Kassa

zorgverzekering

Geplaatst door: maurik op: 09-01-2012 11:14
Dat er nog nog 55.000 mensen niet verzekerd zijn lijkt niet zo veel op de nederlandse bevolking. Maar als deze mensen dan bij een arts komen moet deze die mensen kunnen weigeren. Iedereen met een laag inkomen kan een toeslag verkrijgen die al een groot deel van de basisverzekering dekt. Een boete kan je ook weigeren te betalen, dus meteen dit bedrag voor een basisverzekering inhouden op inkomen . Ging vroeger ook van je salaris of uitkering af, dus waarom nu niet???
Reactie door renate07 op 09-01-2012 11:21
Een arts mag niet weigeren . Ook daar heeft hij een eed voor afgelegd.
Reactie door naitsoezn op 09-01-2012 11:33
Dus de volgende keer dat je een keer de maandelijkse zorgbetaling vergeet (of een paar dagen te laat hebt betaald), dan moet je maar creperen op de stoep van het ziekenhuis? Lekkere maatschappij zal dat worden.... De wanbetalers moeten gewoon aangepakt worden, desnoods door loonbeslag of korting op de uitkering, maar zorg weigeren is iets wat ik nooit in Nederland hoop mee te maken (voor wie dan ook).
Reactie door valerius-2 op 09-01-2012 12:06
TS U zou willen dat het een afval systeem wordt, geen verzekering opruimen dan maar door ze te afhaken. Dat systeem is dus wel uit de middell eeuwen.
Reactie door cococat op 09-01-2012 13:30
Ik vind het knap dat jij bij iemand in de portemonnee kan kijken. Als iemand geen zorgverzekering heeft zal hij/zij dat niet kunnen ophoesten. Misschien is het een bijstandsmoeder die de eindjes aan elkaar moet knopen en het geld gewoon niet heeft. In plaats van daar iets aan te doen heb je het idee om mensen maar te laten creperen? Leuke samenleving hebben we dan....
Reactie door loreleigil op 09-01-2012 13:49
Geloof het of niet, er zijn inderdaad mensen in Nederland die niet kunnen rondkomen en dus geen zorgpremie kunnen betalen. Er zijn zelfs mensen (daklozen bijvoorbeeld) die helemaal geen inkomen hebben. Je moet immers een vaste woon- of verblijfplaats hebben wil je een uitkering kunnen krijgen. Moeten die mensen dan maar creperen als zij ziek of gewond zijn? Zou lekker worden! Goddank hebben wij wat dat betreft een redelijk solidair systeem en daar ben ik blij om. Stel je voor, een bijstandsmoeder die dodelijk gewond is, maar niet wordt geholpen, want tja, ze heeft de premie niet betaalt! Dan heb je dus een stel wezen erbij! Ja, het is jammer dat zoveel mensen niet betalen, maar niet iedereen kan het betalen. Ik ben blij dat ik in een land woon waar de armen niet op straat liggen te creperen omdat zij geen medische hulp krijgen. Ten minste, in zo'n land woon ik nog niet.
Reactie door sonjaatje op 09-01-2012 15:13
Even voor de duidelijkheid, ik ben een bijstandsmoeder met 2 kids en ik betaal gewoon elke maand netjes mijn premie. Misschien als je meer dan 2 kids hebt dat het een probleem is, maar als je in de bijstand zit met minder dan 3 kids kun je de premie gewoon betalen. Verder ben ik ook van mening dat iedereen zorg dient te krijgen als het nodig is.
Reactie door stacey op 09-01-2012 15:23
Quote: sonjaatje schreef op maandag 9 jan 2012, 15:13: Even voor de duidelijkheid, ik ben een bijstandsmoeder met 2 kids en ik betaal gewoon elke maand netjes mijn premie. .einde Quote Dat jij het kan zegt niet dat een ander het kan............... Niet iedereen heeft dezelfde lasten............ En wellicht zijn het nog eerder de werkenden die hier betalingsprobleem hebben dan mensen met een uitkering in dit geval.........want die krijgen veelal geen zorgtoeslag of kwijtscheldingen of een goedkope gemeentepolis.......... Na een bepaalde leeftijd gaat er ook voor sommige aanvullende verzekering premie geheven worden voor kinderen dus stijgen de kosten nog meer.
