Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zwarte piet

Geplaatst door: festinger op: 21-10-2013 03:41
Van mij mag zwarte piet weg. Begrijp ergens de belediging wel. Hoewel ik nooit deze associatie heb gemaakt zelf. Was veel banger voor Sinterklaas. Zag de pieten niet .
Reactie door tijger1 op 21-10-2013 10:55
Kunt u dan niet beter zeggen: Weg met de Sint?
Reactie door maandmei op 21-10-2013 13:10
Minimaal de helft van de nederlandse bevolking zou zich gediscrimineerd moeten voelen, Sint en Piet zijn immers mannen? Vrouwen kunnen so wie so geen Sinterklaas worden want een vrouwelijke bisschop wordt niet toegestaan in de RK kerk, discriminatie ten opzichte van vrouwen dus. Ik als vrouw zit er niet mee dat Sinterklaas een man is. De ophef over Zwarte Piet gaat weer nergens over. Laten we aub onze tradities in ere houden. Er is altijd wel iemand in dit land die zich gediscrimineerd ergens over voelt. Ik vind iemand achterstellen, anders behandelen vanwege huidskleur, geaardheid, religie of uiterlijk (bijv. dik of handicap), dat is pas discriminatie.
Reactie door tijger1 op 21-10-2013 13:37
En wat dacht u van leeftijdsdiscriminatie? Iemand van 14 jaar kan ook geen Sint zijn, maar wel zwarte Piet.
Reactie door maandmei op 21-10-2013 15:07
Leeftijdsdiscriminatie gaat vanzelf over als je ergens te jong voor bent.
Reactie door tijger1 op 21-10-2013 15:09
Quote: maandmei schreef op maandag 21 okt 2013, 15:07: Leeftijdsdiscriminatie gaat vanzelf over als je ergens te jong voor bent. einde Quote Gelijk heeft u. (Lol)
Reactie door valerius-2 op 21-10-2013 19:54
Nu dan de bisschop ook maar verwijderen tenslotte [s het ook een buitenlander en wel een Spanjaard, en die is toch een figuur uit de historie. Waar mensen zich zo druk om kunnen maken.
Reactie door komsja op 21-10-2013 20:13
U was banger voor de sint op de vriendelijke witte schimmel,dan voor de zwarte pieten(die u niet eens zag)terwijl de pieten u (als u stout bent geweest) mee hadden genomen onder erbarmelijke omstandigheden,want u kent het versje wel,wie niet luistert krijgt de roe.Lijkt me vreselijk,dus zou maar braaf zijn en braaf blijven want anders bent u volgend jaar aan de beurt. Hihihih hahah waar zijn sommige in godsnaam mee bezig,het heeft geen ene moer te maken met racisme of slavernij,het is een feest voor de kinderen en ook voor ons volwassene,Als wij als volwassene een presentje uitpakken denkt geen enkel weldenkend mens"' ik pak iets uit wat door iemand met een donkere huidskleur is ingepakt en bezorgd.Het is een traditie zonder enige bijgedachtes.De negerzoen mag niet meer,de moorkop,de jodenkoek.Straks word de ZWARTE drop(zoet/zout/zacht of hard) ook nog verboden.Waar gaat het over!!!!!!!!!!!!!!Kunnen wij ook gaan dwars liggen over de witte chocolade of over de kaaskopjes,etc etc etc etc dus waar hebben ze het over.
Reactie door zonnig raampje op 21-10-2013 23:12
Een discussie die nergens op slaat. De oorzaak dat een zwarte piet zwart is komt door de roet in een schoorsteen.
Reactie door de eelco op 22-10-2013 09:09
Quote: zonnig raampje schreef op maandag 21 okt 2013, 23:12: Een discussie die nergens op slaat. De oorzaak dat een zwarte piet zwart is komt door de roet in een schoorsteen. einde Quote klopt helemaal maar dit is een discussie van festinger dus nu gaat hij om de zoveel weken zelf reageren op zijn eigen discussie zodat er dan weer andere mensen er op gaan reageren.. maar ik hoor niemand over BLANKE LAK EN/OF BLANKE VLA ????....
