Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

zwart betaalde aannemer naar incassobureau! help!

Geplaatst door: saartje123 op: 14-05-2012 10:39
Hallo allemaal, Heb een probleem/vraag Wij hebben een renovatie laten doen door een aannemer. We waren een totaal bedrag 6250 (incl alles en zwart) overeengekomen en we hebben duidelijk vermeld dat we na facturatie niet accepteren. Hij zei zelf dat hij voor dat bedrag goed kon rondkomen. Vervolgens is alles klaar (met veel details niet gedaan) en krijgen we nog een nota van 1/3 het totaal bedrag! We hebben hem duidelijk verteld dat we dit niet accepteren! hij had deze kosten vtv moeten melden! Nu stuurt hij ineens nota's incl BTW! terwijl hij alles zwart wilde hebben. Tevens is hij aan het dreigen met een incassobureau! Heeft iemand een idee hoe we dit kunnen oplossen! volgens mij sta ik volledig in mijn recht! en hij moet als het goed is dingen bewijzen aan een incassobureau, willen ze de zaak aannemen (toch?) Iemand ervaring! HELP! MVG Saartje
Reactie door naitsoezn op 14-05-2012 11:01
[quote: volgens mij sta ik volledig in mijn rechteinde Quote Volgens mij kun je niet zoveel meer met het Nederlands Recht op het moment dat jij besluit de Nederlandse staat / belastingdienst op te lichten door alles zwart te laten doen. Wie z'n billen brand....
Reactie door saartje123 op 14-05-2012 11:45
ja, dat begrijp ik! we moesten alles zwart betalen (contant) en nu stuurt hij ons rekeningen en aanmaningen incl btw! dus een beetje apart! Maar ik neem aan dat hij dingen toch moet aantonen om het via een incassobureau te laten lopen! hij is een aannemer met btw nummer en kvk nummer! Wij hebben opdracht gegeven voor een klus en hij wil het zo, dat is mijn schuld niet!
Reactie door cococat op 14-05-2012 12:24
Quote: saartje123 schreef op maandag 14 mei 2012, 11:45: hij wil het zo, dat is mijn schuld niet! einde Quote Je had natuurlijk een andere aannemer kunnen inhuren, je was niet gedwongen om met hem in zee te gaan. Dus nu niet gaan zeggen; is mijn schuld niet. En nee, je staat niet volledig in je recht, je hebt iemand zwart betaald....
Reactie door ultraglide1998 op 14-05-2012 12:41
Zwart geld en belastingontduiking . Daar is Griekenland kapot aan gegaan. U probeert datzelfde voor ons land. Ik heb geen medelijden met u. Wellicht kunt u uw vraag aan de Belastingdienst voorleggen.
Reactie door aerox op 14-05-2012 13:18
De vraag is natuurlijk of de aannemer bewijs heeft. Jullie zitten er beide niet op te wachten dat dit aan de grote klok gehangen wordt. Als er iets interessant is in deze tijden voor de belastingdienst zijn het wel mensen die blijkbaar veel zwart geld hebben. Maar jullie zitten beide fout en het is een beetje vreemd dat je daar voor advies vraagt op een forum.
Reactie door eva369 op 14-05-2012 13:30
probleem is dat als aannemer bewijs heeft voor werk, maar jij niet voor betaling je misschien nog moet gaan betalen ook. misschien even langs juridisch loket?
Reactie door vladja op 14-05-2012 14:10
Als je het geld in een oude sok had liggen, heb je een probleem. Als je het geld contant hebt opgenomen in grotere opnames, kan dat een ondersteuning zijn bij de bewijslast. Zijn er getuigen van de afspraak van zwart betalen? Zijn er getuigen van 1 of meerdere keren dat het geld overhandigd is? Hoe kan de aannemer aantonen dat hij het werk gedaan heeft? En alle moraalridders over zwart betalen, nooit iets zwart betaald? Geen schoonmaakster, hulpje bij het schilderen of behangen (ook niet in natura met een kratje bier of zo) of andere "vriendendienst"? Het zwart betalen zal alleen maar toenemen als de BTW verhoogd wordt naar 21%, maar dat is een andere discussie. Vladja
Reactie door ultraglide1998 op 14-05-2012 14:14
Quote: vladja schreef op maandag 14 mei 2012, 14:10: Als je het geld in een oude sok had liggen, heb je een probleem. Als je het geld contant hebt opgenomen in grotere opnames, kan dat een ondersteuning zijn bij de bewijslast. Zijn er getuigen van de afspraak van zwart betalen? Zijn er getuigen van 1 of meerdere keren dat het geld overhandigd is? Hoe kan de aannemer aantonen dat hij het werk gedaan heeft? En alle moraalridders over zwart betalen, nooit iets zwart betaald? Geen schoonmaakster, hulpje bij het schilderen of behangen (ook niet in natura met een kratje bier of zo) of andere "vriendendienst"? Het zwart betalen zal alleen maar toenemen als de BTW verhoogd wordt naar 21%, maar dat is een andere discussie. Vladja einde Quote NEE, zwart betalen is uit den boze.
