesstada op 24-02-2010 18:31
Lees eens: http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article2920129.ece/Ecobal_bespaart_waspoeder__maar_wast_ie_eigenlijk_wel__.html Echt doen. Quote: bertfeenstra schreef op woensdag 24 feb 2010, 13:25: Vorige week hebben we op de huishoudbeurs een Eco-wasbal gekocht. Als je die bij je was doet kun je 80% minder wasmiddel gebruiken. De eerste ervaringen zijn positief. Wellicht kan dit behalve een positieve bijdrage aan het milieu ook een positieve bijdrage aan de levensduur van de wasmachine leveren. einde Quote
Reactie door mem op 24-02-2010 19:07
Bij mijn Zanussi afwasmachine moesten de wieltjes van de korven vervangen worden na 5 jaar gebruik: ze waren als het waren opgelost door de zeepblokjes. ik gebruik verschillende merken, daar kan het dus niet aan liggen volgens mij. m
Reactie door riannec op 24-02-2010 19:36
Ik heb mij vaatwasser nu ca 3 jaar. Na een half jaar zaten de afvoerleidingen compleet verstopt! Hij draait gemiddeld na 1,5 dag. Dit zou volgens de leverancier komen van de folietjes om de verpakkingen of kant en klare vaatwasblokken. Hier zitten veel lijmstoffen in die niet gemakkelijk door de steeds dunnere afvoerpijpjes kunnen. Advies: gewoon poeder vaatwasmiddel gebruiken. Is goedkoper en beter te doseren. Wat de wasmachine betreft: idd 1 x p/maand op 90/95 gr laten draaien. Dit mag ook met volle trommel. De nieuwe wasmiddelen voor lage temp. zijn zeer schadelijk voor de levensduur van je wasmachine. Mijn machine is inmiddels al weer 14 jaar oud en heb hier nog geen rare kosten aan gehad ten gevolge van teveel wasmiddel of te koud gewassen.
Reactie door libra1942 op 24-02-2010 20:01
Zijn de geleerden het al eens ? Mijn vriendin heeft een wasmachine nog maar net 3 jaar oud en de klok werkt nu al niet meer goed. Ze moet minstens 6 a 8 keer drukken om een gewoon wasprogramma te starten. Betekend dit nu einde wasmachine/klok en heeft dit mogelijk ook met verkeeerd gebruik te maken, Beste techneuten geef haar eens een goed advies,al vast bedankt.Libra 1942.
Reactie door nrasco op 24-02-2010 20:17
Quote: oplossing schreef op woensdag 24 feb 2010, 14:21: Gaat het nu over een VAATWASMACHINE OF EEN WASMACHINE??????einde Quote onder staande pagina staat Zou ditzelfde ook gelden voor wasmachines?
Reactie door mostro op 25-02-2010 10:32
Wat voor merk zijn die machines van 16 jaar oud. Ik vind dit onvoorstelbaar. Mijn wasmachine is 7 jaar oud en wast niet meer schoon. Dat had ik met mijn vorige ook. Op een gegeven moment moet je steeds hogere temparaturen gebruiken. De sportspullen moeten op minimaal 60 graden met veel wasmiddel anders slaat de ammoniakgeur je tegemoet als je na het wassen de machine open doet. Met die malle wasbol ook trouwens. Mijn vaatwasser is drie jaar oud en laatst gerepareerd voor EUR 375,-. Nu doet hij het weer niet goed. Ik doe al die dingen met soda en 95 graden, maar heb niet het idee dat het wat uitmaakt. Ik moet dus na ongeveer 7 jaar nieuwe apparaten kopen en snap niet waarom andere mensen 16 jaar met die dingen doen (of hebben die geen stinkende sportspullen)
Reactie door dinus op 25-02-2010 12:22
heb in 1990 een Miele wasmachine gekocht, is 1 keer een kleine reperatie aan geweest maar draait nog altijd zonder extra poespas. filter schoonmaken zo nu en dan en zeepbakje schoonmaken en niet teveel zeep gebruiken. suxxes
Reactie door dinus op 25-02-2010 12:25
Quote: mostro schreef op donderdag 25 feb 2010, 10:32: Wat voor merk zijn die machines van 16 jaar oud. Ik vind dit onvoorstelbaar. Mijn wasmachine is 7 jaar oud en wast niet meer schoon. Dat had ik met mijn vorige ook. Op een gegeven moment moet je steeds hogere temparaturen gebruiken. De sportspullen moeten op minimaal 60 graden met veel wasmiddel anders slaat de ammoniakgeur je tegemoet als je na het wassen de machine open doet. Met die malle wasbol ook trouwens. Mijn vaatwasser is drie jaar oud en laatst gerepareerd voor EUR 375,-. Nu doet hij het weer niet goed. Ik doe al die dingen met soda en 95 graden, maar heb niet het idee dat het wat uitmaakt. Ik moet dus na ongeveer 7 jaar nieuwe apparaten kopen en snap niet waarom andere mensen 16 jaar met die dingen doen (of hebben die geen stinkende sportspullen)einde Quote spuit op lelijke vlekken shout en gebruik dan iets minder wasmiddel teveel wasmiddel laat ook grauwe vlekken na
