Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarschuwing tweedehands boeken-verkoop via Bol.com

Geplaatst door: boeknow op: 26-04-2014 10:11
Let op bij het verkopen van tweedehands boeken via Bol.com. Dit kan nl. in uw nadeel uitpakken vooral nu de portokosten PostNL 3.84 euro boven de 250 gram zijn geworden. Het betekent dat [vooral veel jonge: verkopers nog wel eens gauw geld bij moeten leggen om hun boeken via Bol.com te mogen verkopen. Ieder verkoper die een boek aanbiedt onder de 5.50 euro moet minstens 0.15 euro bijbetalen + onkosten verpakking en factuur afdrukken. Na een kwartiertje inpakken mag de verkoper ook nog even naar het postkantoor lopen. Bol.com houdt er echter wel ca. 4.00 euro aan over! Een tweede groot nadeel is dat de besteller het boek mag retourneren. De verkoper is dan wel z'n porto + verpakkingskosten kwijt, die kunnen oplopen tot 5.00 euro. Bol.com levert service op rekening van de verkoper! Mijn eigen ervaring is dan nog, dat de boeken niet worden geretourneerd of zodanig dat ze niet meer te verkopen zijn.. Dus ook nog je boek kwijt, want Bol.com zegt dan in het algemeen het allemaal heel vervelend te vinden, maar dat het boek bij de retourzending verloren zal zijn gegaan. Het zogenaamde garantiefonds stelt voor de gewone verkoper helemaal niets voor. De verkoper heeft er pas recht op als Bol.com bepaalt dat de verkoper er recht op heeft. Dat hangt o.a. af van het presteren van de verkoper!? Feitelijk is het een garantiefonds zonder garantie!!! Let op en waarschuw vooral jongeren tegen een winstbeluste Bol.com. Tweedehands boeken verkopen via Bol.com wordt pas interressant bij een verkoopprijs boven de 12.00 euro, dan houdt de verkoper iets meer dan 5.00 euro aan over. [allerlei onkosten zoals verpakkingsmatriaal, papier, printinkt en arbeid niet meegerekent.: Oh ja, veel bestellers via Bol com verwachten voor hun dure geld het boek in een luxe verpakking binnen 24.00 uur en in nieuwstaat. Aangeven dat het boek sporen van gebruik heeft, wordt waarschijnlijk niet altijd gelezen, uw beoordeling gaat gewoon in de min als het boek niet nieuw blijkt te zijn. Maar ja, daar kan ik me iets bij voorstellen! Die betaald niet voor niets 2.00 euro service-kosten.
Reactie door zoekster op 26-04-2014 11:10
Wil je dan arbeidsloon voor dat kwartier inpakken en die enorme wandeling naar het postkantoor? En dat verpakkingsmateriaal, dat stelt vaak van de kant van de verkoper niet veel voor. Je moet die verkoop van tweedehands boeken als een aardigheidje zien, je zult er niet rijk van worden. Vind je het niets, dan doe je er niet meer aan mee. Ik koop regelmatig tweedehands boeken en het gaat doorgaans goed. Als er 'als nieuw' bij staat verwacht je een boek in uitstekende staat. Als er 'goed' bij staat, dan weet je dat het er wat minder uit ziet. Als het redelijk is, dan kun je het ergste verwachten. Zelf heb ik nog nooit een boek besteld onder de 5,50. Dat vind ik gewoonweg sneu voor de verkoper, want je kunt wel nagaan dat hij daar bijna niets aan overhoudt. Het is wel prettig dat je als koper mag retourneren, anders zouden de verkopers je allerhande troep op kunnen sturen. Ik heb zelf nog nooit geretourneerd, ook al heb ik eens een boek met markeringen gekregen terwijl er in de beschrijving uitdrukkelijk stond vermeld dat er geen markeringen in zaten. Toen heb ik de verkoper een zeer slechte recensie gegeven, nadat ik hem mijn ongenoegen had gemaild waar ik verder geen antwoord op kreeg. Overigens kun je een boek dat niet door de brievenbus past goedkoop via DHL versturen voor 1,95. Je krijgt dan nl. nog een extra pakketbijdrage van 2,95 van bol.com. Over het algemeen ben ik wel tevreden over de tweedehandsboeken, de meeste verkopers sturen je wat je mag verwachten. Als je er toch mee doorgaat. Succes!
