Kassa

Water in de ham

Geplaatst door: mc-cage op: 27-12-2013 11:22
Toen ik laatst een pakje ham (gekookte ham, van Albert Heijn) openmaakte, vond ik die nogal kledderig. Daarna ben ik maar eens op de etikettering gaan letten. Tot mijn verbazing bleken er grote verschillen te bestaan in de percentages varkensvlees die daarop vermeld worden. Er is ham waarop een percentage vermeld wordt van 70%, 80%, 90% en meer. De rest is water en zout. Het is dus zeer de moeite waard om op de ingrediëntendeclaraties te kijken. Ik vond op die manier ook ham met een percentage van 96%. Die beviel mij goed en zo hoort het natuurlijk ook te zijn. Helaas tref ik deze goede ham de laatste weken niet meer aan in de koelkasten van AH; het lijkt erop dat ze die uit de schappen hebben gehaald. Ik moet nog eens kijken hoe dat bij andere supers is geregeld. Overigens heeft AH ook nog een positieve manier gevonden om deze minderwaardige waterham aan te prijzen: Pas op voor de 'Sappige Ham'! Op het 'goedkope' Basic merk staat de declaratie trouwens al helemaal niet meer! Hierbij een paar plaatjes van de Gerookte Slagersachterham die dus voor 96% echt is (was).Gerookte Slagersachterham
Reactie door gerboe op 27-12-2013 12:01
Dat gebeurt met heel veel producten. Kijk ook eens op de etiketten van kipfilet, gerookte zalm, garnalen etc. Met als enig doel om een hoger gewicht te krijgen en het product duurder te kunnen verkopen. Niet alleen slecht voor je portemonnee maar ook voor de kwaliteit van het product. Vooral producten die met al dat water ingevroren en daarna ontdooid worden gaan hard achteruit.
Reactie door tijger1 op 27-12-2013 13:07
Ga eens naar een slager en laat het afsnijden.
Reactie door valerius-2 op 27-12-2013 14:43
Standaard zit er natuurlijk al veel vocht in het vlees.
Reactie door flessebon op 29-12-2013 09:42
In een mens zit standaard ook veel water, maar het is er niet in gespoten om extra te verdienen of om de boel voor het lapje te houden.
Reactie door diumenge op 29-12-2013 10:14
Yorkham van de Hoogvliet is 99% (volgens het etiket).
Reactie door mc-cage op 03-01-2014 10:24
Beste mensen, dat er water in veel producten wordt gestopt is ook voor mij niet nieuw. Maar het heeft niet zoveel zin om alleen maar te klagen dat wij als consumenten vaak voor het lapje worden gehouden; het heeft veel meer zin om te letten op wat we kopen. Je kunt ook nog wel goede dingen vinden in de supermarkt. In mijn buurt is gewoon geen slager meer, maar als ik er een tegenkom, zal ik eens een onsje of wat laten afsnijden. De tip over de Yorkham van de Hoogvliet vind ik een goede. Gelukkig vond ik ook bij AH weer de ham 96% waarover ik schreef; hij is dus niet uit het schap verdwenen. Daar was ik eerlijk gezegd wel bang voor.
Reactie door olijfje3 op 03-01-2014 17:49
tegenwoordig eet ik zelden varensvlees, vind het niet lekker meer, varkensvlees bevat meer bacterien dan ander vlees. runderrookvlees is misschien en goed alternatiefbv met rrn gekookt ei er op olijfje3

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!