Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorg instelling draait door ...

Geplaatst door: dirq op: 26-01-2010 08:24
Mijn zoon heeft een lichte verstandelijke beperking en volgt dagbesteding bij een zorg instelling . Hij is 19 jaar maar heeft volgens onderzoek dat niveau nog lang niet bereikt . Tijdens puberteitsproblemen (spijbelen en zo) werd eens geopperd dat hij misschien op kamers zou kunnen , ik stond met mijn oren te klapperen, een jongen van (toen) 17 met een verstandelijke beperking op zich zelf laten wonen is te gek voor woorden , en ik heb uitdrukkelijk gezegd dat ik niet wilde dat dit ook maar ter sprake zou komen zonder mij eerst in kennis te stellen .. Enige weken geleden hoorde ik van een ander dat de zorg instelling al een tijdje mijn zoon "lekker aan het maken was" voor een appartement bij heb in de buurt .. Ik heb hen hier op aangesproken maar ik krijg dan te horen :mijn zoon is inmiddels volwassen .. Ik hoor allemaal geklets dat ze het beste voor hebben met mijn zoon maar ik twijfel daar zeer aan , ik denk meer dat ze daar aan het doordraaien zijn... Een jongen met een ontwikkelingsniveau van een jaar of 13 ga je niet het volwassen leven in schoppen .. Deze zorg verstrekker doet nu van alles achter mijn rug om en ik wil dat daar een eind aan komt .. Is hier wat tegen te doen ? Ik heb een verstandelijk gehandicapte broer waar ik de wettelijke vertegenwoordiging van heb , zou ik dit ook voor mijn zoon kunnen krijgen zodat ik dit kan tegen houden ? Wat zijn de mogelijkheden die de wetgever mij hier voor kan bieden ??
Reactie door tdehond op 26-01-2010 09:05
Afhankelijk van de ernst van zijn handicap zou u hem onder toezicht kunnen laten plaatsen. De beste mogelijkheid om hem tegen de plannen v.d. instelling te beschermen is onder curatele plaatsing. Dit moet via de rechter geregeld worden. Ik heb een geestelijk gehandicapt familielid die met hulp zelfstandig woont. Zie b.v. hier U zou kunnen voorstellen dat u eerst wilt weten hoe hij functioneert binnen een woongroep met in eerste instantie veel begeleiding. Gaat dit goed, kan hij doorstromen naar een groep met minder begeleiding. Gaat dit goed dan kan zelfstandig wonen met begeleiding overwogen worden. Dit is het traject wat mijn familielid doorlopen heeft.hier
Reactie door tdehond op 26-01-2010 09:09
Voor informatie over curatele, onder bewind en mentorschap o.a. hierhier
Reactie door dirq op 26-01-2010 11:38
Quote: tdehond schreef op dinsdag 26 jan 2010, 09:09: Voor informatie over curatele, onder bewind en mentorschap o.a. hiereinde Quote Ik ga daar zeker kijken , waar het mij om gaat is dat zonder te vragen zonder mij er in te kennen dat zorg bedrijf bezig is dingen te doen waar ik het niet mee eens ben , en ik wil dat die mensen daar mee stoppen, en ik wil weten wat voor rechtsmiddelen ik daar voor kan gebruiken .. Natuurlijk wil ik dat hij uit eindelijk zijn eigen plaats krijgt, alleen : het is er gewoon te vroeg voor ik wil gewoon dat hij nog een tijdje de kans krijgt om zonder zorgen kind te zijn voor hij de wereld in word gegooid ..
Reactie door tdehond op 26-01-2010 11:51
Het rechtsmiddel blijft toch onder curatele stelling. Dan kan uw zoon niet meer zonder dat u er toestemming voor geeft, zelfstandig gaan wonen. Ik vind dat wel een erg zwaar middel, maar dat terzijde. Ik ben het met u eens dat een jongen die naar dagbesteding gaat ( i.p.v. een baan bij combiwerk of begeleid werk bij een reguliere werkgever) aanpraten dat hij zelfstandig zou kunnen gaan wonen, geen goed idee is. Ik vraag me dan ook af wat het niveau van de begeleiders op de groep is. :) U zou eens kunnen gaan praten met de leiding van dit bedrijf en/of de maatschappelijk werkster om nog eens duidelijk te maken bent dat u van deze initiatieven niet gediend bent. Geeft aan dat u niet wilt dat op dit moment uw zoon uit huis gaat, omdat hij daar nog niet aan toe is. Tegen de tijd dat hij daar aan toe is dan wilt u dat dit zorgvuldig opgebouwd wordt, zoals b.v. in mijn praktijk voorbeeld beschreven is. Laat hem t.z.t. eerst goed testen op m.n. zijn zelfredzaamheid ( kan hij een beetje rekenen, lezen, zich zelf verzorgen, huis bijhouden etc) voordat bepaald kan worden of hij naar een gezinsvervangend tehuis, begeleid kamer wonen of begeleid in een zelfstandige wooneenheid kan wonen.
