Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat mag je verwachten van een weerstation?

Geplaatst door: i-am-will op: 11-04-2011 19:16
Wat mag je verwachten van de correctheid die een weerstation meet? Zo heb ik zelf een Oregon Scientific weerstation, maar die wijkt best wat af van andere metingen. De importeur geeft aan dat zij een 'betrouwbaarheid van 75% op de metingen garanderen'. Dat komt aldus hun support neer op 'een verschil in 1.5 graad en in vochtigheid 10%' als tolerantie. Persoonlijk vind ik dat best veel afwijking. 20 graden of 21.5... dat merk je. Hoe denken jullie hierover?
Reactie door conny2 op 11-04-2011 19:42
Zo`n ding moet natuurlijk wel nauwkeurig en goed afleesbaar zijn, wat heb je er anders aan? Vind de meeste van dat soort apparaten een te rommelige display hebben en heb er daarom nog geen weerstation gekocht.
Reactie door rjw op 11-04-2011 20:29
Jouw weerstation is geen wetenschappelijk instrument, dus een afwijking van 1,5 graad zou best kunnen. Wat belangrijker is, is dat de afwijking constant en reproduceerbaar. Dus als er vandaag 20 graden staat, dan moet dat er volgende week bij eenzelfde temperatuur ook staan. Of het daadwerkelijk die temperatuur is maakt niet zo uit. Je ziet overigens ook betaalbare weerstations die een nauwkeurigheid van 0,1graad claimen, maar daar wordt nauwkeurigheid verward met de resolutie van de aanduiding. Bij dit soort apparaten moet je eigenlijk geen waardes achtter de komma weergeven.
Reactie door read op 12-04-2011 11:49
i-am-will Op basis van welke informatie heb je het produkt gekocht? Als er bijvoorbeeld op de verpakking of in de advertentie heeft gestaan "zeer nauwkeurig", dan mag je als leek verwachten dat de nauwkeurigheid in tienden dient te zijn. Als dat zo is, dan kun je terugaan naar de verkoper en indien nodig zelfs de koop ontbinden. Je bent dan immers misleid en zou het produkt nooit gekocht hebben als je de forse afwijking vóór de koop zou hebben geweten. Pedro.
Reactie door valerius-2 op 12-04-2011 12:30
Bij mijn weerstation is de afwijking nog geen 2% maar ik heb hem alleen maar om dus een beetje te zien wat er buiten gebeurd, er hangt dus niets vanaf. Alleen moet je dus zorgen dat als je er een buiten sensor bij hebt dat je de onvanger niet voor je tv staat. Ik heb dus een nieuwe TV en de ontvanger werkt niet goed , heb hem doen buiten berijk van de TV neer gezet en hij deed het weer. Maar voor je dat door heb je wel dus eerst andere dingen geprobeert, zoals batterijen vervangen, opnieuw instellen. enz.
Reactie door freya op 12-04-2011 12:38
Hallo i-am-will, Je schrijft dat de meting van het weerstation 'afwijkt van andere metingen'. Wat zijn die andere metingen? En meet je dan ook op exact dezelfde plaats? Voor de meting van b.v. de kamertemperatuur maakt het nogal wat uit of je op 1 meter van de vloer meet of op 2 meter van de vloer. Zelf heb ik ook zo'n digitaal weerstation en heb nog eens in de specificaties gekeken. Daar wordt alleen gesproken over een 'oplossend vermogen' van 0,1°C, wat wil zeggen dat het display dus één digit achter de komma weergeeft. Over een 'meetnauwkeurigheid' wordt in het geheel niet gesproken, dus wat die is? Zelf heb ik niet het idee dat de afwijking erg groot is. In vergelijking met b.v. de kamerthermostaat (ook digitaal) geeft het weerstation ongeveer 0,5°C méér aan. Maar het weerstation hangt dan ook wel wat hoger dan de kamerthermostaat. De nauwkeurigheid van de luchtvochtigheidsmeting kan best een stuk slechter zijn, maar eerlijk gezegd boeit mij dat ook niet zozeer. Als de luchtvochtigheid vandaag 65% is en gisteren was het 40%, dan weet ik dat het vandaag een stuk vochtiger is en of dat dan 65% of 66% is maakt mij dan niet uit. De luchtdrukmeting kan ik kalibreren, dus die is zo nauwkeurig als dat ik hem afstel. En hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de luchtvochtigheid. Of de luchtdruk nu 965hpa of 968hpa, boeit me niet zo, als ik maar kan zien of de tendens 'omhoog' of 'omlaag' is. Freya
Reactie door van leyden op 12-04-2011 12:45
Quote: i-am-will schreef op maandag 11 apr 2011, 19:16: Wat mag je verwachten van de correctheid die een weerstation meet? Zo heb ik zelf een Oregon Scientific weerstation, maar die wijkt best wat af van andere metingen. De importeur geeft aan dat zij een 'betrouwbaarheid van 75% op de metingen garanderen'. Dat komt aldus hun support neer op 'een verschil in 1.5 graad en in vochtigheid 10%' als tolerantie. Persoonlijk vind ik dat best veel afwijking. 20 graden of 21.5... dat merk je. Hoe denken jullie hierover?einde Quote Ja is ook best veel. Er zijn thermometers in de handel die veel nauwkeuriger zijn en niet duur zijn.(10 euro) Zelf heb ik al jaren zo n eenvoudige plus/min thermometertje, de schaalverdeling is wat aan de kleine kant maar de afwijking is minimaal. Zoals een ander forumlid al zei zijn cijfers achter de komma weinig zinvol voor particulieren omdat de meeste weerstations daarvoor niet nauwkeurig genoeg zijn. Om nog maat te zwijgen waar en hoe de thermometer geplaatst is.
Reactie door pa0fmy op 12-04-2011 15:55
Veel goedkope weerstations transporteren de gegevens op ongeveer 433 MHz. 430 tot bijna 440 MHz is toegewezen aan legale zendamateurs. Elke minuut hoor je daar even prrrt als dat ding weer zijn dat overzendt. Het ontvangedeelte is ook al weinig selectief. Maak je op deze band een radioverbinding met een andere amateur dan wordt de display van het weerstation niet meer bijgewerkt. Inderdaad een goede thermometer, barometer en regenmeter is een betere oplossing.
Reactie door i-am-will op 12-04-2011 17:33
Ter aanvulling: Dit betreft een apparaat van ongeveer 100 euro. Bij de verkoop is verder geen specificatie gegeven. @freya: t.o.v. professionele apparatuur, in zelfde ruimte. Ook maar bij de kamerthermostaat. Al met al lijkt het me duidelijk: bij het kopen van een weerstation moet je dus goed opletten. Zomaar aannemen dat 20 graden ook echt 20 graden zal zijn valt dus vies tegen. Dank alle!
Reactie door f.weele op 12-04-2011 17:52
beste 1-am-will, enige tijd geleden een programma gezien op discovery (gadgetshow) met een test van deze apparaten. 3 stuks verschillende merken in verschillende prijs- klasse. Geen van alle scoorden ze goed. De duurste was zelfs middelmatig. Wil je een echt professioneel weerstation, kijk dan eens of er een te koop is bij een shipshandler (bevoorrader van zeeschepen) zoals Datema in Delfzijl. In het verre verleden heb ik bij hun professionele analoge apparatuur gekocht. Werkt nog steeds perfekt. m.vr.gr.
Reactie door f.weele op 12-04-2011 18:09
je kunt ook nog naar deze site gaan: klik hierklik hier

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!