Kassa

vergoeding VOG

Geplaatst door: richard35 op: 11-04-2014 10:25
3 weken terug werd ik gebeld door het bedrijf Zorgwerk dat ze een vacature hadden open staan voor me en of ik maandag 14 april dan langs wilde komen bij ze voor wat informatie en andere zaken te regelen voor deze baan. Ook werd mij verzocht om van te voren mijn VOG aan te vragen. Er werd wel bij gezegd dat deze geheel op mijn kosten waren. Nou ok tot zover weinig bijzonders dus ik mijn VOG betaald en aangevraagd belde Zorgwerk mij gister op dat ze toch iemand anders hadden gevonden voor deze baan. Allemaal goed en aardig maar nu heb ik wel zoiets van: dan wil ik wel de gemaakte kostren voor mijn VOG terug aangezien deze helaas niet heel lang meegaat(na een paar maanden verlangen werkgevers alweer een nieuwe VOG). Ik heb deze VOG immers vergoedt met in mijn achterhoofd de gedachte dat ik wel een baan zou krijgen vanuit Zorgwerk. Aan de telefoon werd me nog wel verteld de site van hun in de gaten te blijven houden en als er banen waren ze me zouden bellen. Dat kan dus ook maanden duren waardoor deze VOG dus voor niets aangeschaft is. Kan een werkgever 'eisen'dat je van te voren een VOG betaald/aanshaft om dan vervolgens te zeggen: sorry we hebben een ander jammer voor de gemaakte kosten want na telefonisch contact geeft Zorgwerk dus aan dat ze de kosten(geheel of gedeeltelijk niet willen vergoeden)?
Reactie door diumenge op 11-04-2014 16:50
Bij een normale procedure is de VOG het sluitstuk, vaak vergoeden werkgevers deze ook nog. Heel raar om van te voren al om een VOG te vragen. Hoe kon u deze overigens zelf aanvragen? Normaliter initieert de werkgever dat. Ik zou ze in uw geval een rekening sturen voor de aangevraagde VOG.
Reactie door richard35 op 11-04-2014 17:03
Ik kreeg reeds via de mail bericht waarin een link stond vanuit Zorgwerk waarin ik deze VOG kon aanvragen. Vanmorgen met Zorgwerk gebeld hierover maar deze 'verschuilt' zich achter het argument: Risico van het vak(letterlijke bewoording). De reden waarom hun gekozen hadden voor deze manier van voortijdig VOG laten aanvragen was dat de procedure dan minder lang zou duren....tja...
Reactie door diumenge op 11-04-2014 17:46
Oké, een elektronische VOG is in ieder geval nog iets goedkoper. Hun argumentatie is kul natuurlijk, maar ja daar ben je verder ook niet mee geholpen. Aparte werkwijze houden ze er op na, volgens mij is het ook onjuist wat ze doen. Maar wat doe je er aan. Ik kan je helaas niet helpen met een of andere wet waar je je op kan beroepen, desondanks zou ik toch een kostenvergoeding bij ze aanvragen.
Reactie door forever-nl op 12-04-2014 00:43
Men mag inderdaad aan u vragen de VOG zelf te betalen. De meeste bedrijven accepteren hem nog indien deze niet ouder is dan 3 tot 6 maanden (afhankelijk van de te vervullen functie). Hoe redelijk het is om u eerste 'lekker te maken' met een baan, en dit vervolgens ineens in te trekken terwijl zij u wel laten opdraaien voor de redelijk ongebruikelijke kosten van een VOG (voorafgaande aan het contract) kun je je inderdaad afvragen.
Reactie door gerboe op 12-04-2014 18:20
Zorgwerk is er in elk geval duidelijk over: 'LET OP: om bij Zorgwerk te kunnen solliciteren moet je een geldig VOG voor de zorg en welzijn of kinderopvang kunnen overleggen. Via onderstaande link vind je een toelichting en de eisen die we aan je VOG stellen.' En 'Werken in de zorg, welzijn of kinderopvang betekent werken met een kwetsbare groep mensen.' Dat een VOG op eigen kosten zou zijn was u van tevoren meegedeeld. Het heeft dus geen zin om restitutie van Zorgwerk te verlangen. De spelregels waren duidelijk. Maar ik kan me wel voorstellen dat u daarbij vraagtekens hebt waarom zoiets niet pas in een afrondende fase aan de orde komt. Ik zou er verder geen werk van maken. Ten eerste omdat u blijkbaar akkoord ging met de spelregels maar ook omdat u misschien uw eigen glazen ingooit bij een eventuele volgende sollicitatie bij Zorgwerk. Succes met solliciteren en hopelijk lukt het om een baan te vinden.
Reactie door richard35 op 12-04-2014 18:48
@ Gerboe: het klopt dat dat mij van tevoren was medegedeeld, net als mij van tevoren werd medegedeeld dat ik een afspraak zou hebben om de betreffende vacature te bespreken. En daarvoor de VOG zou moeten aanvragen, dat ze mij opeens mededelen dat er toch een andere kandidaat beter bij deze functie paste gaf mij ook wel het idee dat er meerdere kandidaten waren. Stel er zouden 5 kandidaten zijn die allen hun VOG moeten betalen en er wordt er van deze 5 1 aangenomen dan is hetal gauw en makkelijk cashen: 4 keer ongeveer 30 euro omdat 4 personen voor niets hun VOG betaald hebben.
Reactie door forever-nl op 12-04-2014 19:21
Klopt het is inderdaad een beetje vreemd en mogelijk past het in de categorie minder nette gang van zaken. Mogelijk kunt u in de nog bruikbare termijn hem alsnog gebruiken via een bedrijf die een andere benadering hanteert. Denkt u mogelijk in de toekomst nog iets te kunnen vinden via Zorgwerk dan is ook mijn advies niet uw eigen glazen in te gooien. Zodra u een baan heeft kunt u ze altijd nog ongegeneerd uw mening overbrengen.
Reactie door gerboe op 12-04-2014 21:22
@richard35: het punt is dat u bij een sollicitatie een VOG moest overleggen. Terwijl u verwachtte dat u in een afrondende fase een VOG moest overleggen. Uw verwachtingen kwamen dus niet overeen met de procedure bij Zorgwerk. Zorgwerk casht niet makkelijk want een VOG wordt afgegeven door de gemeente waar je bent ingeschreven. En die zullen hier echt niet rijk van worden. Maar nogmaals, vergeet het gewoon en richt de blik positief op een mogelijke nieuwe baan.
Reactie door diumenge op 13-04-2014 15:06
@gerboe Fout, bij de gemeentes kan je de VOG aanvragen, afgeven doet de Dienst Justis. Het klopt wel dat de werkgever er, uiteraard, niets aan verdient.
Reactie door gerboe op 14-04-2014 09:31
Ik hoop wel dat ik overga naar de volgende klas...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!