Reactie door naitsoezn op 14-05-2012 14:20
Quote: vladja schreef op maandag 14 mei 2012, 14:10: Als je het geld in een oude sok had liggen, heb je een probleem. Als je het geld contant hebt opgenomen in grotere opnames, kan dat een ondersteuning zijn bij de bewijslast. Zijn er getuigen van de afspraak van zwart betalen? Zijn er getuigen van 1 of meerdere keren dat het geld overhandigd is? Hoe kan de aannemer aantonen dat hij het werk gedaan heeft? En alle moraalridders over zwart betalen, nooit iets zwart betaald? Geen schoonmaakster, hulpje bij het schilderen of behangen (ook niet in natura met een kratje bier of zo) of andere "vriendendienst"? Het zwart betalen zal alleen maar toenemen als de BTW verhoogd wordt naar 21%, maar dat is een andere discussie. Vladja einde Quote Nee, eerlijk gezegd niet... Maar ik ben geen moraalridder wat betreft zwart betalen hoor. Moet je vooral doen als het je veel geld kan schelen. Vind alleen dat je dan niet meer kan terugvallen op de rechten alsof je een witwerker ingehuurd hebt. M.i. is het simpel: OF je kiest voor een witwerker met alle rechten en plichten voor beide partijen die daarbij horen, OF je kiest voor een zwartwerker, maar dan kies je tegelijk voor een contract op basis van goed vertrouwen en kun je niet terugvallen op wettelijk bepaalde regelingen, plichten en rechten. Maar dat is gewoon mij mening.
Reactie door jorisw op 14-05-2012 14:22
Quote: vladja schreef op maandag 14 mei 2012, 14:10: En alle moraalridders over zwart betalen, nooit iets zwart betaald? Geen schoonmaakster, hulpje bij het schilderen of behangen (ook niet in natura met een kratje bier of zo) of andere "vriendendienst"? einde Quote Dit heeft toch niks met moraalridders te maken? Wat gebeurt is mag niet, ongeacht of wij het zelf ook wel eens (of juist nooit) hebben gedaan.
Reactie door cococat op 14-05-2012 14:23
Ik ben niet tegen zwart betalen, al doe ik het zelf niet. Maar je moet dan achteraf niet gaan lopen zeuren als het fout gaat. Eigen schuld.
Reactie door jorisw op 14-05-2012 14:24
Quote: saartje123 schreef op maandag 14 mei 2012, 10:39: Heeft iemand een idee hoe we dit kunnen oplossen! volgens mij sta ik volledig in mijn recht! en hij moet als het goed is dingen bewijzen aan een incassobureau, willen ze de zaak aannemen (toch?) einde Quote Het veiligst is gewoon maar zo snel mogelijk betalen. Je recht proberen te halen is leuk maar zorgt er ook voor dat je nog veel verder het schip in gaat. Je kunt het natuurlijk voor de rechter laten komen, maar ik denk niet dat je dat wilt.
Reactie door cococat op 14-05-2012 14:27
Bewijs dat hij het werk echt verricht heeft zal hij vast wel hebben. Een aannemer maakt namelijk foto's van zijn werk.
Reactie door eva369 op 14-05-2012 15:08
staat er iets aan afspraken op papier?
Reactie door vladja op 14-05-2012 15:10
Moraalridder = iemand die veel nadruk legt op bepaald gewenst gedrag. Waarom maar snel betalen en je verlies nemen? Gaat de aannemer dan vrij uit om even dubbel te vangen? Eerst maar eens afwachten wat Saartje eventueel wel kan aantonen aan de hand van getuigen. Vladja
Reactie door empyria op 15-05-2012 10:14
Volgens mij wordt het pas zwart werk op het moment dat de aannemer besluit er geen belasting over te gaan betalen. Jammer dat u geen kwitantie heeft gevraagd van het geld dat u hem hebt overhandigd. Dat had makkelijk geregeld geweest met een handgeschreven bonnetje. Was het geld dat u de aannemer heeft overhandigd zwart geld, geld waarvan u niet kunt verantwoorden waar het vandaan komt?