Reactie door forever-nl op 26-04-2014 13:16
Ik heb één keer een tweedehands boek gekocht via bol.com maar de conditie kwam niet overeen met de geclaimde op een voor mij nadelige manier. Het was dus ook meteen de laatste keer. Mogelijk heb ik gewoon pech gehad :-)
Reactie door hopetobehelping op 27-04-2014 09:43
Dank u wel voor de waarschuwing. Het zou bol.com sieren als men dit duidelijk aan de verkopende partij zou melden. Het zal vast wel in allerlei voorwaarden staan maar kan me goed voorstellen dat jongeren, scholieren, deze niet lezen (wel een goede les voor ze) omdat men denkt goed geld te kunnen verdienen met de verkoop van hun boeken.
Reactie door boeknow op 27-04-2014 15:55
Ik lees met vebazing de reactie van *Zoekster* op mijn waarschuwende berichtgeving over Bol.com. Zij schrijft ook in eerdere gevallen zeer positieve reacties over Bol.com met een onnodige uitgebreidde uitleg hoe goed Bol.com het allemaal doet en hoe prettig het is om daar zaken mee te doen. Het lijkt bijna op een reactie van Bol.com zelf. Ik lees niets over het feit dat Bol.com een ondergrens zou kunnen instellen voor het verkoopbedrag, zodat niet goed oplettende mensen iets overhouden van hun boekenverkoop. Nee, Bol.com verdient daar heel veel geld mee, want goedkope boeken worden goed verkocht en zijn dus op deze slinkse manier heel winstgevend. Dat de verkoper niets overhoudt is nu eenmaal de keuze van de verkoper zelf. Ik lees niets over het garantiefonds dat geen enkel garantie biedt. Ik lees niets over het geld wat de verkoper kwijt is bij het retourneren van boeken. Néééé, je moet 't zien als een aardigheidje!!!! Zouden er echt mensen zijn die denken: goh, dat doe ik niet want dat is zielig voor de verkoper! Nou vooruit, een paar dan!! En daar hoor ik bij!!
Reactie door zoekster op 27-04-2014 21:52
Quote: boeknow schreef op zondag 27 apr 2014, 15:55: Ik lees met vebazing de reactie van *Zoekster* op mijn waarschuwende berichtgeving over Bol.com. Zij schrijft ook in eerdere gevallen zeer positieve reacties over Bol.com met een onnodige uitgebreidde uitleg hoe goed Bol.com het allemaal doet en hoe prettig het is om daar zaken mee te doen. Het lijkt bijna op een reactie van Bol.com zelf. einde Quote Gek is dat, ik was helemaal niet verbaasd over jouw reactie.
Reactie door boeknow op 27-04-2014 22:38
zoekster schreef op zondag 27 apr 2014 :Gek is dat, ik was helemaal niet verbaasd over jouw reactie.
Reactie door boeknow op 27-04-2014 22:43
Zoekster schreef: Gek is dat, ik was helemaal niet verbaasd over jouw reactie. Dus toch, ik wist't wel! Bol.com heeft lange armen.
Reactie door zoekster op 27-04-2014 22:55
Quote: boeknow schreef op zondag 27 apr 2014, 22:43: Zoekster schreef: Gek is dat, ik was helemaal niet verbaasd over jouw reactie. Dus toch, ik wist't wel! Bol.com heeft lange armen. einde Quote Je had me wel heel snel [url=http://www.medicalfacts.nl/wp-content/uploads/2012/07/hulp-op-afstand-lange-armen.jpg: door![/url:
Reactie door boeknow op 28-04-2014 00:17
Zoekster schreef: Je had me wel heel snel door! Dank u wel. Toch ook een woord van waardering. U weet 't allemaal leuk te brengen, zonder echter concreet te worden. Handige techniek die dikwijls wordt toegepast. Het onderwerp is dan niet interressant meer, maar het gehakketak. Een laatste reaktie mijnerzijds: Verkopers van boeken etc. let op uw tellen. Verkoop gerust uw boeken via Bol.com, maar verminder uw verkoopprijs niet lager [daarom wordt u elke maand aangemaand: dan ca 12.00 Euro. Dan heeft niet alleen Bol.com, maar ook uzelf of uw kinderen iets verdiend. Voor een lagere prijs kunt u uw boeken ook gewoon voor een goed doel weggeven of via een andere site verkopen. En niet vergeten: De klantenservice van Bol.com vind't allemaal heel vervelend [standaardregeltje: als er iets misgaat, maar doet er alleen iets aan als ze er niet meer onder uit kunnen.
Reactie door maxima50 op 09-07-2014 11:18
Een wat late reactie. Boeknow je hebt helemaal gelijk. Ik ben er zelf nu ook achter gekomen dat als je niet goed oplet, je zelf nog geld moet bijbetalen i.v.m. de hoge verzendkosten. Ik zie ook veel boeken te koop staan onder de 5,00 euro. Vraag me af of men daar bij stil staat. De reactie van Bol.com is trouwens niet zo prettig als je een verkoop wilt annuleren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!