TULP
Geplaatst door: johnvs op: 06-08-2009 18:38
LS.
Na een paar bezoekjes aan Tulpkeukens te Veendam besloten we een offerte te laten maken, want de bouw was zover gevordert dat er een keuken geplaatst kan gaan worden.
Veendam, om de hoek dus wel zo praktisch en de modellen spraken ons wel aan, dus wij naar binnen. Buiten 30C dus dan weet je zeker dat je niet over de hoofden hoeft te lopen (als daar al sprake van is...) en gevraagd om een offerte. Bouwtekening bij ons dus er kan redelijk nauwkeurig bepaald worden.
Na 't bekijken van de tekening, gemeld dat de maximale hoogte voor de kasten die op de grond staan 1.40mtr moest zijn, om zo aansluiting met 't kozijn te houden. eerst kon dat....., toen zou de verkoper 't na moeten vragen......., we hebben wel een eigen fabriek in Nederland, maar de goede man bleef maar staren naar de tekening, dus meldden wij dat we daar verder niet telang bij stil wilden blijven staan (10 min. over kastjes van 1.40mtr hoog praten...) en toen kwam de aap uit de mouw. Mijnheer wilde er verder niet aan, zei dat 't niet ging lukken en had geen trek meer!
Dan vraag je nog of 't echt zo een belemmering is en krijg je te horen dat er niets te regelen is.
Opgestapt en direct naar huis gegaan, te perplex voor woorden.
Succes [edit-red.: , blij dat we zo snel achter de aard van een persoon en bedrijf komen. Dit gaat ons sowieso al veel ellende besparen!
Wie ook ervaring zoals deze?
Reactie door onbekende gebruiker op 06-08-2009 22:53
Dag johnvs,
Keuken kopen:
De beste manier om erachter te komen wie in deze branche te vertrouwen is, is
informeren
bij buren, kennissen, vrienden en familie. Mond tot mond reklame is nu eenmaal de beste reklame die er is. En als je mensen met een nieuwe keuken gevonden hebt kun je daar ook meteen kijken hoe die er uit ziet en ook praten over de kwaliteit en over de
installatie
van de keuken.
De meest
grove fout
die je kunt maken is, na een fraai en glad verkoopgesprek de
offerte
meteen
op dezelfde dag
tekenen. In negen van de tien gevallen teken je dan
in feite een koopovereenkomst
die uitsluitend tegen hoge annuleringskosten (vaak meer dan 30%) kan teniet worden gedaan. Dus: absoluut
niets
tekenen maar
altijd
mondeling een bedenktijd van minimaal 7 dagen aanhouden. Als de verkoper zegt dat hij een handtekening nodig heeft om zijn of haar werktijd te verantwoorden voor zijn baas, dan moet je zo snel als mogelijk het pand verlaten, want zo iemand moet je
nooit
vertrouwen.
De volgende valkuil is dat je tegen het kopen van een keuken opziet en maar één zaak bezoekt. Het is heel belangrijk dat je er veel tijd voor uittrekt en gaat shoppen, dus meerdere zaken langs gaat. Daarbij is het belangrijk dat je
niet
je naam en adres en telefoonnummer geeft. Die heeft de verkoper helemaal nog niet nodig om een offerte te maken en je voorkomt ermee dat hij of zij in de computer gaat kijken of je al ergens anders een offerte gevraagd hebt.
De derde fout die je kunt maken is, dat je verblind wordt door de hoge kortingen. Elke zaak die openlijk adverteert met kortingen van 30 tot 50% moet je mijden als de pest. Bovendien zegt de verkoper in zo'n zaak meestal dat die korting heel speciaal is
en alleen die dag geldt
. Als je
dat
hoort moet er onmiddellijk een lampje bij je gaan branden en heeft onderhandelen verder geen zin meer omdat je bij zo'n zaak met zo'n uitpraak
zeker niet
moet kopen.
De volgende valkuil die ik noem is, uiteindelijk accoord gaan met
een offerte die onduidelijkheden bevat
. Na het zetten van je handtekening kunnen juist die onduidelijkheden grote problemen geven.
Maak
vóór
het ondertekenen van de overeenkomst een
schriftelijke
afspraak over de betaling. Bij een goede keukenzaak kun je meestal afspreken dat
30%
van de koopsom
vooraf
betaald wordt (het wettelijk maximum is 50%), gevolgd door
60%
van de koopsom bij oplevering en
10% na
de levering en installatie. Zo hou je wat geld achter de hand als alles nog niet goed afgewerkt is bij de
eerste
oplevering. Het allermooiste is dat je
niets
vooruit betaald. Van zo’n zaak weet je zeker dat die niet op korte termijn failliet gaat.
Spreek ook af dat de maten die jij als klant hebt meegenomen
indicatief
zijn. Sta er op dat iemand van de keukenzaak zelf
persoonlijk
de zaak
bij je thuis
komt opmeten. Zo voorkom je dat later gezegd kan worden dat jij een meetfout hebt gemaakt.
Bovenstaande wil niet zeggen dat, als je een goed gevoel hebt bij de gang van zaken in de showroom, je niet kunt onderhandelen over de prijs. Ook in een goede keukenzaak is daar altijd ruimte voor. Maar denk dan niet in termen van 40 tot 50%, maar meer aan 5 tot hooguit 10%.
Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met de KASSA-expert Hutch.
Zie ook:
Pedro
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!