Reactie door mickey 1991 op 25-02-2010 14:45
Ik zou mijn vaatwasser toch niet willen missen.Gaat goed,als je genoeg tijd hebt. Met de hand afwassen,moet je erg vuile spullen ook eerst afspoelen volgens mij. Quote: hipppo schreef op woensdag 24 feb 2010, 14:50: De goedkoopste en meest milieuvriendelijke oplossing is natuurlijk die vaatwasser de deur uit doen, scheelt weer ruimte in de keuken, kost minder electriciteit en water en in tegenstelling tot wat veel mensen geloven kost het ook niet meer tijd om de vaat gewoon op de ouderwetse manier met de hand te doen. Ga maar na. De vaatwasser moet eerst geladen worden, soms moeten erg vieze spullen eerst voorgespoeld worden, terwijl als je gewoon de gootsteen vol laat lopen met heet water je direct kan beginnen met afwassen.einde Quote
Reactie door keesstada op 25-02-2010 14:54
Heb je gelezen, zoals ik schreef, dat deze eco-wasbal geen enkel effect heeft? Op dezelfde manier metwater en geen bal heeft het zelfde effect. Een wetenschapper schreef hierover. Dus? Quote: bertfeenstra schreef op woensdag 24 feb 2010, 13:25: Vorige week hebben we op de huishoudbeurs een Eco-wasbal gekocht. Als je die bij je was doet kun je 80% minder wasmiddel gebruiken. De eerste ervaringen zijn positief. Wellicht kan dit behalve een positieve bijdrage aan het milieu ook een positieve bijdrage aan de levensduur van de wasmachine leveren. einde Quote
Reactie door whisky33 op 25-02-2010 15:05
Met verbazing lees ik de stukjes over wasmachines en vaatwassers. Ik heb een Miele droger en wasmachine en beiden zijn al verschillende keren stukgeweest. Honderden Euro's aan onkosten gehad. Ik heb een Bauknecht vaatwasser, hetzelfde verhaal, dus praat me niet van hoe duurder hoe beter, dat ie niet mijn ervaring. Wat ik nergens lees over het gebruik van azijn of soda, waar doe je dat in bij de vaatwasser. En bij de wasmachine gewoon in de trommel of in een van de bakjes. Ik ben benieuwd naar de antwoorden.
Reactie door christinam op 25-02-2010 16:53
beste Mostro het merk van mijn wasmachine is AEG-LAVAMAT koste in 1999 f.2199,00 veel geld maar de machine ervoor een BAUKNECHT was geregeld stuk. Ging na 8jr echt stuk. Ik koop altijd wasmiddelen die in de aanbieding zijn geen vast merk dus. Wel altijd de vloeibare. De afwasmachine is een BOSCH gekocht in 1994 koste toen f1099,00, hiervoor koop ik ook de middelen die in de aaan bieding zijn Altijd wasblokjes..Ondanks dat vaak op de verpakking staat dat er geen zout en glansspoelmiddel bij hoeft doe ik dat wel altijd. De vorige droogtrommel was een PHILIPS, die heeft het 24,5 jr volgehouden, ik heb nu een AEG zelfde merk als de wasmachine.(op aanraden van een vriendin gekocht die er zelf een heeft die al jaren meegaat.)Deze heb ik pas een half jaar. Ik had 3 kinderen die ook toen ze thuis woonden sportten, dus erg veel was gedraaid, ook erg vuile, nu heb je oxy, indertijd smeerdde ik de erg vuile vlekken in met ossegalzeep, eerst even vochtig maken dan flink insmeren. Erg vuile was kun je inweken met Biotex, maar daar wordt de was vaal van. Ik denk dat je ook geluk moet hebben met de machines, de vorige een Bauknecht heb ik wel 5x laten repareren, en 's zomers hang ik de was altijd buiten dus wordt de droger niet gebruikt.Ik vroeg me af waar die amoniak geur vandaan komt van de machine of van de was, plassen ze nog in hun broek, of bedoel je de transparatiegeur? Ik heb eigenlijk nooit was waar de vlekken niet uitgaan of stinkt, je moet het alleen niet te lang laten liggen maar liefst zogauw mogelijk wassen, ik was bijna alles op 40gr. alleen de vaat en theeoeken niet en als het alleen wat ruikt, zoals een trui zet ik hem alleen op spoelen met een beetje wasverzachter. Veel succes met alles Christina M
Reactie door mario47 op 26-02-2010 21:32
ik heb een zanusi bovenlader,32jaar oud.Roestvrij stalen trommel.Plakt wel een magneet aan.Gebruik alleen wasmiddelen.Heb geen kalk aanslag of verstopte afvoer.Gebruik altijd de helft van de aangegeven hoeveelheid zeep,ook bij werk-kleding.
