Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

waarde postzegels

Dit is een verouderd artikel. Kassa heeft een artikel geschreven over de waarde en het gebruik van oude (kerst)postzegels. Lees het artikel hier.
Waar kan ik te weten komen, wat de waarde is van mijn oude postzegels, n.a.v. het artikel van Kassa; postzegels verzamelen is een goede investering?
Reactie door jscholtes op 26-07-2010 23:12
Er zijn zogeheten filatelisten die je verder kunnen helpen. Kijk even op google of er een winkel bij jou in de buurt zit! Of het een goede investering is? Ik zou het niet weten. Als je postzegels beschadigt raken kunnen ze niets meer waard zijn. Bij productie al beschadigde zegels kunnen van hoge waarde zijn.
Reactie door nbw op 27-07-2010 01:44
Hoi er is niemand die je een objectieve waarde kan geven voor je postzegels. En geloof me half nederland heeft ergens nog wel een oud postzegelalbum liggen. Het is maar net wat de gek ervoor wil geven. Postzegels zijn maar hele simpele nietszeggende stukjes papier. Weliswaar met soms mooie plaatjes. Maar investeren als je er niets van weet lijkt me geen goede tip.
Reactie door harrie op 27-07-2010 08:17
leoroos. Om een beetje inzicht in de mogelijke waarde te krijgen, ga naar de bibliotheek daar hebben ze postzegelcatalogi ter inzage of uitleen. Maar reken je niet rijk, ls je particulier verkoopt levert het 10 à 15 % van de catw. op (als je het verkoopt) Bij een handelaar beneden de 5%. Kijk eens op Marktplaats en je krijgt een idee. Een voorbeeld; ik heb laatst nog een pluk geldige NL guldens zegels gekocht tegen 50% van de frankeerwaarde, de zegels van zo'n 30 jaar geleden zijn nog steeds geldig. Dus investeren als winstobject nee, je kunt er wel van profiteren. Om wat concreter te zijn; wat zijn het voor zegels? Mogelijk kan ik je dan een tip geven. Salut, Harrie
Reactie door de motormuis op 27-07-2010 09:45
Bij de postzegel-muntenhandelaars kun je meer info vragen. Ook in postzegelcatalogi is wel te vinden wat postzegels aan waarde hebben. Maar er zijn veel verschillen in waardeberekening. Postfris , gestempeld , ongestempeld en onbeschadigd of kleine beschadiging zijn allemaal zaken die de waarde mee bepalen. Er zijn ook postzegelbeurzen en postzegelmarkten. Maar heel veel filatelisten zijn er mee gestopt toen de invoering van de euro kwam,hadden al vermoeden dat toen de markt en dus verzamelwaarde in elkaar zou zakken. Dus als belegging of spaarpotje zou ik geen postzegels gaan sparen. Groeten.
Reactie door hutch op 28-07-2010 09:56
Dag Leo, een ding is zeker: bij een handelaar/winkelier zult u nooit een realistische (objectieve) waardebepaling krijgen. Die gasten denken alleen maar aan hun eigen portemonnee en zijn derhalve niet objectief. (objectief is o.a.: zonder zich door eigen voorkeur te laten beinvloeden) Ik zou meer gaan voor de tip van Harrie. Gr. Hutch
Reactie door harrie op 28-07-2010 12:30
Leoroos. Om een indruk te krijgen, ga naar Markplaat.nl en type in de linker zoekbalk k0000 (k4xnul) en je krijgt dan rechtstreeks wat postzegeladvertenties te zien, waar de cataloguswaarde meestal bij staat.
Reactie door invalide op 28-07-2010 18:01
Vlak voor een prijsverhoging de nieuwe 1 en 2 zegels kopen is wel rendabel, oude verzamelaars stukken is maar net wat de gek er voor geeft. Kijk eens naar oude naaimachine prijzen, vroeger €100,- normaal voor matig werkende decoratie, nu brengt een goed werkende nette niet meer dan €20,- op want het is uit de mode om het in een hoekje te zetten! Verder zijn er nu zoveel zegels uit vele landen en de fraude dankzij druktechniek thuis is groter dan ooit, dus ik wil geen geld in kleine papiertjes omzetten! Een Thema verzameling kan nog wel waarde hebben, zoals mijn poezen die wereldwijd worden uitgegeven. Zowel Postzegel als katten liefhebber zou deze graag hebben en de normaal waardeloze Arabische zegels zijn dan wel plotseling geld waard!
Reactie door leoroos op 28-07-2010 23:21
Alvast bedankt dus ver voor alle adviezen en tips!
Reactie door johndaa op 20-08-2010 01:00
Ik weet dat in het centrum van zwolle een goede handelaar zit hoewel je hier niet altijd een eerlijke prijs zal krijgen idd zoals bij alle handelaars. Misschien een tip om een keer naar een handel/verzamelaarsbeurs te gaan. Allemaal hobbyisten die serieus verstand er van hebben.
Reactie door quandor op 20-11-2010 20:42
Alle goede bedoelingen ten spijt en zonder te pretenderen dat ik de wijsheid in pacht heb, heb ik het enige echte juiste antwoord nog niet gelezen. Wel degelijk zijn er postzegels (series) en / of blokken of eerste dag enveloppen die heel veel waard zijn. Echter, de soms gigantische verzameling van vele mensen die kilo's en kilo's aan 'simpele' zegeltjes hebben, is veelal relatief waardeloos / levert enkele Euro's op. De zegels die waarde hebben, échte waarde, zijn de zegels waarvan er nog maar weinig zijn. Postzegelverzameling waarde is precies hetzelfde principe als het hebben van munten; daar waar er heel weinig van zijn is de waarde hoog. Dit soortzegels / series is veelal voor de gewone verzamelaar niet weggelegd en daarom lijkt het alsof postzegels verzamelen geen waarde heeft. Niets is minder maar!