Reactie door cococat op 09-01-2012 16:05
Quote: sonjaatje schreef op maandag 9 jan 2012, 15:13: Even voor de duidelijkheid, ik ben een bijstandsmoeder met 2 kids en ik betaal gewoon elke maand netjes mijn premie. .einde Quote Wat een belachelijke opmerking. Toch knap hoor dat sommige mensen hier de gave hebben om bij een ander in de portemonnee te kunnen kijken. Iedere situatie is toch anders. Ik heb gelukkig een goede baan, een heel goed salaris maar kan wel begrijpen dat grote gezinnen die samen moeten rondkomen met hetzelfde inkomen als ik in mijn eentje, het moeilijk hebben en geen zorgverzekering kunnen betalen.
Reactie door sonjaatje op 09-01-2012 17:04
In een normale uitkeringssituatie zoals door mij geschetst is de premie van ongeveer 27 euro per maand gewoon te betalen. Bijstand is geen vetpot maar dat is algemeen bekend.
Reactie door renate07 op 09-01-2012 17:14
Sonja, maar dan heb jij alleen een basisverzekering en geen aanvullende verzekering?
Reactie door stacey op 09-01-2012 17:15
Quote: sonjaatje schreef op maandag 9 jan 2012, 17:04: In een normale uitkeringssituatie zoals door mij geschetst is de premie van ongeveer 27 euro per maand gewoon te betalen. Bijstand is geen vetpot maar dat is algemeen bekend.einde Quote 27 euro zou ik ook wel kunnen en willen betalen............. Maar beetje polis is al zo`n 100 euro Per persoon en voor iemand die geen zorgtoeslag krijgt en niet zo`n hoog loon heeft en alleen z`n gezin onderhoud is dat een stevige aanslag van min. 2x 100 en 2x eigen risco........... En bijstand is geen vetpot ............nou werken tegen laag loon tegenwoordig ook niet meer, dan kun je nog beter in de bijstand zitten tegenwoordig want dan kom je nog wel voor van allerlei toeslagen en kwijtscheldingen in aanmerking en heb je nog de hele dag de tijd voor jezelf of een werkhuisje........... Het zijn tegenwoordig de hardwerkende mensen die in de problemen komen en niet voor `hulp` in aanmerking komen.
Reactie door sonjaatje op 09-01-2012 17:25
Als je bijstand hebt krijg je altijd zorgtoeslag. (haak in op voorgaande reacties). @renate07, Neem aan dat het topic ook gaat over alleen de basis.
Reactie door valerius-2 op 09-01-2012 17:41
De laatste berichten hier over spreken dat het via verscillend manieren toch via inhoudingen op loon en uitkeringen op gang word gezet, maar even afwachten hoe dat verder gaat.
Reactie door pauls0 op 09-01-2012 17:50
Het bewijst weer opnieuw, dat met dit nieuwe zorgstelsel steeds meer mensen buiten de boot vallen. Meeste van de 55000 mensen, kunnen het daadwerkelijk niet betalen. Het vreemdste wat ik hiervan vind is, dat deze mensen, die het niet kunnen betalen, gestraft worden met hoge boetes. Ik weet het niet, maar volgens mij kun je beter vliegen vangen met honing, dan met azijn. Het zal wel aan mij liggen, maar is het niet verstandiger om zulke mensen beter te helpen, zodat zij ook alsnog mee betalen aan dit zorgstelsel. Met boetes opleggen komen diegene nog verder in de schulden... Of ben ik zo gek...
Reactie door sonjaatje op 09-01-2012 17:53
Ik ben het met Pauls eens dat de boetes nergens op slaan. Beter wordt per geval bekeken wat er aan de hand is en eventueel moet de premie gelijk ingehouden worden van loon of uitkering.