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 13:19
Meneer Elsinga, heeft u dan een vaatwasmachine waarbij de temperatuur ingesteld kan worden? Als het de wasmachine betreft is inderdaad één keer per maand op 95 een goed idee, onzin om leeg te draaien, doe daar maar lakerns en handdoeken en theedoeken in, anders is dat weer zonde. De helft, of nog minder, dan de voorgeschreven dosis is een heel goed idee, financiëel en millieutechnisch gezien. Ik heb wel eens vergeten wasmiddel in de vaatwasser te doen en het kwam er toch heel schoon uit! In Afrika wordt ook nog steeds in de (koude) rivier en vaak zonder wasmiddel de vaat gedaan al is dit natuurlijk niet zo'n steekhoudend argument!
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 13:20
Quote: oplossing schreef op woensdag 24 feb 2010, 14:21: Gaat het nu over een VAATWASMACHINE OF EEN WASMACHINE??????einde Quote Beiden!!!!
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 13:25
Quote: poebeer schreef op woensdag 24 feb 2010, 14:41: geen soda gebruiken dit tast eventuele aluminium onderdelen aan.einde Quote alleen bij langdurig gebruik, niet bij een kort wasje, wordt dan meteen weggespoeld, bovendien wordt er om die reden nagenoeg geen aliminium gebruikt in een wasmachine, alleen kunststof en roestvrij staal.
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 13:36
Quote: henkiehoempa schreef op woensdag 24 feb 2010, 15:20: niet eens over . Kortgeleden liet onze AEG- vaatwasser van 4 jaar oud het afweten. een nieuwe machine met korting. Tja, wat moet je anders? En dan nog even over onze AEG-wasmachine. Onze conclusie: korte programma's met lage temperaturen wassen niet schoon en vervuilen de machines. einde Quote Mijn AEG vaatwasser van vijftien jaar heeft alleen maar vier nieuwe wieltjes nodig gehad. Brederoo zei het al: het kan verkeren. Korte tijden en lager temperaturen zijn volgens mijn conclusie beter, met inachtname van een juist gebruik!
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 13:41
Quote: henkiehoempa schreef op woensdag 24 feb 2010, 15:24: Quote: henkiehoempa schreef op woensdag 24 feb 2010, 15:20: . Voorstel: een nieuwe machine met korting. Tja, wat moet je anders? einde Quote einde Quote nieuwe monteur, één die niet voor een bedrijf werkt die wasmachines verkoopt als hoofddoel
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 13:49
Quote: christinam schreef op woensdag 24 feb 2010, 16:52: stuk, dus zal ik een andere machine moeten kopen ,alleen lades kosten al €145 dat vind ik ook altijd zo belachelijk dat nieuwe onderdelen zo duur zijn, ze dwingen je zo om een andere te kopen. .Daarbij heb je tegenwoordig de geweldige uitvinding oxy , een klein beetje bij de echt vuile was en bijna alles wordt schoon. Groeten Christina Meinde Quote bel eens een paar reparatiebedrijven op, misschien heeft er één een gebruikte lade voor een paar Euro. oxy is ZEER agressief, beter niet gebruiken dus. is bijna hetzelfde als meer wasmiddel erbij doen, doe je ook in feite.
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 13:55
Quote: keesstada schreef op woensdag 24 feb 2010, 18:21: Hebt u wel eens een kapotte wasmachine gehad door geen Colgoniet te gebruiken? En uh.. ik mag het niet zeggen, dus ik heb niets gezegd. Mijn tip: gebruik weinig wasmiddel en geen toevoegingen en was eens een keer op 90 graden. .einde Quote inderdaad, de reclame voor Calgoniet heeft maar één doel, Calgoniet verkopen. In die spot leest een acteur zijn tekst op, meer niet, ondanks de kwasi witte jas die overigens ook acteurs die voor tandarts spelen, aanhebben
Reactie door vliegenderob op 27-02-2010 14:04
Quote: mostro schreef op donderdag 25 feb 2010, 10:32: Mijn vaatwasser is drie jaar oud en laatst gerepareerd voor EUR 375,-. Nu doet hij het weer niet goed. Ik doe al die dingen met soda en 95 graden, maar heb niet het idee dat het wat uitmaakt. Ik moet dus na ongeveer 7 jaar nieuwe apparaten kopen en snap niet waarom andere mensen 16 jaar met die dingen doen (of hebben die geen stinkende sportspullen)einde Quote Bij een vaatwasser die na drie jaar voor zo'n bedrag gerepareerd klopt iets niet, mogelijk kun je aanspraak maken op gedeeltelijke garantie, aangezien de economische levensduur van zo'n apparaat veel langer is. De garantie van één jaar is allang uit de tijd, uiteraard afhankelijk van aanschafprijs en te verwachten levensduur. In mijn jonge jaren heb ik veel van die dingen gerepareerd, prijzen boven de 150 GULDEN voor een reparatie heb ik toen, omstreeks 1980, nooit meegemaakt. € 375,- (825 gulden) is een belachelijke hoge prijs.