Reactie door hutch op 22-10-2013 13:54
Quote: de eelco schreef op dinsdag 22 okt 2013, 09:09: maar ik hoor niemand over BLANKE LAK EN/OF BLANKE VLA ????....einde Quote Dat hoeft ook niet want er is chocoladevla (ben benieuwd hoelang dat nog zo mag heten) en uiteraard ook zwarte / bruine lak. Gelukkig zijn er hooguit maar een paar duizend geitenwollensokkenbreiers met een giga tegenover de zeer vele miljoenen (!!) die dit hele idiote gedoe, om ONZE zwarte vriend 'af te schaffen'. Maar waarom vinden de kinderen onze 'zwarte piet' nog steeds de beste kindervriend en niet Sinterklaas? Kijkt u maar eens bij zo'n kinderfeest. Ze roepen hoofdzakelijk om zwarte piet en niet (de blanke) Sinterklaas....... Na de '' en de '' is nu onze ' [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet: zwarte piet[/url: ' aan de beurt. Eigenlijk wil ik mij excuseren dat ik dit in onze mooie Nederlandse taal heb geschreven. Misschien straks een volgend onderwerp om de Nederlandse taal ook maar af te schaffen? Zielig gedoe van een paar (!!) personen met een minderwaardigheidscomplex.
Reactie door komsja op 23-10-2013 18:24
Denk dat eelco gelijk heeft wat betreft die festinger
Reactie door komsja op 23-10-2013 18:27
Hij of Zij vind het heerlijk om onrust te zaaien met bepaalde uitspraken,om lekker te sarren.
Reactie door wendy-claire op 23-10-2013 19:08
Pedoklaas en getinte Piet of getinte Pedro?!
Reactie door diumenge op 23-10-2013 19:45
Quote: hutch schreef op dinsdag 22 okt 2013, 13:54: ... Na de '' en de '' is nu onze ' [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet: zwarte piet[/url: ' aan de beurt. ...einde Quote Dat van die Negerzoenen was een marketingstunt van de fabrikant zelf...marketingstunt
Reactie door zonnig raampje op 23-10-2013 19:49
En de zigeunersaus?
Reactie door komsja op 23-10-2013 20:52
A-Roma
Reactie door mhofman op 23-10-2013 21:43
Vraag me af waar we mee bezig zijn kan nog wel een heleboel Landen opnoemen die ook een jaarlijks terugkomend gebruik hebben waar ze allemaal met veel plezier naar uitkijken
Reactie door zonnig raampje op 23-10-2013 21:57
Eigenlijk gaat het om een naar gevoel van de donker gekleurde medemens die men heeft "overgehouden" aan de slaventijd tig aantal eeuwen geleden. Zo kunnen mensen uit Enschede ook gaan klagen als waar ook ter wereld vuurwerk wordt afgestoken omdat zij dan aan die vervelende explosie worden herinnerd. Mensen worden helemaal niet gediscrimineerd. Die donker gekleurde medemens moet niet zeuren! Als zij hun zin niet krijgen, is wat zij dan heel vaak als eerste roepen: "Je discrimineert mij!" Hallo!!!! Niet dus.
Reactie door komsja op 23-10-2013 22:32
Was aan het zappen,en kwam op Ned 2 terecht in het progamma Debat op 2 Dat ging(u raad het al) over de Pietermannen en vrouwen,Ik geloofde m,n oren niet,er werd zelfs de holecaust erbij gehaald.Waar hebben we het in godschristesnaam over,er werd door een(witte)snotneus die nog maar net,Niet meer in het sint en piet verhaal geloofde min of meer gezegd dat ze het allemaal wel kon begrijpen.er werd door een ietwat oudere(donkergekleurde)snotneus gesteld dat het donker gekleurde volk nog steeds lijd onder de slavernij en er elk jaar weer aan word herinnerd als de sint en vooral de pieten aanmeren. Het mot toch niet gekker worden hier in Nederland,Punt 1 is de piet zo zwart omdat hij of zij via de schoorsteen de klaar gezette schoentjes van de kindertjes vult met een kleinigheid. en op DE grote avond zelf, cadeautjes afleveren. Het is een KINDER FEESTJE. Deze discussie gaat veel en veel te ver!!!!!! Het beste zou zijn om aan deze aantijgingen totaal geen aandacht te schenken,maar er worden dingen beweerd die totaal niet aan de orde zijn.