Reactie door invalide op 21-11-2010 10:47
Als je een verzameling wilt verkopen niet alles verkopen maar de dure zeldzame apart aanbieden en de bulk zonder waarde in grote zak! Dus selecteer de goede en op 30 april de bulk en ze hopen dan voor weinig een zeldzame dure er tussen te vinden! Ook online staat vaak hoeveel bepaalde zegels kosten en de goedkope ontbreken meestal.
Reactie door dinkythefirst op 14-12-2010 11:26
Vooral Nederlandse postzegels en munten ,papiergeld gevraagd, Woon in Diemen , heeft u in de omgeving postzegels te koop van Nederland en overzee , dan wil ik als beginnende verzamelaar ze wel overnemen tegen goede prijs. Heb Catalogus dus kan laten zien wat de waarde werkelijk is. Andere postzegels en munten van andere landen kan ik aankopen maar deze andere landen zijn niet zo in trek in Nederland. Jos Dinkelaar email chance@xs4all.nl Wil je postzegel verzameling starten ik kan je advies geven hoe te beginnen, in Diemen is elke maand op Zondag een bijeenkomst waar je uit 150 postzegel boeken zegels kan uitzoeken voor maar 5 cent en of 10 cent per stuk..!
Reactie door pino123 op 14-12-2010 12:13
Quote: dinkythefirst schreef op dinsdag 14 dec 2010, 11:26: Vooral Nederlandse postzegels en munten ,papiergeld gevraagd, Woon in Diemen , heeft u in de omgeving postzegels te koop van Nederland en overzee , dan wil ik als beginnende verzamelaar ze wel overnemen tegen goede prijs. Heb Catalogus dus kan laten zien wat de waarde werkelijk is. Andere postzegels en munten van andere landen kan ik aankopen maar deze andere landen zijn niet zo in trek in Nederland. Jos Dinkelaar email chance@xs4all.nl Wil je postzegel verzameling starten ik kan je advies geven hoe te beginnen, in Diemen is elke maand op Zondag een bijeenkomst waar je uit 150 postzegel boeken zegels kan uitzoeken voor maar 5 cent en of 10 cent per stuk..!einde Quote Spam?
Reactie door dinkythefirst op 14-12-2010 13:22
Quote: quandor schreef op zaterdag 20 nov 2010, 20:42: Alle goede bedoelingen ten spijt en zonder te pretenderen dat ik de wijsheid in pacht heb, heb ik het enige echte juiste antwoord nog niet gelezen. Wel degelijk zijn er postzegels (series) en / of blokken of eerste dag enveloppen die heel veel waard zijn. Echter, de soms gigantische verzameling van vele mensen die kilo's en kilo's aan 'simpele' zegeltjes hebben, is veelal relatief waardeloos / levert enkele Euro's op. De zegels die waarde hebben, échte waarde, zijn de zegels waarvan er nog maar weinig zijn. Postzegelverzameling waarde is precies hetzelfde principe als het hebben van munten; daar waar er heel weinig van zijn is de waarde hoog. Dit soortzegels / series is veelal voor de gewone verzamelaar niet weggelegd en daarom lijkt het alsof postzegels verzamelen geen waarde heeft. Niets is minder maar!einde Quote Je kunt als voorbeeld bij de verening de Zegelaars in Diemen elke laatste zondag van de maand terecht en uit 150 postzegel boeken zegels uitzoeken van Nederland voor maar 5 cent en boeken van 10 cent, zo kun je voor weinig geld gaan verzamelen. De toegang voor niet leden is maar 1 euro en daarbij is een kop koffie gratis. lidmaatschap is er maar 20 euro per jaar. Het is in gebouw de Schakel in Diemen http://www.cine3d.nl/zegelaars/
Reactie door polarsnor op 11-10-2011 13:38
Je kunt ook naar het veilinghuis gaan bij de kerk Als het leuk materiaal is kun je het laten veilen. groet ludo
Reactie door valerius-2 op 11-10-2011 22:42
Quote: polarsnor schreef op dinsdag 11 okt 2011, 13:38: Je kunt ook naar het veilinghuis gaan bij de kerk Als het leuk materiaal is kun je het laten veilen. groet ludoeinde Quote U bent wel laat met u beantwoording, de vraag is van dec 2010. Ik denk dat hij ze allang kwijt is.
Reactie door hutch op 12-10-2011 01:57
Quote: polarsnor schreef op dinsdag 11 okt 2011, 13:38: Je kunt ook naar het veilinghuis gaan bij de kerk groet ludoeinde Quote ?? Welke kerk, welk dorp / welke stad?? ????? Hutch
Reactie door rjw op 12-10-2011 09:07
Quote: hutch schreef op woensdag 28 jul 2010, 09:56: Dag Leo, een ding is zeker: bij een handelaar/winkelier zult u nooit een realistische (objectieve) waardebepaling krijgen. Die gasten denken alleen maar aan hun eigen portemonnee en zijn derhalve niet objectief. (objectief is o.a.: zonder zich door eigen voorkeur te laten beinvloeden) Ik zou meer gaan voor de tip van Harrie. Gr. Hutcheinde Quote Ik denk dat het precies andersom zit: handelaren bieden een realistische prijs want zij weten de waarde van iets (zo niet, dan zullen ze snel hun toko kunnen opdoeken). Hobbyisten kunnen onrealistische prijzen domweg omdat ze een bepaald deel van hun verzameling compleet willen maken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!