Reactie door cococat op 09-01-2012 20:33
Quote: sonjaatje schreef op maandag 9 jan 2012, 17:04: Bijstand is geen vetpot maar dat is algemeen bekend.einde Quote Blijkbaar wél dus... Er zijn mensen die het minimum loon verdienen, is ook geen vetpot en zij betalen dus wel de volle mep qua zorgverzekering, en zij krijgen ook geen kortingen die iemand in de bijstand wel krijgt, zoals gratis krant of internet e.d. Ik kan me eigenlijk ook heel goed voorstellen dat mensen in de bijstand niet meer willen gaan werken, zeker niet voor een minimum loon want dan gaan ze er op achteruit. Is een verkeerde mentaliteit, maar ik begrijp het wel.
Reactie door loreleigil op 09-01-2012 23:12
Quote: cococat schreef op maandag 9 jan 2012, 20:33: Quote: sonjaatje schreef op maandag 9 jan 2012, 17:04: Bijstand is geen vetpot maar dat is algemeen bekend.einde Quote Blijkbaar wél dus... Er zijn mensen die het minimum loon verdienen, is ook geen vetpot en zij betalen dus wel de volle mep qua zorgverzekering, en zij krijgen ook geen kortingen die iemand in de bijstand wel krijgt, zoals gratis krant of internet e.d. Ik kan me eigenlijk ook heel goed voorstellen dat mensen in de bijstand niet meer willen gaan werken, zeker niet voor een minimum loon want dan gaan ze er op achteruit. Is een verkeerde mentaliteit, maar ik begrijp het wel.einde Quote Mensen met minimumloon kunnen zeker wel zorgtoeslag krijgen. Zelfs mijn moeder, die echt boven minimumloon zit, krijgt dit. Ook ken ik in mijn omgeving geen gemeente die mensen een gratis krant of internet geeft, dit zit immers berekend in de uitkering. Kijk maar eens op de site van het Nibud. Overigens vind ik u nog al makkelijk praten over mensen met een uitkering. Tijd hebben voor jezelf of een werkhuisje. Dus iemand in de bijstand zit of de hele dag op zijn reet of werkt zwart bij? Beetje domme opmerking!
Reactie door loreleigil op 09-01-2012 23:14
@cocokat met excuses, die ongefundeerde opmerking kwam van Stacey, niet van u. Sorry! (WANNEER KUNNEN WE NOU EENS ONZE EIGEN BERICHTEN BEWERKEN? DAN HAD IK HET GEWOON AANGEPAST!)
Reactie door cococat op 09-01-2012 23:33
Quote: loreleigil schreef op maandag 9 jan 2012, 23:14: @cocokat met excuses, die ongefundeerde opmerking kwam van Stacey, niet van u. Sorry! (WANNEER KUNNEN WE NOU EENS ONZE EIGEN BERICHTEN BEWERKEN? DAN HAD IK HET GEWOON AANGEPAST!)einde Quote Ik dacht al; ik heb het woord zwart werken niet helemaal gebruikt. Berichten aanpassen en bewerken zou inderdaad wel handig zijn. Kan op andere fora wel....
Reactie door cococat op 09-01-2012 23:37
Ik heb overigens een buurvrouw die in de bijstand zit en als extraatje kon kiezen uit gratis internet of een krantenabonnement. Wordt niet verekend met haar uitkering.
Reactie door pauls0 op 10-01-2012 00:22
Volgens ging het over de zorgverzekering. Het feit dat 55000 mensen niet hun zorgverzekering betalen. Mijn stelling was, dat de meeste mensen van de 55000 zijn niet in staat om hun zorgverzekering kunnen betalen.. Dit treft niet alleen maar mensen met een uitkering of in de bijstand zitten.. Uit de reactie's proef ik dat het niet om de zorgverzekering gaat, maar de zwaksten van onze samenleving flink op de korrel genomen wordt. Het is allemaal zo makkelijk oordelen over een ander, alsof zij zelf schuldig zijn dat mensen in de bijstand komen, en vervolgens op rozen gedragen worden.. De wet schrijft voor, degene die geen zorgverzekering betaald (omdat het verplicht is) wordt getrakteerd met flinke hoge boetes. De allerzwaksten komen met dit beleid, krijgen alleen maar nog hardere klappen. Daarna wordt een beslag gelegd op het inkomen, zodat deze mensen met nog minder geld rond moeten komen.. Zorgverzekering is een last voor iedereen, en moet betaald worden door iedereen, maar de zwaksten moeten geholpen worden, zodat zij ook de mogelijkheid krijgen om te kunnen betalen. Zo blijft ook de zorg betaalbaar.