Reactie door dirq op 26-01-2010 12:23
Quote: tdehond schreef op dinsdag 26 jan 2010, 11:51: Het rechtsmiddel blijft toch onder curatele stelling. Dan kan uw zoon niet meer zonder dat u er toestemming voor geeft, zelfstandig gaan wonen. Ik vind dat wel een erg zwaar middel, maar dat terzijde. Ik ben het met u eens dat een jongen die naar dagbesteding gaat ( i.p.v. een baan bij combiwerk of begeleid werk bij een reguliere werkgever) aanpraten dat hij zelfstandig zou kunnen gaan wonen, geen goed idee is. Ik vraag me dan ook af wat het niveau van de begeleiders op de groep is. :) U zou eens kunnen gaan praten met de leiding van dit bedrijf en/of de maatschappelijk werkster om nog eens duidelijk te maken bent dat u van deze initiatieven niet gediend bent. Geeft aan dat u niet wilt dat op dit moment uw zoon uit huis gaat, omdat hij daar nog niet aan toe is. Tegen de tijd dat hij daar aan toe is dan wilt u dat dit zorgvuldig opgebouwd wordt, zoals b.v. in mijn praktijk voorbeeld beschreven is. Laat hem t.z.t. eerst goed testen op m.n. zijn zelfredzaamheid ( kan hij een beetje rekenen, lezen, zich zelf verzorgen, huis bijhouden etc) voordat bepaald kan worden of hij naar een gezinsvervangend tehuis, begeleid kamer wonen of begeleid in een zelfstandige wooneenheid kan wonen. einde Quote Ik weet dat onder curatele stellen en zwaar middel is ,maar ik heb al meerder malen met die zorg instelling gesproken dat ze er mee moeten stoppen maar ze blijven gewoon achter mijn rug om door gaan, er wordt niet geluisterd..
Reactie door tdehond op 26-01-2010 12:34
Dan kunt u ook overwegen of hij ergens anders zijn dagbesteding kan doen. Dit is w.s. moeilijk te verwezenlijken. Of toch onder curatele stellen of een lichtere vorm van toezicht, waarbij expliciet geregeld wordt dat hij alleen met uw toestemming uit huis kan gaan wonen. Ik denk nog aan een mogelijkheid: is er een oudercommissie verbonden aan deze instelling of beter, een officiële klachtenprocedure waar u terecht kan? Voorbeeld van zomaar een[url=http://www.sheerenloo.nl/hulp/werk/Klachtenprocedure/default.aspx: klachten procedure [/url:
Reactie door dirq op 26-01-2010 13:04
Quote: tdehond schreef op dinsdag 26 jan 2010, 12:34: Dan kunt u ook overwegen of hij ergens anders zijn dagbesteding kan doen. Dit is w.s. moeilijk te verwezenlijken. Of toch onder curatele stellen of een lichtere vorm van toezicht, waarbij expliciet geregeld wordt dat hij alleen met uw toestemming uit huis kan gaan wonen. Ik denk nog aan een mogelijkheid: is er een oudercommissie verbonden aan deze instelling of beter, een officiële klachtenprocedure waar u terecht kan? Voorbeeld van zomaar een[url=http://www.sheerenloo.nl/hulp/werk/Klachtenprocedure/default.aspx: klachten procedure [/url: einde Quote Ik weet helemaal niets van deze dingen , ik was eerst heel blij met hun hulp maar ik begin steeds meer te twijfelen .. Zij zijn aangenomen om te helpen en moelijke dingen over te nemen , maar niet om eigenmachtig te gaan handelen .. Ik wil gewoon een stok achter de deur hebben om mijn standpunt duidelijk te maken op een manier dat ze ook gaan luisteren. En dan helpt het om mijn rechten en mogelijkheden te kennen , en ik heb al nuttige informatie gekregen waarvoor mijn dank
Reactie door dirq op 26-01-2010 13:12
Ik wil nog even duidelijk maken dat ik geen macht wil misbruiken, Ik wil alleen de mogelijkheid om te kunnen ingrijpen als het verkeerd kan gaan en hij dreigt in de mangel van instanties en zogenaamd bezorgde hulp verleners te komen .. Er is er maar één die zich oprecht zorgen maakt en dat ben ik , zijn vader ..
Reactie door tdehond op 26-01-2010 13:42
Ik heb alle begrip voor uw situatie. Het is jammer dat de instelling uw mening in deze niet respecteert en een paar jaar wacht voor op een goede manier te gaan kijken welke vorm van wonen voor uw zoon geschikt is. Gelukkig is bij mijn familielid alles in overleg met zijn ouders gedaan. Hij is nu ruim 30, woont zelfstandig met begeleiding en heeft een vriendin.
Reactie door tdehond op 26-01-2010 13:45
oops, en een paar jaar wacht moet zijn en NIET een paar jaar wacht In blijde afwachting v.d. editknop.
Reactie door wimdeetman op 12-03-2010 18:17
Het beste middel is curator worden!Ga naar een rechtbank bij u in de buurt en vraag informatie aan!Als u meerdere familieleden heeft,praat/overleg met hen over deze kwestie en vraag of zij u steunen in deze .Als uw zoon wilsonbekwaam is , is er m.i. geen belemmering om naar de rechter te gaan en te vragen naar de mogelijkheden voor curatorschap van uw zoon. Niet bang zijn.Gewoon doen!
Reactie door moeder56 op 12-03-2010 19:45
Quote: dirq schreef op dinsdag 26 jan 2010, 13:12: Ik wil nog even duidelijk maken dat ik geen macht wil misbruiken, Ik wil alleen de mogelijkheid om te kunnen ingrijpen als het verkeerd kan gaan en hij dreigt in de mangel van instanties en zogenaamd bezorgde hulp verleners te komen .. Er is er maar één die zich oprecht zorgen maakt en dat ben ik , zijn vader ..einde Quote En gelijk heeft u, u kunt als beste beoordelen of uw zoon zelfstandig kan wonen. Hij zou heel eenzaam kunnen worden. Uit eigen ervaring met een schoonzusje weet ik dat de hulpverlening soms een bord voor de kop heeft.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!