Reactie door kenner op 27-02-2010 16:05
Lieve mensen allemaal: Het allerbelangrijkste is: Niet teveel was erin doen in de wasmachine, en zeker niet teveel waspoeder. De was moet kunnen "schuren"om schoon te worden. Het goedkoopste was POEder wast dan altijd super schoon!!!!!!!!!!!! heb al jaaaaaren ervaring met dezelfde wasmachine ,moeder en zussen ook. Was dus rustig eens een handdoek mee bij je fijne was..geen probleem. En niks wasverzachter,calgon etc. Kijk maar hoe men vroeger waste :Met een wasbord en daar dan maar op schuren.......super schoon Zelfde principe heeft ossengalzeep. Dus geen geldverspillen aan zulke onzin! Ik krijg zelfs was van anderen om het schoon te krijgen soms en dat lukt me zo altijd. Dus (0.) Ossengalzeep heel ,heel,heel zachtjes op lelijke vlek smerenen daarbij ter bescherming van de weefseldraden ÈÈn kant op inwrijven met een goedkoop nagelborsteltje (!)Kan zelfs aan de achterkant van de vlek!!!!!!! 1, Niet teveel goedkoop waspoeder (eigen merk etc.) voldoet . 2. niet te heet wassen,nergen voor nodig en vooral 3. niet teveel was in de wasmachine en een washandje of handdoek mee wassen voor het schuren!!!!!!!!!!!!! Succes dan met welke wasmachine dan ook!!!!!!!!! Hoe moeilijk kan je het jezelf maken, mensen! probeer het nou gewoon eens!!!!!!!!
Reactie door gerard55 op 27-02-2010 20:32
Al die monteurs met hun mooie adviezen, het is me wat. Hoe zit het dan met machines die meer dan 10 jaar zonder problemen draaien? Wij doen hetzelfde als Mariel en gebruiken al vanaf het begin een half tablet en de vaat is prima schoon. Verder de vuilzeef regelmatig schoonmaken en ondanks de alles in één tabletten gewoon zout in de machine doen. Heeft hetzelfde effect als soda. De rest is klinkklare onzin. Ik ben ook monteur en heb een wasmachine van Zanussi van 21 jaar oud met RVS binnen en buiten trommel. Eén keer een pomp vernieuwd, manchet en een V-snaar. dat is alles. Belangrijk is om de machine niet te vol te proppen. Daar lijdt de machine van, verder kan zo'n ding lang meegaan. Hoef je echt geen Miele of Bosch voor te kopen. Via Raakonderdelen.nl kun je alles bij te thuis laten bezorgen voor een schappelijke prijs.
Reactie door koot0460 op 08-10-2010 23:08
vooral vloeibare wasmiddelen en wasverzachter laten sporen achterdat plakt aan de leidingen,waspoeder is t beste..
Reactie door pauls0 op 21-01-2012 05:58
Azijn lost niet alleen zeepresten en vuilresten, maar is ook een goede ontkalker.
Reactie door marly18 op 31-05-2012 12:57
Quote: bertfeenstra schreef op woensdag 24 feb 2010, 13:25: Vorige week hebben we op de huishoudbeurs een Eco-wasbal gekocht. Als je die bij je was doet kun je 80% minder wasmiddel gebruiken. De eerste ervaringen zijn positief. Wellicht kan dit behalve een positieve bijdrage aan het milieu ook een positieve bijdrage aan de levensduur van de wasmachine leveren. einde Quote Daar heb je geen Ecowasbal voor nodig: zie deze test van de Consumentenbond. http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/huishouden/wasmachines/ecowasbal/ecowasbal/ecowasbal-review
Reactie door wmph op 07-12-2012 14:58
even goede resultaten met een halve vaatwastablet !
Reactie door sweeterlake op 09-01-2013 01:41
Dit lijkt mij eerder voor het forum 'Discussies'! Desalniettemin een tipwaardig 'Gouden tip'!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!