Reactie door eva369 op 10-01-2012 08:57
een arts helpt trouwens altijd in noodgevallen. hebben ze een eed voor afgelegd. maar alleen tot iemand een beetje is opgelapt.
Reactie door cococat op 10-01-2012 11:51
Quote: paul s schreef op dinsdag 10 jan 2012, 00:22: De allerzwaksten komen met dit beleid, krijgen alleen maar nog hardere klappen. Daarna wordt een beslag gelegd op het inkomen, zodat deze mensen met nog minder geld rond moeten komen.. Zorgverzekering is een last voor iedereen, en moet betaald worden door iedereen, maar de zwaksten moeten geholpen worden, zodat zij ook de mogelijkheid krijgen om te kunnen betalen. Zo blijft ook de zorg betaalbaar.einde Quote Uit onderzoek blijkt dat de "allerzwaksten" wél voor dit kabinet hebben gestemd, VVD maar meestal PVV. Beetje dom dan, hè.
Reactie door maurik op 10-01-2012 12:04
de hele discussie gaat er nu over dat veelal mensen met minimum inkomen degene schijnen te zijn die geen ziektekostenpremie betalen. Ik heb alleen AOW en alle vaste lasten worden automatisch betaald iedere maand, kan je niet "per ongeluk"je premie vergeten te betalen.. Van het magere beetje dat overblijft moet ik dan zien rond te komen. ik zou wel eens willen weten tot welke inkomens groepen deze wanbetalers behoren. Zijn dat de daklozen, de bijstand gerechtigden, of mensen met een dik inkomen. In ieder geval niet degene die nu allemaal reageren, jullie betalen allemaal netjes je premies;-)) jhouwen zo:-)
Reactie door cococat op 10-01-2012 12:42
Wanbetalers heb je volgens mij in alle lagen van de bevolking.
Reactie door eenigma op 10-01-2012 12:42
Quote: maurik schreef op maandag 9 jan 2012, 11:14: Dat er nog nog 55.000 mensen niet verzekerd zijn lijkt niet zo veel op de nederlandse bevolking. Maar als deze mensen dan bij een arts komen moet deze die mensen kunnen weigeren. Iedereen met een laag inkomen kan een toeslag verkrijgen die al een groot deel van de basisverzekering dekt. Een boete kan je ook weigeren te betalen, dus meteen dit bedrag voor een basisverzekering inhouden op inkomen . Ging vroeger ook van je salaris of uitkering af, dus waarom nu niet??? einde Quote De discussie over het inhouden van de verzekering en toeslagen op je inkomen hebben we net uitgebreid gevoerd op huursubsidie direct naar verhuurder dus daar laat ik dat gedeelte van je vraagstelling bij ;-) Je idee dat mensen die niet verzekerd zijn dan ook maar geweigerd moeten worden voor behandeling door artsen vind ik simpel gezegd getuigen van een a-sociaal en wel heel ver doorgevoerd "ieder voor zich en God voor ons allen" mentaliteit. Een kind van ouders die niet verzekerd zijn moet je dan ook maar laten creperen en verrekken? Die is dan immers ook niet verzekerd en zo een regel geld dan voor alle niet-verzekerden, je kan dan geen onderscheid maken want niet verzekerd is dus geen behandeling. In vroeger tijden was dit heel normaal, wie arm was en geen geld had kon creperen, veel pijn lijden en vroeg dood gaan omdat alleen die het betalen konden medische hulp kregen. Nog niet zo lang geleden had je een klasse systeem waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen fondspatiënten en particulieren, de laatste hadden hoge(re) inkomens en kregen een luxe kamer in het ziekenhuis en de beste zorg en voorzieningen. Gelukkig zijn we inmiddels zo beschaafd geworden dat we groepen mensen in onze samenleving niet meer als een minderwaardig soort beschouwen die je moet uitsluiten of buitensluiten van hetgeen je voor jezelf wel verwacht te ontvangen aan medische zorg. Het is idioot en getuigt van een gebrek aan realiteitszin om mensen die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn hun ziektekostenverzekering te betalen ook nog eens zwaar te gaan beboeten omdat ze die boete ook niet kunnen betalen en je hun financiële problemen dus alleen maar vergroot met zo een maatregel. Het is wel zo dat als iemand zijn ziektekostenverzekering niet betaald, dit als een signaal opgevat kan worden dat er problemen zijn en de hulpverlening eerder in kan springen om te zien of er hulp geboden kan en/of moet worden. huursubsidie direct naar verhuurder