Reactie door olijfje3 op 24-10-2013 00:28
ik vind het echt een onzindiscussie. ik luisterde maar half en dacht, dit heb ik vaker gehoord. een discussie aangezwengeld door door een amsterdamse yup, oh sorry. Overdreven politiek correct geneuzel, gezocht en noem maar op. Zeer kwalijk vind ik wel dat de VN zich er mee bemoeit. dit is volgens mij niet eerder voorgekomen. we zien het wel we zien het we zullen het wel beleven. bruine jan
Reactie door wendy-claire op 24-10-2013 02:59
Blanke (vla) Wendy-Claire!
Reactie door wendy-claire op 24-10-2013 03:02
Vergat nog te vermelden: Zwarte Greet uit 020!
Reactie door maandmei op 24-10-2013 15:01
Als de discussie over Zwarte Piet op de achtergrond geraakt is, komt er een nieuwe discussie over een miljardenclaim van Suriname aan Nederland i.v.m met de slavernij! Misschien is de VN wel In voor een "ruil". Nederland mag Zwarte Piet houden als Suriname gecompenseerd wordt voor het leed als gevolg van de slavernij. De Surinaamse nananananazaten van de slaven schijnen er nog steeds last van te hebben, vooral financieel. Het moet niet gekker worden. Ons slavernijverleden blijft ons achtervolgen, nu weer in het Zwarte Piet debat. Ik praat de slavernij niet goed, maar moeten we het niet een keertje achter ons laten?
Reactie door hutch op 24-10-2013 18:09
Gelukkig is de algemene opinie dat 'onze' Zwarte Piet niet afgeschaft dient te worden. En die dame (Verene S.), die deed alsof ze namens de VN sprak, is ook figuurlijk onderuit gehaald. Zie: [url=http://www.telegraaf.nl/binnenland/21999202/___Piet_mag_zwart_blijven____.html: De Telegraaf[/url: en . In dat stuk staat o.a.: "Volgens de Unesco-vertegenwoordiger bekleedt Verene S..... bovendien geen enkele serieuze positie bij de VN. ,,Ze is slechts een consultant die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen", aldus Jacobs. ,,De vier ondertekenaars van die brief over de 'racistische traditie' behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van 'de Verenigde Naties' voor eigen gebruik."" Het zou mij zeer bevreemden als die grote mond van die 'dame' geen gevolgen voor haar zou hebben. En nu hopen dat 'ons' Sinterklaasfeest wordt aangemerkt als [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_meesterwerken_van_het_orale_en_immateri%C3%ABle_erfgoed_van_de_mensheid: immaterieel (cultureel) werelderfgoed[/url: . Zo, en nu terug naar de orde van de dag.
Reactie door valerius-2 op 24-10-2013 19:31
Wat is het volgende dat wij niet meer mogen? Zingen over piet heijn,of dat de Batavieren het bier naar os toe brachten via de rijn? Of bepaalde god dienst gebruiken Je zelf belangrijk maken met zulke zaken is toch een teken van een minderheid complex.We hebben nu eenmaal in de mensheid verschillend kleuren en gewoonte. Een kinderfeestje op deze manier proberen om je eigen jeugd te vergeten wekt alleen de weerstand op.