Reactie door hagaman op 15-05-2012 11:14
Je kan natuurlijk ook anders gedragen :) net als hij :) neem een paar vrienden mee, rij even naar hem toe, als hij niet aannemelijk kan maken dat hij echt extra kosten heeft gemaakt, op bon papier of wat dan ook, dan krijgt ie paar klappen :) (grapje) gewoon rond de tafel gaan zitten, en proberen op normale manier op te lossen, want uiteindelijk zal het in een rechtszaak etc... belanden wat niet zijn bedoeling is denk ik. [edit redactie - off topic:
Reactie door redacteur op 15-05-2012 14:46
Een aantal off topic bijdragen is verwijderd. S.v.p. alleen reageren op het aan de orde gestelde. De redactie
Reactie door jpm op 15-05-2012 15:08
Naar mijn mening moeten we het zwartwerken niet bemoedigen. Hoeveel mensen zijn juist in de bouw niet getroffen door de malaise? Als we willen dat ze snel terugkomen in de reguliere arbeid moeten we ze niet juist laten zwartwerken. Dat is ook niet in hun belang. Ik kan me wel voorstellen dat het heel verleidelijk is, mensen hebben vaak niet zoveel geld tegenwoordig, maar mensen die opdracht geven voor zwart werk hebben dan ook (zwart) geld. Die moeten dan maar wat meer betalen. Anderzijds: als we zwart werken gaan aanpakken dan denk ik dat we onze pijlen maar eerst moeten richten op artsen die declaraties indienen van niet verrichte medische verrichtingen e.d. Deze mensen moeten worden gestopt, zij kosten ons handen vol geld. Daarna kan dan ook gekeken worden naar bouwfraude zoals al vaak is aangetoond. Ook hier gaan perverse prikkels van uit en voor je het weet denken bouwvakkers: wat mijn baas kan, frauderen, dat kan ik ook. Dan gaan ze inderdaad zwart werken, eerst in vrije tijd, later als ze zonder werk komen te zitten. Nogmaals: als iemand werkloos is en aan de bijstand geraakt dan is het alleszins begrijpelijk dat naar de oplossing zwartwerken wordt gegrepen. Maar het blijft fraude.
Reactie door burgos op 15-05-2012 19:01
In Uw recht??
Reactie door addiemen op 16-05-2012 18:23
Als ik het goed begrijp is er helemaal niets op papier gezet ? Hopelijk is de verbouwing zelf wel grotendeels naar wens verlopen. Volgens mij is zowel de rechtspositie van u als die van de aannemer niet echt sterk. Als aannemer zou ik waarschijnlijk hetzelfde handelen als ik van mening was dat ik geld van u tegoed zou hebben. Het dreigen met een incasso bureau is nog wel iets anders dan het daadwerkelijk inzetten van een incasso bureau. Uiteraard zijn hiervoor wel facturen met BTW erop nodig (logisch dus facturen met BTW, als er geen BTW op staat snapt u ook wel dat het dreigen met een incasso bureau een loos dreigement is). Als aannemer zou ik ook weten dat ik niet hard kan maken dat de facturen betaald moeten worden, dat ik aan kan tonen dat er afspraken zijn over de hoogte van de kosten. Als u bijvoorbeeld zegt dat u een deel van de werkzaamheden zelf heeft uitgevoerd dan is het maar aan de aannemer om aan te tonen dat dat niet zo is. Het beste lijkt mij daarom dat u er samen uitkomt. Wellicht wel verstandig om dan een schrijven te laten ondertekenen waarin beide partijen aangeven dat het geheel naar beider goedkeuring is afgerond (anders kan er later nog een factuur komen). Heel veel succes in ieder geval.
Reactie door abarth op 16-05-2012 19:53
Wie eist ,bewijst. Heeft de aannemer een getekende opdracht, met daarin de specificaties en kostenopgave zoals overeengekomen. Zo nee dan zal het jouw woord tegen het zijne worden.
Reactie door valerius-2 op 17-05-2012 00:42
Ja het is niet goed te praten wat die aannemer doet. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat hij de belasting wil ontduiken. Misschien dat hij nu zelf zich de das heeft omgedaan, door zo te handelen. Misschien komt de belasting nu ook eens bij hem om te vragen naar zijn boekhouding.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!