Reactie door pauls0 op 10-01-2012 12:55
hallo cococat, Het zou leuker zijn in dit forum, om antwoord te geven, hoe u er overdenkt wat met de wanbetalers in de zorg moet gebeuren. Het heeft totaal niets met politiek te maken, over het kiesgedrag van mensen. Als u beetje bekend bent in de politiek, dan is VVD zekers niet de politieke partij voor de zwaksten, en de PVV zijn populisten, die met alle winden meevaren. Deze politieke partij wordt gekozen om andere dingen, veelal over het beleid van de buitenlanders, daarnaast heeft deze partij geen echte programma, waarvoor zij staan.. In het algemeen is bekend, dat elke politieke partij, altijd haar verkiezingsprogramma breekt, en uiteindelijk haar eigen weg vaart, tot aan de volgende verkiezing... Om terug te komen op het onderwerp: Ik denk dat niemand om gevraagd heeft, met deze zwakke constructie van dit steeds duurder wordende zorgstelsel.. Omdat nu steeds meer mensen, ook met hogere inkomens, kunnen financieel de touwtjes niet aan elkaar knopen, zodat zij niet meer de zorgverzekering kunnen betalen. Door deze mensen te straffen, zullen zij, naar mijn idee niet sneller een zorgverzekering afsluiten. Beslag leggen op salaris, waar al niets te halen valt, dat is iets wat ik mij afvraag?? Met boetes straffen en beslag leggen op salaris werkt alleen maar op de principiële weigeraars.
Reactie door eenigma op 10-01-2012 13:54
Quote: eva369 schreef op dinsdag 10 jan 2012, 08:57: een arts helpt trouwens altijd in noodgevallen. hebben ze een eed voor afgelegd. maar alleen tot iemand een beetje is opgelapt.einde Quote Dat beetje opgelapt is een heel rekbaar begrip hoor, de arts bepaald wanneer hij vind dat de noodzakelijke medische hulp is gegeven aan een onverzekerde. Onverzekerden zijn te verdelen in verschillende groepen: • Bewuste keuze ( rijken & principiëlen ) • Ex-gedetineerden • Wanbetalers – Mensen in de bijstand – Minimum inkomens – Kwetsbaren; dak- thuis en adres lozen,verslaafden en psychiatrische patiënten. Artsen en andere medische hulpverleners hebben een zorgplicht: WvS Artikel 255 & artikel 450: Waarin (kort gezegd) diegene strafbaar wordt gesteld door wiens nalaten iemand in een hulpeloze toestand geraakt. Artikel 47 BIG: Verplicht de hulpverlener om iemand die in nood verkeert hulp te bieden. De regering benadrukt dat deze plicht voor zowel de overheid als de particulier geldt, ook als daar geen financiële vergoeding tegenover zou staan. Onverplicht heeft de overheid twee maatregelen genomen om de medisch noodzakelijke zorg te waarborgen en de kosten hiervan niet onevenredig ten laste van de zorgverleners te laten komen. (Koppelingsfonds & Deb DUB) Bron: [url=http://www.nvag.nl/afbeeldingen/StukkenVereniging/Themamiddagen/200804%20OnverzekerdenJoostdenOtter.pdf: Wie zijn onverzekerden en wat is hun recht op zorg door dr. Joost den Otter[/url:
Reactie door sonjaatje op 10-01-2012 14:03
Het moet voor de ziektekostenverzekeraar mogelijk zijn om eerder aan de bel te trekken bij werkgever of uitkeringsinstantie. Nu wordt er pas actie ondernomen als men 6 maanden(!) achterstand heeft en dan gooien ze er ook nog een boete bovenop. Dat is achter de feiten aanlopen.