Reactie door festinger op 27-10-2013 02:56
Quote: maandmei schreef op donderdag 24 okt 2013, 15:01: Als de discussie over Zwarte Piet op de achtergrond geraakt is, komt er een nieuwe discussie over een miljardenclaim van Suriname aan Nederland i.v.m met de slavernij! Misschien is de VN wel In voor een "ruil". Nederland mag Zwarte Piet houden als Suriname gecompenseerd wordt voor het leed als gevolg van de slavernij. De Surinaamse nananananazaten van de slaven schijnen er nog steeds last van te hebben, vooral financieel. Het moet niet gekker worden. Ons slavernijverleden blijft ons achtervolgen, nu weer in het Zwarte Piet debat. Ik praat de slavernij niet goed, maar moeten we het niet een keertje achter ons laten?einde Quote Begrijp je bijdragen hier wel denk ik. Waarom kan Sinterklaas geen vrouw zijn. Dat mag niet opdat de Sint nu 1maal een man met baard is. Traditie en heel belangrijk voor de speelgoed en pepernoten industrie. We houden vast aan deze zekerheden. Zou haast zeggen dat we we als volk een koningshuis als speeltje wensen te houden. Want dat bindt als aardappelmeel.
Reactie door festinger op 27-10-2013 02:56
Quote: maandmei schreef op donderdag 24 okt 2013, 15:01: Als de discussie over Zwarte Piet op de achtergrond geraakt is, komt er een nieuwe discussie over een miljardenclaim van Suriname aan Nederland i.v.m met de slavernij! Misschien is de VN wel In voor een "ruil". Nederland mag Zwarte Piet houden als Suriname gecompenseerd wordt voor het leed als gevolg van de slavernij. De Surinaamse nananananazaten van de slaven schijnen er nog steeds last van te hebben, vooral financieel. Het moet niet gekker worden. Ons slavernijverleden blijft ons achtervolgen, nu weer in het Zwarte Piet debat. Ik praat de slavernij niet goed, maar moeten we het niet een keertje achter ons laten?einde Quote
Reactie door festinger op 27-10-2013 02:06
Quote: maandmei schreef op donderdag 24 okt 2013, 15:01: Als de discussie over Zwarte Piet op de achtergrond geraakt is, komt er een nieuwe discussie over een miljardenclaim van Suriname aan Nederland i.v.m met de slavernij! Misschien is de VN wel In voor een "ruil". Nederland mag Zwarte Piet houden als Suriname gecompenseerd wordt voor het leed als gevolg van de slavernij. De Surinaamse nananananazaten van de slaven schijnen er nog steeds last van te hebben, vooral financieel. Het moet niet gekker worden. Ons slavernijverleden blijft ons achtervolgen, nu weer in het Zwarte Piet debat. Ik praat de slavernij niet goed, maar moeten we het niet een keertje achter ons laten?einde Quote Denk dat deze claim het niet zal halen. Maar wat vooral niet moeten doen is ons verleden achter laten. Onze voorzaten hebben in hun tijd bizarre missers gepleegd
Reactie door de eelco op 27-10-2013 09:01
Quote: festinger schreef op zondag 27 okt 2013, 02:06: Quote: maandmei schreef op donderdag 24 okt 2013, 15:01: Als de discussie over Zwarte Piet op de achtergrond geraakt is, komt er een nieuwe discussie over een miljardenclaim van Suriname aan Nederland i.v.m met de slavernij! Misschien is de VN wel In voor een "ruil". Nederland mag Zwarte Piet houden als Suriname gecompenseerd wordt voor het leed als gevolg van de slavernij. De Surinaamse nananananazaten van de slaven schijnen er nog steeds last van te hebben, vooral financieel. Het moet niet gekker worden. Ons slavernijverleden blijft ons achtervolgen, nu weer in het Zwarte Piet debat. Ik praat de slavernij niet goed, maar moeten we het niet een keertje achter ons laten?einde Quote Denk dat deze claim het niet zal halen. Maar wat vooral niet moeten doen is ons verleden achter laten. Onze voorzaten hebben in hun tijd bizarre missers gepleegd einde Quote Afschaffing slavernij (1863) .. Dit dossier is bijgewerkt tot: 24 juni 2013. Honderdvijftig jaar geleden werd in de Nederlandse koloniën de slavernij afgeschaft. Op 1 juli 1863 werden in Suriname, Nederlands belangrijkste slavenstaat in de West, zo’n vijfendertigduizend mensen uit de slavernij verlost. Kanonschoten vanaf het fort Zeelandia kondigden hun nieuw verkregen vrijheid aan. Tegelijkertijd werden op de Antillen ongeveer twaalfduizend mensen in vrijheid gesteld. het is 150 jaar geleden afgeschaft FESTINGER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..... het gaat alleen maar om GELD en NIET om tere gekwetste zieltjes.. maar goed dit is een discussie van FESTINGER dus dit is net zo zinnig als de discussie of zwarte piet wel of niet discriminerent is.......
Reactie door towersky op 27-10-2013 11:02
Wat een flauwekul die discussie over Zwarte Piet. Een schoorsteen is nu eenmaal zwart. Zwarte Piet moet blijven!!
Reactie door valerius-2 op 27-10-2013 20:51
Dan ook niet meer de zwarte piet in het spel niet meer gebruiken en iemand de zwarte piet toespelen.. Ook dan die uitdrukking strafbaar stellen.
Reactie door wendy-claire op 28-10-2013 02:14
Witte Kat batterijen; Zwarte Kip advocaat; Sjors & Sjimmie; Het liedje: 'Morriaantje zo ... als roet ...' enzovoorts. Kortom: Spijkers op laag water zoeken!
Reactie door olijfje3 op 28-10-2013 12:03
de variaties zijn eindeloos t is werkelijk grandioos zullen we aan deze discussie een einde maken deze noot is te hard om te kraken olijfje3
Reactie door pieterwolters op 28-10-2013 13:23
Ach, deze discussie wordt gewoon onderdeel van de folklore. Glas, plas, was.
Reactie door olijfje3 op 30-10-2013 13:31
we moeten ons sinterklaasfeest niet laten verpieteren op een prettige manier sinterklaasfeest doorgeven van generatie op generatie. Prem was belachelijk bezig door bewust sinterklaas bestaat niet te roepen s avonds om half acht. olijfje3
Reactie door komsja op 30-10-2013 18:31
Die Prem unit is uberhaubt een enorme blaaskaak,met z,n praten en praten en praten enz enz die vent heeft niet eens het fatsoen om een ander uit te laten praten,en constant de ander over de bek heen hakken. Oke:hij kan goed praten en ook alles duidelijk verwoorden zodat alles begrijpelijk is wat hij zegt. Maar begrijpelijk alles kunnen verwoorden wil niet zeggen dat hij wat zinnigs zegt. Het is gewoon een irritant mannetje Hij is net zoals een kennis van me: Er bestaat maar 1 wet en 1 waarheid,en dat is die van hem en alles wat een ander zegt is onzin.
Reactie door olijfje3 op 30-10-2013 19:08
het grappige is de prem wel goed is in een programma waar jongeren worden geholpen din de problemen zitten echt bijzonder olijfje3
Reactie door festinger op 31-10-2013 02:56
Vindt het wel mooi dat eelco toch steeds blijft voorspellen hoe mijn gedrag hier is. En gelijk heeft ie. Wat ik bedoeld heb dat ik als klein kind sinterklaas veel enger vond.