Reactie door cococat op 10-01-2012 15:32
Quote: paul s schreef op dinsdag 10 jan 2012, 12:55: hallo cococat, . Als u beetje bekend bent in de politiek, dan is VVD zekers niet de politieke partij voor de zwaksten, en de PVV zijn populisten, die met alle winden meevaren einde Quote Ik ben heel bekend met politieke partijen. Ik weet uit onderzoek ook dat veel van de allerzwaksten juist op de PVV en VVD hebben gestemd om het item 'buitenlanders'. En nu zitten diezelfde één issue-stemmers dus met de financiele gebakken peren van dit kabinet.
Reactie door loreleigil op 10-01-2012 17:32
Quote: cococat schreef op dinsdag 10 jan 2012, 15:32: Quote: paul s schreef op dinsdag 10 jan 2012, 12:55: hallo cococat, . Als u beetje bekend bent in de politiek, dan is VVD zekers niet de politieke partij voor de zwaksten, en de PVV zijn populisten, die met alle winden meevaren einde Quote Ik ben heel bekend met politieke partijen. Ik weet uit onderzoek ook dat veel van de allerzwaksten juist op de PVV en VVD hebben gestemd om het item 'buitenlanders'. En nu zitten diezelfde één issue-stemmers dus met de financiele gebakken peren van dit kabinet.einde Quote En de mensen die wèl hebben nagedacht ook.... (sorry, kon het niet laten) ;-)
Reactie door atenias op 10-01-2012 18:33
Ik ontvang meer zorgtoeslag dan dat ik betaal aan mijn zorgverzekering (wel hoogste eigen risico). Het kan dus wel. Ben student en heb een bijbaantje.
Reactie door stacey op 10-01-2012 21:44
Quote: loreleigil schreef op maandag 9 jan 2012, 23:12: Overigens vind ik u nog al makkelijk praten over mensen met een uitkering. Tijd hebben voor jezelf of een werkhuisje. Dus iemand in de bijstand zit of de hele dag op zijn reet of werkt zwart bij? Beetje domme opmerking!einde Quote Zeker geen domme opmerking en ook geen ongefundeerde........ maar eigen ervaringen. Ik zeg ook niet dat iedereen uit z`n neus peutert, ken mensen die vrijwilligers werk doen maar ook die druk zijn met een werkhuis erbij en winkelen........ En met minimumloon zou je wel (lagere) toeslag kunnen krijgen maar dat is niet altijd het geval Daar zat ik altijd net een euro boven met loon en gedeeltelijk wao ..... Ik verdiende net `teveel` voor toeslagen en kwijtschelding of `subsidies`, dus betaalde overal volle pond voor en voor sport voor kind, bijdrage kinderopvang, gemeentebelasting, waterschapsbelasting en daarvoor rende ik hele dag achter werkgever, kind en mezelf aan........... Vriendin in de bijstand kreeg `sociaal/culturele` bijdrage voor sport en uitje voor kind, `langdurigheidstoeslag` en nieuwe wasmachine van bijzondere bijstand en toeslagen en kwijtscheldingen......... En die had vaak nog energie om in het weekend eens gezellig uit te gaan aan het eind van de week...... Per saldo op jaarbasis was ik hard werkend slechter af dan zij met bijstand.......... Lijkt wel beetje omgekeerde wereld, ik werk liever dan dat ik thuis zit daar niet van, maar als je na een week rennen halfdood op de bank stort dan vraag je je wel eens af `waar doe ik het eigenlijk allemaal voor...` want geld voor extra`s of wat leuks en tijd voor jezelf blijft er zo niet echt over om nog maar niet te spreken over het gebrek aan energie als er wel eens tijd of wat geld zou zijn om nog iets te doen.........
Reactie door pauls0 op 10-01-2012 23:18
Hallo cococat, Kennelijk kun u het onderwerp "politiek" blijkbaar maar niet loslaten. Ik ga hierop verder niet meer in, het heeft totaal niets met dit onderwerp te maken, tevens dat u ook geen antwoord geeft, dat steeds meer mensen zijn/haar zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Ik wil weleens graag willen weten, wat uw mening daarover is???

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!