Reactie door jpm op 04-11-2013 14:11
Je kunt hier van alles van vinden, smaken verschillen. Wat ik wel serieus wil nemen is het feit dat donkere mensen in onze samenleving zeggen nog steeds last te ondervinden van de slavernij. Ik kan me dat goed voorstellen, dat zou niet zo moeten zijn. Wij Nederlanders moeten dan niet aankomen met kreten dat het al 150 jaar geleden was dat de slavernij werd afgeschaft, en wel om de volgende reden. Jaarlijks, met dodenherdenking, zeggen we tegen elkaar dat zo'n wereldoorlog en zo'n holocaust nooit meer mag plaatsvinden en dat we daarom nog steeds met dodenherdenking daarbij stilstaan. Dit geldt ook (nog steeds) bij mensen die weten dat hun voorouders de vernedering van de slavernij hebben moeten ondergaan. Vooral wij moeten daarvoor begrip opbrengen. De mensen die zeggen dat dit gevoel bij donkere mensen niet meer zou mogen bestaan hebben makkelijk praten. De gruwelen van de slavernij, waar ons volk bijna een centrale plaats heeft ingenomen, dat willen we graag vergeten. Dat is niet eerlijk en leidt tot geschiedsvervalsing. Dat moeten we niet willen. Iets anders is het als je vind dat Zwarte Piet moet worden verwijderd uit het beeld dat wij hebben van het Sinterklaasfeest. We doen net alsof onze kinderen Zwarte Piet niet willen missen en dat is eigenlijk ook onzin. Als we Zwarte Piet zouden verwijderen uit de combinatie dan weet binnen een paar jaar geen enkel kind dat Zwarte Piet zolang deel uitmaakte van dit feest, dus niet al te dramatisch doen. En de kreet: hij is zwart want hij komt door de schoorsteen? Ach, we hebben allang cv en de kinderen weten niet eens wat een schoorsteen is. En voor onszelf? Willen wij Zwarte Piet niet missen? Och, vanaf een jaar of 12 waren we er maar wat trots omdat we wisten dat Zwarte Piet en Sinterklaas helemaal niet bestaan, dus: waar hebben we het over? Van mij mag Piet blijven, van mij mag hij ook wel weg. Zullen we zeggen: Ieder kind mag zelf beslissen?
Reactie door olijfje3 op 04-11-2013 14:35
jpm slavernijstandpunt ok, maar waarom moeilijk doen over zwarte piet. Die enkeling die daar iets racistisch in ziet. De meeste nieuwkomers vatten het volgens mij ook niet zo op, zeker als ze zo'n kinderfeest meemakem. olijfje3
Reactie door zonnig raampje op 04-11-2013 15:04
Quote: jpm schreef op maandag 4 nov 2013, 14:11: Je kunt hier van alles van vinden, smaken verschillen. Wat ik wel serieus wil nemen is het feit dat donkere mensen in onze samenleving zeggen nog steeds last te ondervinden van de slavernij.einde Quote Worden die mensen daadwerkelijk nog steeds actief gediscrimineerd of is het zichzelf steeds het slachtofferrol aanpraten? Ik denk het laatste.
Reactie door jpm op 04-11-2013 16:59
@zonnig raampje. U 'denkt' dat donkere mensen zich een slachtofferrol aanpraten, ik weet dat dit niet zo is. Ik hoop niet over dit onderwerp een nieuwe discussie te ontlokken, dat zou onzinnig zijn.
Reactie door sjoppie op 04-11-2013 17:47
Quote: festinger schreef op donderdag 31 okt 2013, 02:56: Vindt het wel mooi dat eelco toch steeds blijft voorspellen hoe mijn gedrag hier is. En gelijk heeft ie. Wat ik bedoeld heb dat ik als klein kind sinterklaas veel enger vond. einde Quote De meesten hebben dat ook wel begrepen hoor Festinger.
Reactie door festinger op 22-11-2013 02:05
Quote: tijger1 schreef op maandag 21 okt 2013, 10:55: Kunt u dan niet beter zeggen: Weg met de Sint?einde Quote Mooie reactie en helemaal mee eens. Rare traditie handhaven met florerende voedselbanken die 500 sinterklaaspakketten gedoneerd krijgen. Van wie en waarom??????? Als aflaat of schuldgevoel? Moet denken aan Animal Farm waar varkens eigenlijk hetzelfde doen als mensen. Eerst ik.
Reactie door olijfje3 op 22-11-2013 02:25
sinterklaas is een kinderfeest waar veel gezinnen opa''s en oma's plezier aan beleven. 99 procent van de mensen associeerden het feest niet met racisme. ieder nederlands kind is er mee opgegroeid. voedselbanken bestaan helaas sinds een jaar of tien, niet eens geweest met deze vind ik vernederende ontwikkeling. Nu deze organisaties bestaan zijn gezinnen de zwaar in de shit zitten enigszins geholpen, dan hoort daar ik een sinterklaaspakket bij als dit kan wat mij betreft olijfje3
Reactie door jpm op 22-11-2013 08:49
Tsonge Olijfje3. Zo midden in de nacht zitten mijmeren, da's niet gezond joh. Maar inderdaad, vanuit de behoefte van een kind geredeneerd is het logisch dat we het kinderfeest een warm hart toedragen. Een kind hunkert naar die gezellige sfeer en niet in het minst vanwege de cadeautjes. Maar tegenwoordig is het in de meeste gezinnen een probleem om te verzinnen wat te geven, de kinderen hebben eigenlijk alles al. Vroeger kreeg je in tijden van armoe (bij ons thuis dus altijd) iets 'nuttigs'. Sokken, een nieuwe trui of zoiets. Tegenwoordig is dat minder nodig blijkbaar. Daarop floreert de middenstand. En productieland. Onzinnig veel plastic in allerlei vormen, maar vooral met allerlei onzinnige, stompzinnige piepjes, ploefjes, plafjes en nog meer onnodig lawaai, daar gaat ook niet echt iets pedagogisch vanuit. Vroeger was de bromtol het enige speelgoed dat geluid maakte, een beetje blikkerig maar het plastic had de wereld in die tijd nog niet veroverd.
Reactie door olijfje3 op 22-11-2013 10:28
ha jpm Je mag verwachten dat de soberheid deels terug zal komen Bij ons thuis werd het nuttige met het aangename verenigd. gezinsleden waren enorm creatief met gedichten en surprises. blij dat bij je is overgekomen dat ik warme herinneringen heb aan die periode. olijfje3
Reactie door hutch op 22-11-2013 10:38
Quote: jpm schreef op vrijdag 22 nov 2013, 08:49: Tsonge Olijfje3. Zo midden in de nacht zitten mijmeren, da's niet gezond joh.einde Quote Wel eens stilgestaan bij het feit dat iemand misschien wel uit een ander land, dus in een andere tijdzone zou kunnen reageren?
Reactie door olijfje3 op 22-11-2013 10:57
dank je hutch, had inderdaad gekund, maar ik ben iemand die houd van de nacht en ik heb er de mogelijkheden voor en ook gewendaan weinig slaap olijfje3.
Reactie door haarp op 22-11-2013 13:13
Sinterklaas is een kinderfeest en dat hoort zo te blijven.
Reactie door jpm op 22-11-2013 15:16
Heb als jongen van 14 bij een Moluks gezin op een raam staan bonzen en een paar wasmanden vol cadeaus (10 kinderen dus dat waren nogal wat presentjes) uit de schuur bij de achterdeur gezet. Enthousiast gegil van de kleinste kinderen werd mijn deel. Later kreeg ik de kans oom Sinterklaas te zijn, zo zittend in mijn rolstoel. Mijn secretaresse wilde wel Piet spelen. Het was bij een Fondsenwerfinstelling en daar werkten heel leuke meiden die maar wat graag bij mij op schoot kwamen om een liedje te zingen. Nooit meer zo'n leuk sinterklaasfeest meer gehad. Ik ging, enigszins beschonken, daarna naar huis. @hutch. Ja, daar had ik dus niet bij stil gestaan.
Reactie door curly op 24-11-2013 14:26
Angst voor zwarte Piet hoeft toch niet. Zijn ware gezicht zit een paar dagen verborgen onder de zwarte schmink, bovendien zijn aparte kleding accessoires komen uit de verhuur van de online feestwinkel. Maak je meer zorgen maken om de Witte kerst. Het is dan meestal steen koud. Brrrr. Dan wordt het pas echt een verkleedpartij.
Reactie door ralfie op 29-12-2013 17:19
Eigenlijk is het meer een opgeblazen onderwerp die de media heeft gecreeerd. Hoe lang vieren wij in Nederland al Sinterklaas en nooit heb ik hier iets over gehoord behalve wat kleine menigen van mensen. Momenteel heerst er weer een discussie over het geval dat de kerstman weer te wit is. Waar eindigd dit........pfffffff maak je druk om meer belangrijkere zaken (zie o.a. Syrie)
Reactie door hutch op 29-12-2013 19:25
Ach, degenen die wat te mekkeren hebben over of een fantasiepersoon te donker of te licht is, hebben niet alleen een enorm minderwaardigheidscomplex, maar schreeuwen om aandacht. Zij moeten niet de media opzoeken, maar een psycholoog raadplegen.... voor zover dat natuurlijk in de aanvullende verzekering zit. Anders beginnen ze daar weer over te mekkeren, want het aantal behandelingen (wat mogelijk) in de basisverzekering zit is m.i. niet voldoende voor die gasten. En degenen die het over discriminatie hebben, moeten eens in die landen (of Rijksdelen) gaan wonen, waar de meerderheid niet blank is. U zult er versteld van staan, wie wie discrimineert. Maar dat terzijde......
Reactie door 14peter op 29-12-2013 19:33
@Ralfie en Hutch; Ik weet niet hoe het met jullie zit hoor, maar de rest van Nederland staat op het punt de kerstboom weer naar zolder te doen...
Reactie door ralfie op 29-12-2013 19:53
Nu is het op naar de Paashaas......(hihi)
Reactie door hutch op 29-12-2013 19:53
Quote: 14peter schreef op zondag 29 dec 2013, 19:33: @Ralfie en Hutch; Ik weet niet hoe het met jullie zit hoor, maar de rest van Nederland staat op het punt de kerstboom weer naar zolder te doen...einde Quote :-)) Laten we maar wachten tot ergens in november 2014. Dan gaan we weer verder op dit forum. Gr. Hutch
Reactie door jpm op 30-12-2013 10:40
@hutch. Ik ben benieuwd of we in november 2014 nog allemaal hetzelfde standpunt hebben als nu. Wat mij betreft mogen standpunten altijd veranderen, ook het mijne. Tenslotte leer je steeds wat bij en is een veranderd inzicht vaak het gevolg van toegenomen wijsheid, of het overnemen van betere argumentatie. Niets mis mee.
Reactie door olijfje3 op 30-12-2013 12:03
er zijn net zoveel mensen die hun standpunten veranderen uit gemakzucht of populisme , of zo olijfje3
Reactie door komsja op 30-12-2013 17:08
Het sinterklaasfeest heeft helemaal niets te maken met wat JPM hier oppert. En wat anderen ook al zeggen,het Sinterklaas en Zwarte Piet feest is nu voorbij zoals ook de Kerstman met z,n kleine mensen als hulp. Op naar de Pasen met de Hazen wie weet wat dat allemaal weer teweeg gaat brengen. Laten we allemaal effe normaal doen en gewoon van alle feestdagen die we hier in Nederland hebben genieten.Er zijn (zoals ook al gezegd) ergere dingen op de wereld waar we ons druk over kunnen maken.
Reactie door komsja op 30-12-2013 17:13
Heb het over hetgeen wat JPM als laatste zei.
Reactie door jpm op 30-12-2013 18:20
Quote: olijfje3 schreef op maandag 30 dec 2013, 12:03: er zijn net zoveel mensen die hun standpunten veranderen uit gemakzucht of populisme , of zo olijfje3einde Quote Hier ben ik het helemaal mee eens, er zullen ws wel meer mensen uit gemakzucht of populair willen zijn hun standpunt veranderen, mensen die me kennen (ook hier) weten dat ik totaal niet kapot ben van wat anderen van mij vinden. Ik ben meer in de opinie over een topic van anderen geïntereesseerd dan in wat mensen van mij vinden. Met die opinies kan ik wel wat (discussiëren bijvoorbeeld). Dat ik dit leuk vind weet men ook wel van me.
Reactie door komsja op 30-12-2013 18:55
Proost,en een fijn 2014
Reactie door jpm op 31-12-2013 09:43
Proost @komsja en idem dito. Ook anderen een goede jaarwisseling, gelukkig en gezond 2014.
Reactie door redacteur op 31-12-2013 11:16
Het pietendebat sluiten we bij dezen. Volgend jaar weer verder. De redactie

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!